Hyppää pääsisältöön

Kandit

Uusi Kandit-kausi alkaa: Veri ja ulosteet ovat eläinlääkärin arkea, mutta stressaavampaa on kiire ja pitkät päivät

Vuodelta 2022
Kolme eläinlääkärinaista haalareissa hevosen ja kahden koiran kanssa.
Kuvateksti Tässä tulevat 7. kauden kandit Helena, Unna ja Taija

Tummia silmänalusia, nopeasti autossa syötyjä eväitä, heikosti toimivia järjestelmiä, hikikarpaloita otsalla helteisellä vastaanotolla, kasaantuvia paperitöitä – muun muassa tätä on eläinlääkärikandin kesä.

Kolme jännittynyttä ja innostunutta tulevaa eläinlääkäriä aloittavat vastuulliset kesätyönsä. Uuden kohtaaminen, epävarmuus ja ammattiin kasvaminen ovat osa viittä vaille valmiiden eläinlääkärien tulikastetta.

Kandeille unelma-ammatista tulee vihdoinkin totta.

Nuori eläinlääkri lehmän takana kädet veressä.
Kuvateksti Helena Hirvonen avustaa eläinlääkäri Anne Huttusta lehmän keisarileikkauksessa.

Helena Hirvonen: Odotan, että saan vihdoin rahaa ja pystyn ostamaan kaupasta kalliimpaa makaroonia

Helena Hirvonen, 26, lähtee eläinlääkärin sijaiseksi Pohjois-Savon kumpuileviin vaaramaisemiin Nilsiään. Seutu on ennestään tuttua suvun kautta, ja pian savolainen puhetapakin tarttuu Helenaan.

Helena kuvailee itseään aikaansaavaksi, sosiaalisesti luovaksi ja hieman itsepäiseksi. Toisaalta työn imussa itsestään huolehtiminen voi jäädä helposti huonommalle tolalle. Vapaa-aika kuluu kahden belgianpaimenkoiran kanssa puuhaillen ja ihan vaan löhöillen ja pelaillen.

Helena on kahden eläinlääkärin tytär, joten ammatinvalintaan ei liittynyt ruusunpunaisia kuvitelmia. Koska äiti työskentelee tutkijana ja isä menehtyi Helenan ollessa vielä pieni lapsi, varsinainen käytännön työ on Helenalle melko uutta. Isä oli Nilsiässä arvostettu lehmälääkäri, jonka nimi muistetaan vieläkin. Noihin isänsä suuriin saappaisiin Helena nyt hyppää.

Jos maallikot tietäis, kuinka rankkaa työtä tää on, niin kukaan ei hakis eläinlääkikseen.

Helena Hirvonen

Nilsiän kunnan eläinlääkärin vastaanotolla työskentelee useita eläinlääkäreitä, joista jokainen lomailee vuorollaan. Täällä kandi ei jää täysin yksin, ja Helena saa toisilta kaipaamaansa tukea niin takkuilevien järjestelmien kuin lääketieteellisten pulmienkin kanssa.

Helena yrittää olla luomatta itselleen ylimääräisiä paineita tai tavoitteita. Hän uskoo, että kesän suurin oppi tulee olemaan itseensä ja omiin taitohinsa luottaminen.

Eläinlääkäri tutkii poroa.
Kuvateksti Porojen tutkiminen on uutta Unna Postille.

Unna Posti: Toivon, että kesän aikana musta tulisi nopeampi toimenpiteissä

Kemistä ponnistava Unna Posti, 24, lähtee toteuttamaan unelmaansa eläinlääkärin ammatista kunnaneläinlääkärin sijaiseksi Kuusamoon, missä luonto on henkeäsalpaava ja teiden varsilla käyskentelevät porot. Luonnon tarjoama rauha ja rentoutus nousevat suureen rooliin Unnan kandikesän aikana, sillä stressitasot kohoavat välillä korkeisiin lukemiin.

“Kun olen Helsingissä, kaipaan pohjoisen luontoa ja rauhaa. Kun menen metsään, ei tarvitse ajatella mitään eikä joka nurkalla tule ihmisiä vastaan. Helsingin kiire myös tarttuu.”

Unna Posti

Unna on ennen kaikkea tunnollinen ja periksiantamaton kandi. Hänelle on äärimmäisen tärkeää, että jokainen potilas saa tarvitsemansa hoidon ja että jokainen omistaja tulee myös kohdatuksi vastaanotolla. Kandikesä tulee näyttämään, miten Unna suoriutuu. Unna on myös hyvin vaatimaton ja itsekriittinen eikä liikoja kehu omia suorituksiaan, sillä aina löytyy parannettavaa.

Unna kokee, että hänen vahvuuksiaan ovat kuunteleminen ja ihmisten ymmärtäminen. Sama ominaisuus voi hänen mielestään koitua myös haasteeksi, sillä asiantuntijaroolin ottamista pitää vielä harjoitella.

Eläinlääkäri tutkii kukkoa.
Kuvateksti Tämä kukko joutui koiran hyökkäyksen kohteeksi. Taija Saloniemi toteaa vammat onneksi vähäisiksi.

Taija Saloniemi: Must jotenkin täl hetkel tuntuu, et unelmat on jo toteutunu

Viiden lapsen äidin, nummilaisen Taija Saloniemen, 43, kesätyöpaikka sijaitsee Lohjan kaupungin Pusulan vastaanotolla lähellä hänen kotiaan. Tuleva työ on sekapraktiikkaa, jonka eläinasiakkaita ovat pien- ja suureläimet.
Taija asuu puolisonsa ja lastensa kanssa lyhyen ajomatkan päässä klinikasta luomuviljatilalla. Hänen opintopolkunsa eläinlääkäriksi ei ole ihan tavanomainen, vaikka lapsuuden haaveammatti se olikin.


Rakkaus hevosiin yläasteiässä vei Taijan opiskelemaan hevosenhoitajaksi ja ratsastuksen opettajaksi. Vuosien kuluessa ajatus eläinlääkäriksi ryhtymisestä kasvoi kuitenkin lopulta niin suureksi, että hän tarttui toimeen ja päätti hakea eläinlääketieteelliseen.


Ovet oppilaitokseen aukenivat siinä vaiheessa kun Taijan ensimmäinen lapsi oli syntynyt ja toinen oli tulossa. Opintojen alku siirtyi perhesyistä parilla vuodella, kunnes hän pääsi vihdoin aloittamaan pitkään haaveilemansa opinnot.
Määrätietoiseksi, pikkutarkaksi, jopa kylmähermoiseksikin itseään kuvaileva Taija jännittää tulevassa kesässä kokonaisuuden hallintaa, sillä työ on muutakin kuin eläinten hoitamista. Ensimmäinen yksin tehty leikkausoperaatio tai vieraan eläinlajin kuten käärmeen kohtaaminen työssä ovat asioita, jotka saavat tulevan eläinlääkärin jännityksen nousemaan.


Kandit 7. kauden kaikki jaksot Yle Areenassa 30.5. ja TV1:ssä keskiviikkoisin 1.6. klo 20 alkaen

Lisää aiheesta Yle Areenassa