Hyppää pääsisältöön

Euroviisut 2022

Näin seuraat Euroviisuja ja äänestät suosikkiasi

Vuodelta 2022
Kuvassa vuoden 2022 Euroviisu-logo.
Kuva: Saga Mannila / Yle

Eurovision laulukilpailu järjestetään Italian Torinossa 10.–14.5. Semifinaalit kisataan tiistaina 10.5. ja torstaina 12.5. Suomi osallistuu toiseen semifinaaliin. Finaali käydään tulevana lauantaina. Kaikki ohjelmat nähdään Ylen kanavilla klo 22 alkaen.

Euroviisuviikko on alkanut ja huipentuu lauantaina käytävään finaaliin. Molemmat semifinaalit sekä finaali nähdään Ylen kanavilla klo 22 alkaen. Voit seurata lähetystä Yle TV1:llä, Yle Areenassa, Yle Radio Suomessa tai Yle Radio Vegalla. Finaali kuullaan myös YleX:n taajuuksilla.

Kisakatsomoihin kuuluu yhteinen hauskanpito. Voit ladata Ylen perinteisen viisupuuhapaketin täältä. Viisupuuhaa löytyy käännöskaraoken sekä bingo- ja pistelomakkeiden muodossa.

Seuraa lähetyksiä Ylen kanavilta

Voit katsoa ja kuunnella euroviisulähetyksiä TV:ssä, radiossa ja verkossa.

Yle TV1:

Suomenkielisestä selostuksesta vastaa Mikko Silvennoinen. Ruotsiksi selostavat Eva Frantz ja Johan Lindroos. Valitsemalla ääniasetukseksi englannin, voit seurata lähetystä ilman selostusta.

Yle Areena:

Suomenkielisestä selostuksesta vastaa Mikko Silvennoinen. Ruotsiksi selostavat Eva Frantz ja Johan Lindroos. Valitsemalla ääniasetukseksi englannin, voit seurata lähetystä ilman selostusta. Voit katsoa lähetystä myös venäjänkielisellä selostuksella, josta vastaa Levan Tvaltvadze tai ensimmäistä kertaa myös saameksi, jonka selostuksesta vastaavat Heli Huovinen (inarinsaame) ja Aslak Paltto (pohjoissaame). Jokaiselle selostukselle on oma striiminsä, valitse niistä omasi.

Yle Radio Suomi:

Lähetyksen selostavat suomeksi Sanna Pirkkalainen ja Toni Laaksonen.

YleX:

Finaalilähetyksen selostavat Katri Norrlin ja Jani Kareinen.

Yle Radio Vega:

Lähetyksen selostavat ruotsiksi Eva Frantz ja Johan Lindroos.

Keskustele suosikeistasi chatissa

Toisen semifinaalin sekä finaalin aikana on mahdollisuus osallistua chat-keskusteluun osoitteessa chat.yle.fi tai yle.fi/euroviisut. Keskustelu on mahdollista suomeksi, ruotsiksi ja miksei vaikkapa englanniksikin! Suomeksi keskustelua hostaa UMK Podcastista tuttu toimittaja Henkka Remes ja ruotsiksi toimittaja Alexander Beijar. Chatissa piipahtaa myös suomenkielinen selostaja Mikko Silvennoinen, minkä tv-selostukseltaan ehtii.

Viisukuplan chat-hostit Henkka ja Alexander.
Kuvateksti Chat-hostit Henkka Remes ja Alexander Beijar.
Kuva: Barbro Ahlsted / Yle

Selostuksen valitseminen

Jos haluat kuulla televisiostasi suomenkielisen selostuksen, valitse vastaanottimen ääniasetuksista kieleksi suomi. Ruotsinkielisen selostuksen kuulet valitsemalla ruotsin. Valitsemalla asetuksista kieleksi englannin saat kuuluviin lähetyksen ilman selostusta.

Halutessasi suomenkielisen tekstityksen, valitse tekstitysvalikosta tekstityskieleksi suomi. Valitsemalla tekstitysvalikosta “tekstitys pois” voit seurata lähetystä kokonaan ilman tekstitystä.

Tallenteet ovat katsottavissa ja kuunneltavissa Yle Areenassa sekä osoitteessa yle.fi/euroviisut seuraavan päivän aamuun mennessä.

Näin äänestät Euroviisuissa

Tänä vuonna Euroviisuissa voi äänestää tekstiviestillä, puhelimitse tai Eurovision-mobiilisovelluksella. Suomesta äänestäminen on mahdollista toisessa semifinaalissa sekä finaalissa.

Euroviisuissa äänestät lähettämällä haluamasi esiintyjän numeron tekstiviestillä numeroon 173005 tai soittamalla numeroon 0700 79 1 XX. Puhelinnumeron kaksi viimeistä numeroa muodostuvat valitsemasi esityksen numerosta. Numerot näet täältä.

Äänestyksen hinta on 1,00 €/puh + pvm tai 1 €/tekstiviesti. Äänestää voi myös Eurovision -mobiilisovelluksella, joka maksaa myös 1 €/äänestys. Äänestäminen on mahdollista korkeintaan 20 kertaa. Linjat avautuvat kaikkien esitysten jälkeen lähetyksessä ilmoitettuun aikaan. Tekstiviestikuittauksen saapumisessa voi mennä hetki.

Voittajan valintaan vaikuttavat yleisöäänet ja maakohtaisten juryjen antamat pisteet. Sekä yleisöäänien että jurypisteiden painoarvo on 50 prosenttia.

Semifinaalien tarkat maakohtaiset yleisöäänet ja jury-pisteet julkaistaan lauantain finaalin jälkeen.