Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

YleX Aamu Naurumaraton paras ohjelma, Anniina Valtonen paras esiintyjä – Ylen ohjelmille huimat 16 Kultaista Venlaa

Vuodelta 2022
Viki ja Köpi Naurumaratonissa 2021.
Kuvateksti Ville “Viki” Eerikkilän ja Juuso “Köpi” Kallion tähdittämä YleX Aamu Naurumaraton voitti parhaan ohjelman Kultaisen Venlan kolmatta kertaa putkeen.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Kultaiset Venlat jaettiin vuoden 2021 parhaille ohjelmille ja esiintyjille.

Parhaana ohjelmana palkittiin YleX Aamu Naurumaraton (Yle Areena). YleX Aamun Ville “Viki” Eerikkilän ja Juuso “Köpi” Kallion jo käsitteeksi muodostuneessa pitkässä suorassa livelähetyksessä kerättiin viime syksynä ennätyspotti rahaa hyväntekeväisyyteen – sambaa ja älyttömiä tempauksia unohtamatta. Tämä oli kolmas vuosi peräkkäin, kun YleX Aamu Naurumaraton valittiin parhaaksi ohjelmaksi.

Parhaan ohjelman palkinnosta kisasivat myös dokumentaarinen realitysarja Punkaharjun pojat (Yle Areena ja Yle TV2) ja kestosuosikki Puoli seitsemän (Yle Areena ja Yle TV1).

Yleisön äänestämän parhaan esiintyjän palkinnon vastaanotti meteorologina toimiva ja nyt myös Puoli seitsemän -ohjelmaa juontava Anniina Valtonen. Palkinto on Valtosen ensimmäinen. Hän oli myös viime vuonna kolmen parhaan esiintyjän joukossa.

Parhaaksi esiintyjäksi olivat ehdolla myös Eränkävijöiden tuttu kasvo Aki Huhtanen ja muun muassa YleX Aamussa vaikuttava juontaja Juuso “Köpi” Kallio. Paras ohjelma ja esiintyjä valittiin yleisöäänestyksessä.

Sisäilmaa ja Aikuiset kahmivat Kultaisia Venloja

Työvoimatoimiston arjesta kertova draamakomedia Sisäilmaa (Yle Areena ja Yle TV1, Solar Films) oli yksi illan suosikeista ja voitti yhteensä kolme Kultaista Venlaa. Alkuvuoden 2021 puhutuimpia tapauksia ollut sarja palkittiin parhaana draamasarjana. Hannu-Pekka Björkman palkittiin sarjasta parhaana miesnäyttelijänä roolistaan työvoimatoimiston kunniaa varjelevana Seppona, ja parhaan naisnäyttelijän palkinnon sai sarjassa tulostavoitteiden keskellä painivaa palveluesimiestä Anneli Tiaista näyttelevä Elina Knihtilä.

Myös rakastetun Aikuisten toinen kausi (Yle Areena ja Yle TV2, Yellow Film & TV) keräsi kolme Kultaista Venlaa. Parhaana komediasarjana palkittu Aikuiset kertoo parikymppisistä kaupunkilaisbestiksistä Oonasta ja Artusta, jotka kipuilevat lapsuuden, teini-iän ja aikuisuuden epämääräisessä välimaastossa. Vuoden fiktiokäsikirjoittajaksi valittiin Aikuisten luoja Anna Brotkin, joka on aiemmin palkittu sarjan toisesta kaudesta myös Sylvi-käsikirjoituspalkinnolla. Aikuisten ohjaaja Anna Dahlman valittiin vuoden fiktio-ohjaajaksi. Dahlman on ollut aiemmin tekemässä muun muassa Siskonpeti-sarjaa.

Politiikka-Suomi (Yle Areena ja Yle TV1, Yle Luovat sisällöt ja media) nappasi kaksi Kultaista Venlaa, kun se palkittiin sekä vuoden uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmana että parhaana uutena ohjelmana. Dokumenttisarja näyttää lähihistorian merkittävimmät käänteet, ja kärkipoliitikot kertovat tilanteista omakohtaiset tarinansa. Ohjelma valittiin muutamaa päivää aiemmin myös vuoden journalistiseksi teoksi Suuri Journalistipalkinto -tilaisuudessa.

Parhaan lasten- ja nuortenohjelman palkinnon sai Sekasin-sarjan kolmas kausi (Yle Areena ja Yle TV2, It’s Alive Films). Vastaanottokeskukseen sijoittuvalla kaudella tavataan uusia päähenkilöitä ja huomataan, ettei painajaisia pääse pakoon.

Vuoden musiikkiviihteenä palkittiin Elämäni Biisin kolmas kausi (Yle Areena ja Yle TV1, Yellow Film & TV). Katsojien sydämet valloittaneessa sarjassa arvuutellaan vieraiden tärkeimpiä kappaleita juontaja Katja Ståhlin johdolla.

Parhaana seurantarealityna palkittiin Unelma Lapista (Yle Areena ja Yle TV2, Yle Luovat sisällöt ja media). Suursuosion kerännyt dokumenttisarja kertoo Lappiin muuttavista ihmisistä, jotka tekevät suuren elämänmuutoksen.

Arvokisahuuma toi voiton, kun Jalkapallon EM-kisat (Yle TV2 ja Yle Areena, Yle Urheilu ja tapahtumat) palkittiin Urheilu ja events -kategoriassa. Kuukauden kestäneen jalkapallon miesten EM-turnauksen ottelut tavoittivat Suomessa yhteensä 3,8 miljoonaa televisiokatsojaa. EM-kisojen jännitysfinaali Englanti–Italia tavoitti 1,7 miljoonaa katsojaa.

Sohvaperunat (Yle Areena ja Yle TV2, Endemol Shine Finland) palkittiin vuoden viihdeohjelmana jo kuudennen kerran. Rakastetun suosikin 13. kausi tuli juuri päätökseensä.

SuomiLOVEn (Yle Areena ja Yle TV1, Warner Bros. International Television Production Finland) taustajoukoista tuttu Aleksi Sariola valittiin vuoden viihde, reality & events -käsikirjoittajaksi. SuomiLOVEn seitsemäs, nyt palkinnon tuonut kausi nähtiin Ylen kanavilla keväällä 2021, ja ohjelman jokaista jaksoa veti yksi Suomen kirkaimmista musiikkialan tähdistä.

Kaikki Ylen Kultainen Venla -voittajat urheilulähetyksiä lukuunottamatta ovat katsottavissa Yle Areenassa. Finalistien joukossa Ylen ohjelmilla oli yhteensä 38 ehdokkuutta 19 eri kategoriassa.

Televisioakatemia ry:n järjestämässä Kultainen Venla -kilpailussa alan ammattilaiset ja televisiokatsojat valitsevat menneen vuoden menestyneimmät kotimaiset ohjelmat ja esiintyjät. Voittajat palkittiin 7.5.2022 Kansallisoopperassa.