Hyppää pääsisältöön

Lapset

Helmin vedenalainen maailma

Vuodelta 2022
Helmi sukeltaa meduusan kanssa snorkkelit päässä.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Pikku Kakkosen uusi sarja Helmin vedenalainen maailma pohjautuu luontokuvistaan palkitun Satu Vaarulan vedenalaisiin kuvauksiin Suomen merissä ja järvissä.

Sarjassa seurataan 7-vuotiaan Helmin sukellusreissuja yhdessä äitinsä kanssa. Ohjelmassa yhdistyvät kiehtovalla tavalla luontomaisemat sekä lapsen kokemat elämykset.

Sukeltaminen on Helmille rakas harrastus. Hän oppi sukeltamaan 4-vuotiaana ja aloitti snorklausharrastuksen 5-vuotiaana.

Sukeltaminen on ollut aina mun juttu! Veden alla on maagista ja ihan erilaista kuin veden pinnalla.

Helmi 7v.

Helmi tutustuu ohjelmassa snorklausmaskin avulla rantavesiin ja kohtaa mitä eriskummallisimpia eläimiä, kasveja ja ilmiöitä. Ranta-alueen luonto on kuin akvaario, jossa voi helposti seurata esimerkiksi vedenrajassa asuvia ötököitä. Vastaan voi tulla vaikka hurjan näköinen rantahämähäkki.

Matalassa vedessä Helmi keksii satumaailman ihmeen - järven ikioman peilin! Peilimaailmassa lymyilee myös eriskummallisesti hymyilevä järvisimpukka. Merenrannan läpinäkyvät korvameduusat puolestaan ovat kuin ballerinoja ja kivisimppu näyttää yrmeältä!

Mutta mitä ihmettä tapahtuu, kun iljettävä toukka nousee veden syvyyksistä korrelle ja alkaa kuoriutumaan? Siitä syntyy Suomen suurin ja näyttävin lentävä hyönteinen, sudenkorento! Makean veden sukelluksilla Helmi löytää haukia ja ahvenia sekä myös erikoisia rantamatalikon otuksia kuten rapuja, juotikkaita ja vesiperhosen toukkia.

Helmin vedenalainen maailma - Toista Yle Areenassa

10-osainen sarja tutustuttaa lapsen Suomen vesistöjen monimuotoisuuteen ja lukuisiin tuttuihin ja tuntemattomiin lajeihin. Vedenalainen maailma on ihmeellinen!

Sarjaa on kuvattu mm. Lopella kirkasvetisen Iso-Melkutin alueella ja Kökarissa Sandvikin alueella.

JAKSOT

Ui meduusojen kanssa

Merenrannassa Kökarin saarella Helmi ihmettelee ballerinaa muistuttavia läpinäkyviä korvameduusoja, joita on turvallista seurata ihan läheltäkin.

Kelometsän ahvenet

Kirkas järvi Lopella tarjoaa Helmille upean makeanveden sukelluskohteen. Vedenalainen retki luontokuvaaja Sadun kanssa vie snorklaavat luonnontutkijat taikamaailmaan, jonka kelometsän valtakunnassa vaeltavat raitapaitaiset ahvenet.

Hauki, järven kuningas

Helmillä on suuri haave nähdä sukellusretkellään kala, jota sanotaan järven kuninkaaksi! Äidiltä saadut ohjeet osoittautuvat arvokkaiksi, sillä rantakasvillisuuden seasta Helmi löytääkin aluksi pikkuhaukia. Mahtaakohan jättihauki tulla esiin?

Raakkujoki

Helmi kohtaa luontokuvaaja Sadun kanssa joella seurallisia kaloja, mutuja, sekä ihmeellisiä raakkuja, jokihelmisimpukoita. Helmi saa tietää, että raakut ovat hyvin uhanalaisia, ja niitä pitää suojella. Onneksi joen vesi on niin puhdasta, että raakut saavat elää siellä onnellisina.

Ihmeiden meri

Helmi on ihastuksissaan nähtyään Suomen rannikon vesissä merihevosten sukuisia särmäneuloja, piikkikaloja ja yrmeän kivisimpun! Mutta osaavatko meren pienet kasvit ja levät todella tanssia?

Sammakon tarina

Rupikonnilla ja sammakoilla on yhteinen salaisuus! Snorkkelin avulla sukeltava Helmi-tyttö huomaa päätyvänsä sammakoiden valtakuntaan, jossa ritarit valvovat aarteitaan. Merkillinen löllö paljastuu pian kuduksi, josta syntyy tuhansia sammakonpoikasia.

Vesiperhonen

Keskikesän aikaan Helmin sukellusretki suuntautuu jokisuulle. Matalasta jokipohjasta ja kivikosta löytyy eriskummallisia otuksia, jotka ovat rakentaneet itselleen kodin hiekansiruista, tikuista ja korsista. Pian selviää, että joku päivä kotelo-otuksista syntyy kauniita ruskeita vesiperhosia.

Korsirannan pikkupedot

Pikku hauki houkuttaa Helmin sukeltamaan matalaan rantaveteen risujen ja heinien ääreen. Pian selviää, että rantaviivan äärellä asustaa hurjia petohyönteisiä. Sauvalude, vesiskorpioni, hämähäkit ja iljettävät verijuotikkaat tuntuvat pelottavilta. Helmi oivaltaa, että nekin ovat tärkeä osa luonnon kiertokulkua.

Järven peili

Snorkkelisukeltaminen on lumonnut Helmin täysin. Matalassa sukeltaessaan Helmi keksii satumaailman ihmeen, järven ikioman peilin, jossa vaikkapa kalat voivat nähdä oman kuvansa. Peilimaailmassa makoilee myös eriskummallisesti hymyilevä järvisimpukka.

Korennon ihme

Ranta-alueen luonto on kuin akvaario, jossa snorklaaja Helmi voi helposti seurata pikku haukien lisäksi vedenrajassa asuvia ötököitä, kuten hurjan näköistä rantahämähäkkiä. Mutta mitä tapahtuu, kun toukka nousee veden syvyyksistä korrelle ja alkaa kuoriutua? Siitä syntyy Suomen suurin ja näyttävin lentävä hyönteinen, sudenkorento!

TYÖRYHMÄ

Esiintyjät: Helmi & Sini Eiskonen
Luontokuvaaja: Satu Vaarula
Kertoja: Inkamari Kalari
Käsikirjoitus, ohjaus ja sävellys: Jari Sirniö
Laulu: Aada Adaya
Tuottaja: Juuso Räsänen
Tuotanto Yle Lapset 2022