Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

“Parasta johtajan työssä oli, kun näyttämöllä onnistuttiin", sanoo Savonlinnan oopperajuhlien uudelleen perustaja Pentti Savolainen

Vuodelta 2022
Päivitetty 13.06.2022 12:12.
Pentti Savolainen pelaa golfia.
Kuva: Pentti Savolaisen kotialbumi

Ensimmäiset Oopperajuhlat järjestettiin Savonlinnassa jo vuonna 1912. Tapahtuma hiipui 37 vuoden ajaksi, kunnes Pentti Savolainen sai idean elvyttää ne uudelleen.

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta

Alkusysäyksen nykyisille oopperajuhlille antoi akateemikko Yrjö Kilpinen, kun hän pyysi Pentti Savolaista vuonna 1955 Savonlinnan musiikkipäivien toiminnanjohtajaksi.

Pohjois-Karjalassa syntynyt Pentti Savolainen oli aloittanut työuransa 26-vuotiaana kanttorina ja musiikinopettajana Savonlinnassa. Pian hän perusti kaupunkiin musiikkiopiston ja toimi samaisen opiston rehtorina.

Kun Savolainen oli luotsannut musiikkipäiviä kymmenen vuotta, hän tuumasi kahden ystävänsä kanssa saunan lauteilla, että “herätetään oopperajuhlat uudelleen eloon”. Kahden vuoden päästä, vuonna 1967 Savolainen käynnisti oopperajuhlat yhdessä matkailupäällikkö Pepe Mutkan ja kaupunginjohtaja Viljo Virtasen kanssa.

Ooperajuhlat kansainvälistyvät

Olavinlinnan oopperajuhlista tuli nopeasti Pohjoismaiden suurin musiikkitapahtuma ja Pentti Savolaisesta kansainvälisten oopperajuhlien johtaja. Työhön kuului valtava määrä erilaisia työryhmiä ja yhteistyökumppaneita sekä tapaamisia kansainvälisten artistien ja suunnittelijoiden kanssa.

Työ tuotti tuloksia. Oopperajuhlien tarjonta kasvoi ja Savolaisen kaudella aloitettiin ulkomaalaisten oopperatalojen vierailut, jotka jatkuvat edelleen.

Pentti Savolainen soittaa urkuja vuonna 2012.
Kuva: Pentti Savolaisen kotialbumi

Savolainen ei kuitenkaan missään vaiheessa luopunut alkuperäisestä intohimostaan eli urkujen soittamisesta. Hän konsertoi ja ehti levyttää useiden Suomen menestyksekkäimpien huippulaulajien kanssa.

Kuka on professori Pentti Savolainen

  • syntyi Polvijärvellä Pohjois-Karjalassa 14.6.1930

  • opiskeli Sibelius-Akatemiassa kanttori-urkuriksi

  • valmistui musiikinopettajaksi ja diplomi-urkuriksi

  • Savonlinnan musiikkipäivien toiminnanjohtajana

  • sai idean Olavinlinnan oopperajuhlista vuonna 1965

  • perusti Savonlinnan oopperajuhlat vuonna 1967

  • väitteli 69-vuotiaana filosofian tohtoriksi

  • toimittanut 25 vuoden ajan Radio Finlandian pakinasarjaa eläkeläisenä Espanjassa

  • kirjallinen tuotanto: 20 teosta mm. musiikin historiasta

Kuusi kuvaa Savonlinnan Oopperajuhlien uudelleen perustaja Pentti Savolaisen elämästä

42:16

Otsikkoa muutettu 13.6.2022 klo 12.12.