Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Vesa-Matti Loirin monipuolinen ura teki hänestä koko kansan Veskun

Näyttelijä Vesa-Matti  Loiri.
Kuva: Erkki Suonio / Yle

Vesa-Matti Loiri (1945–2022) oli suomalaisen taiteen ja viihteen suurimpia nimiä. Loirin ura oli mittakaavassaan poikkeuksellinen: hän nauratti yleisöä komiikallaan, teki ikimuistoisia draamarooleja ja toimi suurten tunteiden tulkkina.

Tähän artikkeliin on nostettu Vesa-Matti Loirin esiintymisiä Yleisradion ohjelmissa vuosikymmenten varrelta. Samalla kun hän teki kaatuilusta taidetta, hän taisi myös vakavamieliset roolisuoritukset. Näyttelijäntyön lisäksi hän oli arvostettu laulaja ja muusikko – muun muassa.

Pojat-elokuva esitteli uuden näyttelijäkyvyn

Vesa-Matti Loiri sai Jussi-palkinnon Jake-pojan roolistaan elokuvassa Pojat. Mikko Niskanen esikoisohjaus sijoittuu jatkosodan Ouluun.

Kaikki alkoi Pojista. Vesa-Matti Loirin debyyttirooli valkokankaalla jätti lähtemättömän vaikutuksen yleisöön ja kriitikoihin. Varsinkin elokuvan legendaarinen loppukohtaus "Äiti!"-huutoineen jäi monen muistoihin.

”Jo tuossa iässä hänessä oli havaittavissa omalaatuista persoonallista viehätysvoimaa, joka on vuosien mittaan vain vahvistunut,” kerrotaan elokuvan ohjaajan Mikko Niskasen sanoneen.

Vuonna 1962 valmistunut Pojat palkittiin kaikkien aikojen toisella valtion elokuvapalkinnolla. Lisäksi Vesa-Matti Loiri ansaitsi roolisuorituksestaan nuoren näyttelijän Jussi -kunniakirjan.

Pojat-elokuvan palkintotilaisuus - Toista Yle Areenassa

Vuonna 1966 Loiri esiintyi Lapualaisoopperassa, jota pidetään lähtölaukauksena yhteiskunnalliselle teatterille. Vesa-Matti Loirin esittämä Kosolan tulolaulu oli väkevä esimerkki nuoren taiteilijan äänialasta.

Vesa-Matti Loiri: Kosolan tulolaulu - Toista Yle Areenassa

Vesa-Matti Loiri oli esiintynyt muutamissa tv-näytelmissä vuodesta 1965 alkaen, mutta koomikkona hän ei ollut vielä lyönyt läpi. Vuonna 1967 tähän tuli muutos, kun komediasarja Sotasankarit lävähti ruutuihin.

Sotasankarit oli Pertti Reposen ohjaama komediasarja varusmiehistä ja heidän arjestaan. Sarjassa Loiri pääsi ensimmäisiä kertoja esittelemään slapstick-komedian taitojaan, joissa ilmehdintä ja ruumiillinen näyttely olivat pääosassa.

Sotasankarit 1 (otteita) - Toista Yle Areenassa

Tekijänoikeudellisista syistä ohjelmasta on julkaistu vain otteita Areenaan. Voit tutustua niihin lisää tästä.

Ennen ensimmäistä Eino Leino -levytystään Loiri esitti Leino-tulkintoja muun muassa Kaj Chydeniuksen esikois-LP:llä vuonna 1966. Teos oli samalla ensimmäinen legendaarisen Love Recordsin albumijulkaisu.

Yksi Loirin varhaisimmista Leino-esityksistä tapahtui asunnottomien alkoholistien itsenäisyysjuhlassa 1967. Kun Loiri lauloi tilaisuudessa "kaikkialla kaatuvista miehistä", oli mahdotonta olla pohtimatta sanojen monimerkitystä.

Vesa-Matti Loiri: Lapin kesä - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri: Musta kivi valkoisen päällä (Cesar Vallejon kuolema) - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri & Kristiina Halkola: Suomalainen tulee toimeen omillaan - Toista Yle Areenassa

Vuonna 1968 legendaarinen Jatkoaika-ohjelma nosti Vesa-Matti Loirin koko kansan koomikko-Veskuksi. Ohjelman juontaja Aarre Elo luonnehti tuolloin Loiria "uuden ajan oivaltavaksi ja tilanteisiin heittäytyväksi koomikoksi".

Jatkoajan Vallankumousteatteri - Toista Yle Areenassa
Soita minulle Helena - Toista Yle Areenassa

Loirin komiikka oli oivaltavuuden lisäksi varsin lennokasta. Jatkoaika järjesti syksyllä 1968 kaatumisen SM-kisat, joissa Loirin kaatuilutaidot huvittivat ja kauhistuttivat samaan aikaan suuresti.

Vesa-Matti Loiri kaatuilee - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri kaatuilee - Toista Yle Areenassa

Jatkoajassa vietettiin vuonna 1968 myös joulujuhlia. Jouluun virittäydyttiin tanssimalla kuusen ympärillä laulaen. Ohjelman lopussa Loiri sai myös oman parrasvalonsa ja hän esitti kappaleen Kun portin aukaisen.

Jatkoajan joulujuhlat - Toista Yle Areenassa

Eräs komediaa ja tragediaa yhdistelevä toteutus nähtiin samaisena vuonna. Vesa-Matti Loiri ja Jarno Hiilloskorpi esittivät Velisurmaaja-kansanballadin Olispa kerran -viihdesarjassa.

Vesa-Matti Loiri & Jarno Hiilloskorpi: Velisurmaaja - Toista Yle Areenassa

Alkuvuonna 1969 Loiri kertoi radion nuortenohjelman haastattelussa aloittaneensa esiintymiset veljensä kanssa jo teinipoikana. Hän kuvaili, miten esiintyminen nuorisomusikaalissa edesauttoi roolin saamiseen aiemmin mainitusta Pojat-elokuvasta.

Koko kansan Turhapuro ja tulkitsija

Vesa-Matti Loirista puhuttaessa ei voi sivuuttaa hänen kykyään olla uskottava, vakava taiteilija sekä räkä poskessa nauranut koomikko. Samalla kun hän teki kaatuilusta taidetta, hän loisti toisaalla vakavailmeisenä tulkitsijana.

Komiikkaansa Vesa-Matti Loiri esitteli 1971 julkaistussa huumorivideossa, jossa nuori Vesku etsi itselleen töitä. Pääroolia esittävä Loiri yritti kaikkea mahdollista työnsarkaa turistioppaasta taikurin hommiin.

Vesa-Matti Loiri etsi ammattiaan 70-luvun hupailussa - Toista Yle Areenassa

Samana vuonna julkaistiin myös Loirin debyyttilevy 4+20 ja hänet nähtiin ensimmäistä kertaa Uuno Turhapuron roolissa Spede Show'ssa. Turhapuro nähtiin ensimmäistä kertaa valkokankaalla vuonna 1973.

Uuno Turhapuro oli yksi rakastetuimmista, ellei jopa rakastetuin Vesa-Matti Loirin roolihahmo. Tuo auktoriteeteille haistatteleva, naisia naurattava pummi hurmasi lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa omintakeisella elollaan.

Klikkaamalla kuvaa saat sen näkymään isompana.

Vesa-Matti Loiri Uuno Turhapurona ja Pentti Siimes lääkärissä. Loirilla puukko rinnassa.
Kuva: Kalle Kultala / Yle

Lokakuussa 1974 esitetyssä Iltatähti-jaksossa nähtiin erikoinen musiikkikuvaelma Vesa-Matti Loirin ja säveltäjä Matti "Rag" Paanasen kokeelliselta lastenmusiikki-albumilta Merirosvokapteeni Ynjevi Lavankopoksahdus.

Esitys tehtiin liki psykedeelisissä lavasteissa. Suun pesu saippualla olisi ollut tarpeen, sillä kohderyhmästään huolimatta kappaleessa kuullaan sanat "kusi" ja "kakka".

Iltatähti 03.10.1974 (otteita) - Toista Yle Areenassa

Loiri esiintyi Jarkko Laineen tekstiin perustuvassa Ystävyysottelu-draamasarjassa (1975). Draaman alkutilanne on koripallo-ottelu, jossa Loiri pääsi esittelemään myös urheilijantaitojaan.

Tekijänoikeudellisista syistä ohjelmasta on julkaistu vain otteita Areenaan. Voit tutustua niihin lisää tästä.

Turun kaupunginteatteri esitti 1970-luvulla Kalle Holmbergin ohjaamaa sovitusta Aleksis Kiven Seitsemästä Veljeksestä. Näytelmän ensi-ilta oli vuonna 1972 ja esitykset jatkuivat kolme vuotta.

Näytelmä oli yksi aikansa suuria teatteritapauksia. Mukana oli Vesa-Matti Loirin lisäksi muun muassa Esko Salminen, Heikki Kinnunen ja Juha Muje. Vaikka vanhoillisimmat pitivät Seitsemän veljeksen moderneja näyttämöratkaisuja Kiven häpäisynä, näytelmä nousi suursuosioon. Sitä esitettiin kaikkiaan 240 kertaa.

Impivaara nousee kukoistukseen - Toista Yle Areenassa

Tekijänoikeudellisista syistä ohjelmasta on julkaistu vain otteita Areenaan. Voit tutustua niihin lisää tästä.

Vuonna 1976 Vesa-Matti Loiri juonsi Iso Liisa -ohjelmaa, jossa vierailivat muun muassa Eero Raittinen ja Hillel Tokazierin Rotox-yhtye. Tuolloin Rotox funkkasi tukevasti ja Loiri pääsi näyttämään taitojaan lyömäsoittimien parissa.

Rotox & Vesa-Matti Loiri: Juokse, juokse, juokse - Toista Yle Areenassa
Rotox-yhtye Vesa-Matti Loirin haastattelussa - Toista Yle Areenassa

Samaisena vuonna ohjelmassa vieraili myös Dave "Iso-kynä" Lindholm.

Dave Lindholmin haastattelu Iso Liisa -ohjelmassa - Toista Yle Areenassa

Pop Liisa -ohjelman vuoden 1976 joulujakson päätteeksi juontaja Vesa-Matti Loiri tulkitsi Paimenpoika-klassikkokappaleen poikkihuilulla säestäen. Esitystä ennen Loiri pääsi vitsailemaan juontajaparinsa Mikko Alatalon joululahjatoiveen kustannuksella.

Loirin ja Alatalon joulutoiveet - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri: Paimenpoika - Toista Yle Areenassa

Samana vuonna Vesa-Matti Loiri ja Henrik Otto Donner duetoivat poliittisten protestilaulujen klassikon Yleisradion 50-vuotisviihdekonsertissa. Kappaleen tarina kertoo jätkäkaveruksista, jotka käyvät kotia kohti jouluaattona räntäsateessa. Vesa-Matti Loiri tulkitsee jätkäparin valittajan rooliin.

Vesa-Matti Loiri ja Henrik Otto Donner: Jätkien joululaulu - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri tv-elokuvassa Seth Mattsonin tarina.
Kuva: Leif Öster / Yle

Vastoin monien odotuksia, Vesa-Matti Loiri onnistui luomaan vakuuttavaa uraa myös draamatuotannoissa. Hän ei jäänyt komiikkansa vangiksi Uuno-elokuvien kulta-aikana 70- ja 80-luvulla. Hauskuuttajan maskin alta löytyi myös vakavakasvoinen mies.

Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet oli aikansa esimerkki vakavammasta Loirin näyttelijäntyöstä. Vuonna 1977 valmistuneessa tv-elokuvassa Vesa-Matti Loiri esitti poikakodin ja vankilan kasvattia, tykkimies Kauppalaa, jolle säännöt ja määräykset ovat myrkkyä.

Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet - Toista Yle Areenassa

Edessäni hämäräinen tie / tuntemattomahan tupaan vie.

― Vesa-Matti Loiri - Nocturne (alkup. Eino Leino)

Näyttelijäntyön lisäksi Vesa-Matti Loiri tunnettiin musiikistaan. Hän kunnostautui vuosien varrella suurten tunteiden tulkitsijana ja hyvänä huilistina.

Vuonna 1978 Loiri julkaisi Eino Leino -albumin, joka viimeistään toi runoilija Eino Leinon tekstit suuren yleisön tietoon. Tunnetuimmat Eino Leinon teksteihin pohjautuvat kappaleet lienevät Lapin kesä, Elegia ja Nocturne.

Loirin levyjä on myyty vuoteen 2022 mennessä yli 600 000 kappaletta, ja moni teoksista on ylittänyt kulta- ja platinalevyn rajan.

Loirin tulkintoja Eino Leinon teksteistä

Vesa-Matti Loiri: Elegia - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri: Höyhensaaret - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri: Nocturne - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri ja Kristiina Halkola: Carmen Saeculare - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri: Ja vuodet ne käy yhä vaikeammiks - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri: Väinämöisen laulu - Toista Yle Areenassa

Vuonna 1979 Vesa-Matti Loiri näytteli Rakel Liehun romaaniin perustuvassa Seth Mattsonin tarinassa. Elokuva kertoo yksinäisyyden kokemuksesta silloisessa Helsingissä.

Seth Mattsonin tarina - Toista Yle Areenassa

Euroviisuja, joululauluja ja seppä Ilmari

Vesa-Matti Loiri valittiin Suomen edustajaksi vuoden 1980 Eurovision laulukilpailuun. Moni Suomi-iskelmän kärkinimistä karsiutui pois jo semifinaalissa ja voiton vei omintakeinen Huilumies.

Huilumies oli Aarno Ranisen käsialaa ja se tehtiin nimenomaan Loirille. Kappale sijoittui Hollannin isännöimien euroviisujen viimeiseksi. Huilumies sai yhteensä 6 pistettä: viisi Norjalta ja yhden Ranskalta.

Vesa-Matti Loiri: Huilumies - Toista Yle Areenassa
Euro- ja interviisujen Suomen karsinta 1980 osa 1 - Toista Yle Areenassa

Kunnianhimoinen ja pitkään työstetty neliosainen Rauta-aika (1982) oli valmistuessaan sensaatio, jossa Loiri esitti sarjassa seppä Ilmaria. Rauta-aikaa monesti pidetään Kalevalan kuvituksena, mutta tekijöidensä mukaan se ei ollut sitä.

Rauta-ajan ensimmäisen jakson näet alta ja loput voit katsoa Areenasta. Sarja on katsottavissa Areenassa toistaiseksi.

Vuonna 1985 Loiri esiintyi Pikkujoulusvengit -tv-ohjelmassa Uuden Musiikin Orkesterin (UMO) kanssa. Zacharias Topeliuksen melankolinen Varpunen jouluaamuna taittui jazzahtavaksi versioksi.

Loiri ja UMO: Varpunen jouluaamuna ja Kulkuset - Toista Yle Areenassa

Vuonna 1986 Vesa-Matti Loiri palkittiin taiteilijan työstään Erikois-Emmalla. Tunnustusta perusteltiin Loirin musikaalisella monipuolisuudella ja hänen Eino Leino -tulkinnoillaan, joita tituleerattiin "80-luvun uuskansanlauluiksi".

Loiri palkitaan kohdassa 5:53.

Vuoden 1986 Emma-palkittuja - Toista Yle Areenassa

Samana vuonna Loiri esiintyi myös TV-teatterin 25-vuotisohjelmassa ja hän esitti kappaleen Vain yhtä pyydän.

Vesa-Matti Loiri: Vain yhtä pyydän - Toista Yle Areenassa

Jazz-musiikistaan tunnettu Loiri esiintyi itseoikeutetusti myös Pori Jazzissa useampaan otteeseen. Vuonna 1989 Ylen taltioimassa radiolähetyksessä kuultiin mm. Päivänsäde ja menninkäinen sekä Itkevä huilu.

Mihin joutuu jazzmuusikko, kun alkaa niin sanottu vanhainkoti-ikä?

― Loiri välispiikissään Pori Jazzeilla v. 1989

Väkeviä haastatteluja – pilke silmäkulmassa veskumaiseen tapaan

Uuno Turhapuro vieraili Ylen vuoden 1991 uudenvuodenlähetyksessä esittelemässä kokkaustaitojaan Ulla Tapanisen ja Miitta Sorvalin kanssa. Lirkuttelun lomassa valmistui laihduttajan herkkuateria.

Annoksen valmistukseen kului myös huomattava määrä liekityskonjakkia. Konjakin merkki ei ollut Turhapuron mielestä sitä ihan priimatavaraa, mutta tämä hyväksyi kakkoslaadun "radion pienen budjetin" takia.

Kun aterianvalmistus oli loppunut, Loiri riisui Turhapuron maskin naamaltaan ja siteerasi Eino Leinon Elegiaa.

Turhapuron kokkaustuokio - Toista Yle Areenassa

Mä oon tyytyväinen, että olen saanut olla monena maailmassa.

― Vesa-Matti Loiri vuonna 1992

Vuonna 1992 Vesa-Matti Loiri vieraili Lauantai-illan huumaa -viihdeohjelmassa. Tuolloin ohjelman juontaja Kati Bergman haastatteli Loiria muun muassa tämän yllättävästä lapsuuden toiveammatista.

Ohjelmanumerona nähtiin myös tuttuun tyyliin vedenneidon pudotus, johon uhriksi valikoitui Loirin ystävä ja manageri Matti Järveläinen.

Vesa-Matti Loiri ja Matti Järveläinen Lauantai-illan huumaa -viihdeohjelman vieraina - Toista Yle Areenassa

Ohjelmassa kuultiin myös musiikkia. Loiri esitti kappaleet Spain ja Kaksi ystävää.

Vesa-Matti Loiri: Spain - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri: Kaksi ystävää - Toista Yle Areenassa

Vesa-Matti Loiri esiintyi Mikko Kuustosen vieraana Planet Fun Funissa 1993. Keskusteluissa Loiri kertoi muun muassa nöyryydestä, jota esittävällä taiteilijalla oli pakko olla.

"Suomen kansa ja yleisö on kuitenkin niin rehellistä," Loiri pohti tuolloin.

Samassa videossa kuullaan myös kappaleet Löysäläisen laulu, Väliaikainen, Laulu, Laulajan laulu sekä Romanssi.

Vesa-Matti Loiri - Toista Yle Areenassa

Ihmisten pitäisi enemmän kiinnittää huomiota siihen, että elää tässä ja nyt.

― Vesa-Matti Loiri Heli Nevakareen haastattelussa

Haastatteluissa Vesa-Matti Loiri oli suora ja avoin. Elämä kohteli paikoin miestä kovalla kädellä. Loirin toinen vaimo Mona Loiri ja heidän poikansa Jan kuolivat auto-onnettomuudessa eri vuosina.

Katkeraksi Vesa-Matti Loiri ei kuitenkaan ryhtynyt. Hän kertoi 1995 Heli Nevakareen haastattelussa ajattelevansa, että sille epäonnea annetaan, joka jaksaa sen kestää.

Vesa-Matti Loiri Heli Nevakareen haastattelussa: "Musta ei aikuista tule." - Toista Yle Areenassa

Kulttuuriuransa lisäksi Vesa-Matti Loiri kilpaili SM-sarjatasolla eri lajeissa. Jo 1969 annetussa haastattelussa Loiri totesi harrastaneensa pallolajeja jalkapallosta biljardiin.

Urheilu jopa melkein koitui hänen kohtalokseen, kun Vesa-Matti Loiri loukkaantui jalkapalloharjoituksissa 1970-luvulla. Hän joutui sairaalaan ja sai siellä vakavan komplikaation, joka vei miehen lähelle kuolemaa.

Loiri kertoi Musta laatikko -ohjelmassa (1997) kokeneensa komplikaation aikana ruumiista irtaantumisen, jolloin hän keskusteli jonkinlaisen jumalhahmon, omantunnon kanssa.

Vesa-Matti Loiri kertoo henkimaailman kokemuksistaan Musta laatikko -ohjelmassa vuonna 1997 - Toista Yle Areenassa

Mun mielestä taiteilija on silloin onnistunut, kun hän aiheuttaa katsojassa tai kuulijassa liikahduksen.

― Vesa-Matti Loiri Linnunradan pianobaarissa 1998

Vuonna 1998 Vesa-Matti Loiri vieraili Maria Guzeninan emännöimässä puhe-musiikkiohjelmassa Linnunradan pianobaari. Ohjelmasta haluttiin tehdä paikalle saapuneille artisteille eräänlainen turvasatama, jossa artistit saivat kertoa tarinoitaan juurta jaksain.

Linnunradan pianobaari - Toista Yle Areenassa

Vuonna 1999 Vesa-Matti Loiri esitti Himasen roolia elokuvassa Sokkotanssi. Elokuva on katsottavissa Areenassa toistaiseksi.

Uusi tuleminen ja rock-festivaalikeikkoja

Vuonna 2001 Vesa-Matti Loiri tulkitsi tunnelmallisen Sydämeeni joulun teen -klassikon Ylen joulukonsertissa Messukylän kirkossa Tampereella. Kappale tunnetaan etenkin Loirin tulkitsemana ja se on kiistatta suosituimpia suomalaisia joululauluja.

Loiri julkaisi Sydämeeni joulun teen -joulualbumin jo 1988. Yleisö ihastui Loirin joululaulutulkintoihin. Sydämeeni joulun teen on Suomen 10:nneksi myydyin albumi ja myydyin joulualbumi kautta aikojen.

Sydämeeni joulun teen - Toista Yle Areenassa


Loiri vieraili Arto Nybergin ohjelmassa useaan otteeseen. Vuonna 2004 puhututti varsinkin Uuno Turhapuro -hahmo ja This Is My Life -elokuva. Tuolloin näyttelijä myönsi, ettei aluksi edes uskonut Uunon taipuvan kokopitkään elokuvaan.

"Olin väärässä," hän totesi Nybergille. Uuno-elokuvia tehtiin lopulta yhteensä 20.

Vesa-Matti Loiri Arto Nybergin vieraana vuonna 2004 - Toista Yle Areenassa

Viisi vuotta myöhemmin, Seinäjoen Provinssirockissa 2009, Vesa-Matti Loiri esiintyi elämänsä ensimmäistä kertaa perinteisellä rockfestivaalilla. Telttalavan käsinkosketeltava tunnelma herkisti sekä yleisön että laulajan.

Vesa-Matti Loiri Provinssirockissa 2009

Vesa-Matti Loiri: Tästä asti aikaa - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri: Pyhä toimitus - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri: Voi kuinka me sinua kaivataan - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri: Sisältäni portin löysin (live) - Toista Yle Areenassa

Vuonna 2009 Vesa-Matti Loiri vieraili myös Mikko Kuustosen luotsaamassa Mansikkapaikka-ohjelmassa.

Mansikkapaikassa Loiri myös avautui ihmissuhteistaan ja siitä, miten hänen elämänkumppaniensa oli paikoin "vaikeaa pysyä kaiken sen kaoottisuuden mukana".

Ohjelmassa vieraili myös Lenita Airisto, joka oli Vesa-Matti Loirin pitkäaikainen ystävä ja rakastaja.

Vesa-Matti Loiri Mansikkapaikka-ohjelmassa v. 2009 - Toista Yle Areenassa

Elämäkertaa on turha odottaa.

― Vesa-Matti Loiri vuonna 2010.

"Elämäkertaa on turha odottaa", totesi Vesa-Matti Loiri ykskantaan Arto Nybergin haastattelussa vuonna 2010. Taiteilijan mielestä jo julkaistut levyt, elokuvat ja dokumenttielokuva Vesku (2010) kertoivat jo tarpeeksi.

Myöhemmin Loiri pyörsi päätöksensä ja Jari Tervo kirjoitti hänestä Loiri-elämäkertakirjan, joka julkaistiin vuonna 2019. Kirja oli vuoden myydyin.

Vesa-Matti Loiri Arto Nybergin vieraana - Toista Yle Areenassa

Vuonna 2012 Loiri juhlisti 50-vuotista taiteilijanuraansa Helsinki Areenalla. Loppuunmyydyssä konsertissa kuultiin läpileikkaus miehen pitkästä urasta. Yle Uutiset vieraili paikan päällä aistimassa tunnelmaa.

Uutisvideot: Loiri myi Helsinki Areenan täyteen - Toista Yle Areenassa

Seuraavana vuonna juhlittiin Uuno Turhapuron 40-vuotista taivalta. Asiasta uutisoi muun muassa Yle Uutiset, joka käsitteli jutussaan muun muassa Uunon suosion syitä.

Uutisvideot: Elokuvahahmo Uuno Turhapuro täyttää 40 vuotta. - Toista Yle Areenassa

Lokakuussa 2013 taiteilja Vesa-Matti Loiri kertoi Marja Sannikan erikoishaastattelussa kuulumisiaan ja tuolloin tulevasta Tuomittuna kulkemaan -levystään.

"Se ei ole väärällä tavalla vakava, mutta aika tosi", kuvaili Loiri.

Ylen aamu-tv: Vesa-Matti Loiri erikoishaastattelussa - Toista Yle Areenassa
Uutisvideot: Vesa-Matti Loirilta sittenkin uusi albumi - Toista Yle Areenassa

Saman vuoden marraskuussa Loiri oli mukana UMOn Ville ja Valle -lastenkonsertin solistina. Muina solisteina toimivat Johanna Försti ja rap-artisti Gracias. Ohjelma taltioitiin Helsingin Kulttuuritalolla.

Ville ja Valle – UMOn lastenkonsertti - Toista Yle Areenassa

Vesa-Matti Loiri esiintyi 2013 Ylellä nähdyssä itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa. Loiri kertoi tuolloin haastattelussa olleensa kutsuttu jo useampaan otteeseen itsenäisyyspäivän juhlille, mutta joutuneensa kohteliaasti kieltäytymään joulukiertueiden vuoksi.

Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti järjestettiin Tampere-talolla Presidentinlinnan ollessa remontissa. Loiri esitti konsertissa kappaleet Lapin kesä (10:00 alk.) ja Nocturne (19:16 alk.)

Linnan juhlat 2013: Vesku Loiri: Itsenäisyys huikea asia - Toista Yle Areenassa
Linnan juhlat 2013: Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti - Toista Yle Areenassa

Loiri esiintyi Lenni-Kalle Taipaleen bändin kanssa Ruisrockissa kesällä 2014. Keikalla kuultiin klassikot, kuten Hyvää puuta, Kohtalokas samba ja Laivat puuta, miehet rautaa. Samassa haastattelussa hyväntuulinen laulajalegenda kertoi muun muassa rentoutuvansa konsolipelejä pelaten. Haastattelijoina toimivat Alma Hätönen ja Veli Kauppinen.

Vesa-Matti Loiri - Toista Yle Areenassa

Vuonna 2016 julkaistiin Pyhät tekstit, joka jäi Loirin viimeiseksi albumiksi. Se debytoi Suomen virallisella listalla sijalla 4. Albumin lisäksi julkaistiin Timo Kiiskisen kirjoittama, samanniminen kirja.

Samana vuonna Vesa-Matti Loiri vieraili Kultakuumeen haastattelussa. Hän avasi maailmankuvaansa sekä kävi läpi uransa ylä- ja alamäkiä. Haastattelijana toimi Laura Haapala.

Loiri pohti tuolloin, miten ihmiset ovat muuttuneet vuosien varrella tiedostavimmiksi ja huomioivimmiksi. Kolikon kääntöpuolena Loiri kertoi olleensa huolissaan rasismista, ulkokultaisuudesta ja itsekkyydestä.

Hengellinen Loiri painotti anteeksiannon ja puhdistautumisen tärkeyttä:

"Pitää puhdistaa itseään, olla tunnustuksellinen omien mokiensa suhteen. Tajuta mokanneensa ja parantaa käytöstään."

Vuonna 2017 Loiri vieraili Paula Koivuniemi @studio –dokumentissa. Ohjelmassa ohjaaja Mape Morottaja seurasi puolentoista vuoden aikana Paula Koivuniemen studiotyöskentelyä yhdeksän duettoparin kanssa.

Kaksi Suomi-viihteen legendaa samassa studiossa sai monet katsojat herkistymään – aivan kuten Loirin ja Koivuniemen itsensäkin.

Paula Koivuniemi @studio: Paula Koivuniemi & Vesa-Matti Loiri: Eilen kun mä tiennyt en - Toista Yle Areenassa
Mikä saa Vesa-Matti Loirin ja Paulan studiossa puhkeamaan kyyneliin? - Toista Yle Areenassa

Vesa-Matti Loiri kilpaili vuonna 2018 Hyvät katsojat -viihdeohjelmassa Hannele Laurin ja Juha Mujeen kanssa. Joukkue oli koostettu Vesku Shown päänäyttelijöistä.

Hyvät katsojat - Toista Yle Areenassa

Vuonna 2019 Loiri vieraili Huumorihommia-ohjelman viimeisessä jaksossa. Ville Kormilaisen haastattelussa Loiri avasi taustoja Uuno-elokuvista ja paljasti oman suosikkinsa elokuvien joukosta.

Samana vuonna Vesa-Matti Loiri vieraili kirjailija Jari Tervon kanssa Turun kirjamessuilla. Ylen taltioima keskustelu käsitteli Loiri -elämäkertakirjaa.

Loiri ja Tervo kohtaavat Turun kirjamessuilla - Toista Yle Areenassa

Myöhemmällä urallaan Loiria nähtiin mediassa sangen harvoin. Vesa-Matti Loiri vieraili tosin Metsäradion haastateltavana marraskuussa 2019. Luonto oli Loirille tärkeä.

Loiri vieraili myös SuomiLoven viidennellä kaudella. Tuolloin hän esitti kappaleen Niin hyvää puuta.

Vesa-Matti Loiri ja akustinen Hyvää puuta -veto Inarijärven rannalla! Karoliinan ikimuistoinen yllätys Villelle - Toista Yle Areenassa

Jouluna 2020 Loiri esiintyi harvinaislaatuisessa Elämäni biisi -joulujaksossa. Hän esitti kappaleen Varpunen jouluaamuna. Esiintyminen jäi yhdeksi hänen viimeisimmistään.

Vesa-Matti Loiri - Varpunen jouluaamuna - Toista Yle Areenassa

Vesa-Matti Loiri kertoo mietteitään joulusta

Vesa-Matti Loiri viettää joulun yksin - Toista Yle Areenassa
Vesa-Matti Loiri
Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Koko kansan Vesku

Vesa-Matti Loiri kuoli 77-vuotiaana 10. elokuuta 2022. Lue tästä uutinen.
Vesa-Matti Loirista, Veskusta puhuttaessa harvoin vältytään ylistyssanoilta. Hänen uransa kesti läpi vuosikymmenten ja välillä tuntui, että mihin Vesku koski, syntyi siitä kultaa.

Loiri oli tulkitsija, muusikko, urheilija, näyttelijä ja koomikko, joka ajatteli elämästä syvällisesti. Hänen kohdallaan lienee oikeutettua puhua suomalaisen viihteen viimeisimmistä Legendoista.

Vesa-Matti Loiri eli kuten saarnasi: nauttien, täysillä ja intohimojaan toteuttaen.

Voit katsoa artikkelissa olleita videoita myös tästä Areena-paketista.

Vesa-Matti Loiri.
Kuva: Juha Metso / AOP

Ihmisten pitäisi enemmän kiinnittää huomiota siihen, että elää tässä ja nyt.

― Vesa-Matti Loiri Heli Nevakareen haastattelussa