Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Tarjoa täyteläistä nokkoskeittoa – se on maukasta, vihreää ja lähes ilmaista

Nokkoskeitto.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Toukokuussa nokkoset ovat parhaimmillaan. Niitä voi poimia melkein paljain käsin, sillä pienet versot eivät juuri polta.

Soseutetusta nokkoskeitosta tulee ihanan vihreää ja maukasta, ja se sopii mainiosti lounaaksi.

Työläin vaihe nokkoskeiton tekemisessä on nokkosten puhdistaminen. Käytä apuna käsineitä ja saksia ja leikkaa pois mukana mahdollisesti tulleet juuret. Kun vielä ravistat pois pikkuötökät, käytettävissäsi on mahtava raaka-aine herkulliseen keittoon.

Nokkoskeitto

Määrä: 4

Valmistusaika: 50 min, josta valmisteluaika 30 min

Ainekset

  • 2 l vasta kerättyjä ja puhdistettuja nokkosia

  • 1 sipuli

  • 1 peruna

  • öljyä paistamiseen

  • 1 l vettä

  • 1 liemikuutio

  • 2 dl kaurakermaa tai muuta kermaa

  • suolaa

  • mustapippuria

  • tilkka viinietikkaa

  • popcorneja tarjoiluun

Ohjeet

1. Puhdista ja huuhtele nokkoset.

2. Kiehauta nokkoset runsaassa vedessä. Kaada vesi pois tai käytä sitä lannoitteena puutarhassa.

3. Silppua sipuli ja leikkaa peruna kuutioiksi. Kuullota sipulisilppu ja perunakuutiot öljyssä kattilassa ja lisää nokkoset.

4. Kaada joukkoon vesi ja murustele joukkoon liemikuutio.

5. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä.

6. Soseuta keitto tasaiseksi.

7. Kaada joukkoon kerma ja kuumenna keitto kiehuvaksi.

8. Mausta keitto suolalla, mustapippurilla ja viinietikalla.

9. Lisää jokaiseen annokseen kourallinen popcorneja.

Nokkoskeitto.
Kuvateksti Piristä keittoa kourallisella popcorneja.
Kuva: Juha Leskelä / Yle