Hyppää pääsisältöön

Digitreenit

Digitreenit: Ota nämä kolme asiaa huomioon, kun valitset pilvipalvelua

Päivitetty 24.05.2022 13:33.
Ukkospilviä taivaalla.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Puhelimen tai tietokoneen tallennustila tursuaa valokuvia ja videoita. Yksi ratkaisu on turvautua pilveen. Oletko valitsemassa tai vaihtamassa palvelua? Tässä kolme vinkkiä valintaa varten.

Digilaitteisiisi kertyy yleensä kuvia ja videoita siihen tahtiin, että laitteiden oma tila loppuu kesken. Silloin voit ottaa apuun pilvitallennuspalvelun. Se on eräänlainen kyberlokero, joka säilöö tiedostojasi.

Pilvessä on enemmän säilytystilaa kuin omalla laitteellasi. Pilveen voit myös varmuuskopioida laitteesi tiedot siltä varalta, että se hajoaa tai katoaa. Yksi pilven käyttötarkoitus on myös kuvien tai muiden tiedostojen jakaminen.

1. Google ja Apple eivät ole ainoita tallennustilan tarjoajia

Kun pohdit pilvitallennusta, Google Drive tai iCloud tulevat varmasti ensimmäisinä mieleen. Google Drive on valmiiksi asennettuna Android-laitteissa ja iCloud Apple-laitteissa. Googlen pilvi jakaantuu Google Kuviin (kuvat ja videot) ja Google Driveen (muut tiedostot).

Teknologiajäteistä myös Microsoft ja Amazon tarjoavat omia pilvitallennusratkaisujaan OneDrive ja Amazon Drive / Amazon Photos (englanninkielisiä). Ne on suunnattu erityisesti valmistajiensa muiden palvelujen (Microsoft 365 ja Amazon Prime) käyttäjille.

Jättiyritysten ulkopuolella varmasti tunnetuin nimi pilvitallennuksessa on Dropbox (englanninkielinen). Se teki pilveen tallennuksesta suosittua ensimmäisten joukossa.

Suurten nimien lisäksi palveluntarjoajia löytyy runsaasti, ja laadukkaita sovelluksia tarjoavat monet pienemmätkin yritykset. Ne päihittävät monesti digijätit, erityisesti mitä tulee tietoturvaan ja edistyneempiin ominaisuuksiin.

Kuvakaappaus Dropbox-tallennuspalvelusta, näkyy ilmaisversion tilan määrä 2 GB.
Kuvateksti Dropbox on pilvitallennuksen pioneeri. Sen ilmaiseen versioon sisältyy melko niukasti tallennustilaa.

2. Älä maksa turhasta

Kun harkitset tallennuspalvelun käyttöä, aloita tiedostamalla oma tallennustilan tarpeesi.

Jos et kuvaa suuria määriä tai jos tiedostojen siirtäminen fyysiselle laitteelle ei sinua haittaa, maksullinen tallennuspalvelu ei välttämättä ole tarpeen. Esimerkiksi Google Drive tarjoaa ilmaista tallennustilaa 15 gigatavua (Google Kuvat lasketaan tähän mukaan) ja Mega jopa 20.

Voit myös käyttää useita eri palveluita rinnakkain ja yhdistää tarjolla olevaa ilmaista tallennustilaa.
Vaihtoehtona fyysinen tallentaminen

Käytännössä yksikään pilvitallennuksen tarjoaja ei lupaa rajatonta tallennustilaa, vaikka jotkin maksulliset tilaukset ovat erittäin kattavia (ja kalliita).

Jos haluat pitää tallessa hyvin suuria tiedostomääriä, joudut ennen pitkää siirtämään tiedostosi fyysiselle tallennuslaitteelle. Ulkoinen kovalevy on pidemmän päälle edullisempi vaihtoehto kuin vuosi-, tai kuukausimaksullinen tallennuspalvelu.

Kuvakaappaus Google-tilin asetuksista, näkyy tallennustilan jakautuminen Google Drive, Gmailin ja Google Kuvien kesken.
Kuvateksti Google Drivestä voi katsoa, mihin tallennustilaa kuluu. Tällä tilillä ei ole varmuuskopioitu kuvia puhelimesta Google Kuviin.

3. Tallennuspalvelujen tietosuoja ja yksityisyys vaihtelevat

Pilveen tallentamasi tiedostot eivät leijaile taivaalla. Käyttäjien tiedostot varastoidaan datakeskuksiin eli konesaleihin. Yrityksen päämajan ja konesalin sijainti määräävät, minkä maan lakeja noudatetaan. Tämä vaikuttaa tietosuojaasi.

EU:n tietosuojalait ovat tiukentuneet tietosuoja-asetus GDPR:n myötä. Muun muassa Microsoftilla ja Googlella on Suomessa datakeskukset. Siitä ei kuitenkaan voi päätellä, että Microsoft OneDriven tai Googlen pilvipalvelujen suomalaiskäyttäjien dataa säilöttäisiin juuri Suomessa.

Yksityisyydellä on rajansa

Monet tallennuspalvelut myyvät tietoa toiminnastasi mainostajille. Myös haittaohjelmat voivat päästä käsiksi pilvipalveluihin. Esimerkiksi Dropboxin mainetta nakertaa edelleen vuonna 2012 tapahtunut ja vuosia myöhemmin paljastunut salasanavuoto.

Jos haluat varmistaa tiedostojesi yksityisyyden, unohda (suuret) pilvipalvelut. Yksityisyyttä korostaviakin tallennuspalveluita löytyy, ja jotkin näistä lupaavat, että vain käyttäjällä on yhteys omiin tietoihinsa. Kaikkein turvallisinta on varmuuskopioida tiedostosi ulkoiselle kovalevylle tai levyasemalle pilven sijaan.

Vaikka valitsisit pilvitallennuksen, pelkästään sen varaan ei kannata laskea. Palvelut eivät välttämättä ole ikuisia. Säilytä tärkeimmistä tiedostoistasi vähintään kahta kopiota eri tallennusvälineissä.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustelu