Hyppää pääsisältöön

Ylen näkökulmat

Johanna Aho: Yle tarjoaa kurkistuksen tanssin maailmaan

Ruskeahiuksinen nainen kuviollisessa kauluspaidassa katsoo suoraan kameraan.
Kuva: Hannu Haapasalo / Yle, Heli Vartiainen / Yle

Vuosi 2022 on suomalaisen tanssin juhlaa. Yle on mukana juhlissa koko vuoden ajan.

Kuluva vuosi on todellista suomalaisen tanssin juhlaa, kun Suomen kansallisbaletti täyttää pyöreät sata vuotta ja uusi Tanssin talo avasi ovensa. Tänä vuonna myös Ylessä ollaan juhlahumussa mukana runsaalla sisällöllä ja suorilla lähetyksillä esimerkiksi Yle Teemalla ja Yle Areenassa.

Yksi Ylen tehtävistä on tuottaa ja taltioida kotimaista kulttuuria ja taidetta. On siis aivan tekemisemme ytimessä, että olemme mukana juhlimassa suomalaista tanssia. Tanssin moninaisista muodoista löytyy varmasti jokaiselle oma.

Visuaalisena taiteenlajina tanssi on erinomaista myös ruudulta nautittuna. Tanssiesityksen ohjaaminen televisiolähetykseen vaatii teoksen ja taiteenmuodon tuntemusta, ja parhaimmillaan lähetykset vievät katsojan kokonaan uudenlaisiin kuvakulmiin ja tunnelmiin.

Tammikuussa Yle Teemalla esitetty Kansallisbaletin Joutsenlampi keräsi lauantai-illan suorana lähetyksenä kotisohville huikeat määrät suomalaisia. Ylen lähetys tavoitti yhteensä noin sadan Kansallisoopperan suuren näyttämön verran väkeä, mikä osoittaa, että tanssin keinoin kerrotut tarinat liikuttavat suomalaisia. Teoksen voi edelleen katsoa Yle Areenassa.

Tuorein juhlasisältömme on Sibelius-baletti. Jorma Elon teos juhlii Kansallisbaletin sataa vuotta ja kertoo säveltäjä Jean Sibeliuksen elämästä ja luovuudesta. Suorassa lähetyksessä mukana oli myös kaikille avoin chat ja mukana keskustelemassa olivat muun muassa Minna Tervamäki ja Sami Sykkö.

Yle Areenaan olemme keränneet kiinnostavia tanssidokumentteja, ja mukana on myös tuore dokumentti 50-vuotiaasta tanssiteatteri Raatikosta. Kesäkuun alussa seuraamme kanavillamme suorana Helsingin kansainvälistä balettikilpailua.

Nämä ovat hyviä esimerkkejä siitä, mikä Ylen tehtävä osaltaan on: tehdä kulttuurista helposti saavutettavaa kaikille. Omasta olohuoneesta pääsee katsomoon juuri silloin, kun itselle sopii. Yle voi toimia tärkeänä porttina todellisuuteen, johon ei muuten olisi päässyt tutustumaan.

Yle juhlii siis sisällöissään tanssia ja kaikkia sen puolia koko vuoden. Tervetuloa mukaan!

Johanna Aho
päällikkö, Kulttuuri- ja asiasisällöt, Yle

Keskustelu