Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Tulevaisuuksien kesä Yle Radio 1:ssä, Yle Teemalla ja Areenassa: toivoa paremmasta ja dystopioiden varjoa

Ylen Tulevaisuuksien kesä -teeman logokuva.
Kuva: Hans Weckman / Yle

Olemmeko menossa kohti parempia aikoja ja onnellisempaa elämää vai etenemmekö kohti ihmislajin tai maapallon tuhoa? Kuinka hyvin osaamme valmistautua aivan uudenlaisiiin esteisiin tai mahdollisuuksiin?

Yle Radio 1:n, Yle Teeman ja Yle Areenan yhteinen kesäteema on tulevaisuus. Etenkin kesäkuussa kanavilla nousevat esiin sekä utopiat että dystopiat, niin aiempien sukupolvien näyt kuin nykyisetkin.

Turvallisuus mietityttää, ja huolta aiheuttavat energian ja muiden resurssien riittävyys. Hyviäkin näkymiä on: ihmisten terveyden uskotaan kohentuvan ja eliniän nousevan, ja ympäristöystävällisempiä toimintatapoja kehitetään kiihtyvällä vauhdilla.

Yle Radio 1:ssä työn muutoksen, ruoantuotannon, nuorten ja ihmislajin tulevaisuusnäkyjä

Tulevaisuus-teeman radiosisältöjen aiheina ovat muun muassa ilmastonmuutos, kaupungistuminen, digitalisaatio, työn muutos, globalisaatio, teknologia, energian riittävyys ja erilaiset konfliktit. Kaikkien näiden ennakoidaan muuttavan ihmisten elämää rajustikin.

Tarkastelunäkökulmana on myös historia. Minkälaisia menneiden aikojen tulevaisuudennäkymät ovat olleet, ja miten ihmiset ovat aiemmin suhtautuneet tulevaisuuteen?

Kesäkuussa Yle Radio 1:ssä Kulttuuriykkönen katsoo tulevaisuuteen Star Warsin ja Star Trekin kautta ja tutkii, minkälaisia tulevaisuuden aseet scifissä ja tolellisuudessa ovat ja mitä ne voivat olla. Maailmanpolitiikan arkipäivää tarkastelee jaksoissaan muun muassa ruoantuotannon tulevaisuutta ja matkailua. Eurooppalaisten nuorten tulevaisuus -sarjassa kuullaan nuoria Britanniasta, Bulgariasta, Saksasta, Portugalista ja Ukrainasta. Ihmisen tuunattu tulevaisuus -sarjassa Petri Rinne jututtaa tutkijoita ihmislajin villeistäkin tulevaisuusnäyistä: Kuinka paljon ihmistä voi teknologian avulla "parannella"? Tiedeykkönen taas paneutuu niin arkeologiaan kuin avaruuteenkin ja Kirja vs. Leffa tarkastelee useitakin tulevaisuuteen viittaavia kirjoja ja elokuvia.

Minkälaista on tulevaisuuden musiikki? Kare Eskolan toimittama Välilevyjä etsii taidemusiikkia, joka säilyisi hengissä musiikkialaa ravistelevan taiteen, talouden ja formaatin mullistuksesta. Tämän lisäksi tarkastellaan musiikin tekemisen keinoja ja pohditaan minkälaisin soittimin musiikkia tulevaisuudessa tehdään. Jazzklubi etsii jazzin futuristisia utopioita!

Yle Teemalla dokumentteja, tieteiselokuvia ja tanssia

Yle Teemalla Tulevaisuuksien kesän aloittaa kolme dokumenttia maailman tilasta. Televisio-ensi-iltansa saava, Iiris Härmän ohjaama Luomakunnan vartijat (2022) seuraa ympäristötieteen tutkijoiden matkaa Keniaan, missä nämä aikovat perehtyä alkuperäiskansojen luontosuhteeseen. Tutkijoiden kohtaama todellisuus ei ole suinkaan harmoninen pastoraali. Lisäksi nähdään kaksi Dokkarifestivaalin elokuvaa maailman väkirikkaimmista maista ja niiden ongelmista: Intian ympäristökriisiä hätkähdyttävän kauniisti kuvittava Invisible Demons - Tuhon merkit (2021) sekä Kiinan talouskasvua kuvaava Ascension - Nousu (2021).

Elokuun kulttuuridokumentit ovat uuden afrikkalaisen dokumentin kärkeä. Viimeinen etappi -dokumentin ihmiset etsivät tulevaisuutta Euroopasta, kun taas Fatin valinta -elokuvan nimihenkilö Eurooppaan pettyneenä palaa kotiin Ghanaan. Transactions on dokumentti siirtolaisten rahaliikenteestä ja syvemmin katsottuna perhesiteiden verkostoista, jotka kattavat koko planeetan. Neljäs elokuva Afrikan mestariväittelijät kertoo vuotuisesta yliopistojen välisestä oikeustieteen väittelykisasta, jossa Afrikan terävimmät toivot kohtaavat.

Tulevaisuuksien kesään Teemalla kuuluu myös tieteiselokuvien sarja, jossa nähdään niin dystopioita kuin avaruusseikkailuja. James Cameronin toimintajännäri Terminator - Tuhoaja (1984) on elokuva taistelusta robotteja vastaan mutta samalla ydinsodan uhasta. Claire Denis'n High Life (2018) ja hiljattain edesmenneen efektiguru Douglas Trumbullin Hiljainen pako (1972) kuvaavat omilla tavoillaan maanpäällisen elämän rippeiden harhailua avaruuden tyhjyydessä.

Tanssija Karoliina Kauhanen esiintyy Teemalla nähtävässä tulevaisuuden tanssiteoksessa Peili sekä Radio 1:n Kuusi kuvaa -ohjelmassa. Kiasmassa kuvattu Peili kokeilee teknologian mahdollisuuksia: virtuaalisia lavasteita, reaaliaikaista grafiikkaa, liikeantureita, ja kaikkea ohjaa yksi tanssija, jonka elämäntarinasta kertomus rakentuu. Teoksen toteuttaja, digital artist Tomi Paijo on myös vieraana Radio 1:n Minne Rinne vie -ohjelmassa.

Tulevaisuuksien kesän kaikki ohjelmat löydät myös Yle Areenasta.