Hyppää pääsisältöön

Kulttuuricocktail

Mielipide

Laura Frimanin kolumni: Vanhempieni ero ei tuntunut miltään sen rinnalla, kun näin 10-vuotiaana lempibändini Lahden mäkimontussa

Vuodelta 2022
Toimittaja Laura Friman
Kuva: Ilmari Fabritius / Yle

Elävä musiikki on vau-elämysten kuningaslaji. Kuljin 20 vuotta keikoilla ja festareilla, ja se teki minusta minut, kirjoittaa Laura Friman.

Yhdestoista huhtikuuta. Yhdestoista toukokuuta.

Vuodenkierrossa on tiettyjä päivämääriä, jotka noteeraan vuodesta – ja vuosikymmenestä – toiseen. Mitäkö ne ovat? Lasteni syntymäpäiviä? Isovanhempieni kuolinpäiviä? Ehkä kihlajaiseni?

Kunpa olisivatkin. Ne ovat konserttipäiviä: Take That, New Kids On The Block – elämäni ensimmäisiä keikkakokemuksia siis. Joka vuosi lasken, kuinka monta vuotta keikoista tulee sinä vuonna kuluneeksi. Tänä vuonna vastaus on 28 vuotta ja 31 vuotta.

Se, että pysähdyn yhä näiden päivämäärien kohdalla näin monen vuosikymmenen kuluttua tahtomattanikin, kertoo siitä, mitä live-musiikki on merkinnyt minulle siitä saakka, kun olin 10-vuotias: Ihan hirveästi, varmaankin melkein liikaa. Eli juuri sopivasti.

Kerran eräs radiokanava kutsui minut haastateltavaksi ohjelmasarjaan, jossa kunkin jakson vieras pääsi avautumaan hetkestä, joka muutti elämän. Mietin, mistä puhuisin. Ehkä vanhempieni avioerosta tai ensimmäisestä kustannussopimuksestani! Kunnes tajusin, että olin kokenut jotakin paljon suurempaa kuin erot tai esikoisteokset. Ilmoitin kanavalle teemani: elämäni ensimmäinen Provinssirock.

Festarialueen portit olivat kuin ikuisesti hohtava portaali taivasten valtakuntaan.

Vuonna 1996 olin 15-vuotias, ja minun oli pakko päästä suosikkiyhtyeeni The Curen keikalle Seinäjoen Provinssirockiin. Ostin lipun, kun olin ensin vannonut vanhemmille palaavani yöjunalla kotiin. Lisäksi lupasin, että lähtisin keikalle täsmäkäyntinä vasta veljeni samana päivänä järjestettävien rippijuhlien jälkeen. Karkasin juna-asemalle heti, kun olin tunkenut juustoisen kinkkupiirakkasiivun salaa roskiin.

Festarialueen portit olivat luultavasti pelkkiä muoviaitoja, mutta mielessäni ne piirtyvät ikuisesti hohtavana portaalina taivasten valtakuntaan. Askeleeni tömisevällä Törnävällä olivat kuin vauvan ensiaskelia: ai tällaiselta maailma siis voi näyttää!

Tämä vain ei ollut se tuttu maailma, yllätyksetön pikkukaupungin lähiö, vaan taikatodellisuus, jossa kiinnostavat, tyylikkäät, erikoiset ihmiset ryöppysivät joka puolellani. He näyttivät yhtä aikaa uusilta ja ihmeellisiltä, mutta myös jännästi tunnistettavilta. Sellaisilta kuin minä. Tunsin ensimmäistä kertaa elämässäni olevani omieni joukossa. Ja se musiikki kehnojen korvatulppien läpi! Lauloin koko illan keuhkojeni täydeltä kuorossa tuhansien kanssa.

Tämä hurmoksellinen tunne oli minulle jo tuttu, vaikka lapsuuden keikkakokemukset olivatkin sinänsä toista maata: poikabändien konserteissa ei käyty yksin, vaan “Ellan äidin” kanssa (minulla ei ole hajua hänen etu- tai sukunimestään), joka jakoi New Kids On The Blockin keikkamatkalla minulle ja kavereilleni sokeripalat, joita imeskellä, “ettette vaan pyörry”.

Kävelimme Lahden mäkimontun parkkipaikalta itse hornankattilaan jonossa, pitäen kiinni Ellan äidin käteen johtavasta narusta, kuin päiväkotilaiset. Ihan lapsia olimmekin, mutta kun pop-musiikki ja elämää suurempi yhtye räjähtivät lavalle tuona iltana, sydämessäni poksahti yhtä aikaa jotakin rikki, kasaan ja liikkeelle.

Kun pop-musiikki räjähti lavalle tuona iltana, sydämessäni poksahti jotakin rikki, kasaan ja liikkeelle.

Olin yhtä aikaa vähän peloissani (kirkumista, tönimistä, ihan liikaa ihmisiä), todella hämmentynyt (pojat julisteista ja musiikkivideoilta olivat yhtäkkiä täällä suomalaisessa hiekkakuopassa, ja mitä nämä kaikki tunteet minussa olivat?), mutta ennen kaikkea suunnattoman onnellinen (mitä ikinä ne tunteet olivat, halusin tuntea niitä aina!).

Teinibändien ja festarireissujen jälkeen tulivat opiskeluvuodet ja keikat suomalaisten yliopistokaupunkien ikonisissa, nuhruisissa klubeissa. Laitoin koko 404 euron opintotukeni joka ikinen kuukausi pelkästään Pirkan valkosipulivoipatonkeihin ja keikkoihin. Saatoin käydä ihan tavallisena viikkona neljällä, eikä se tuntunut erityiseltä suorittamiselta. Mitä muutakaan sitä olisi mieluummin tehnyt?

Nyt nelikymppisenä olen tietenkin se ankea perheenäiti, joka ei kuolemakseenkaan jaksa etsiä keikoilta uutta musiikkia, vaan tekee vain satunnaisia täsmäiskuja suosikkiensa keikoille ja valittaa kotimatkalla, että alaselkää särkee seisomisesta.

Se on ankeaa, mutta ei toivotonta: se, että olen nähnyt, ollut ja mennyt keikoilla ja festareilla kaksikymmentä vuotta putkeen on nimittäin minussa tallessa ihan koko ajan, identiteetin olennaisena palasena.

Ja mikä ihmeellisintä, selkäsärystä huolimatta tunteeni live-musiikin äärellä on sittenkin yhä sama kuin pikkulapsena: vau. Tämä tuntuu paikoissa, joita en osaa sijoittaa mieleen tai kehoon.

Karkaa pois, lapsi hyvä! Löydä sekä itsesi että kokonaan toinen maailma.

Siksi en odota kauhulla, vaan suorastaan malttamattomana, koska lapseni kysyvät ensimmäistä kertaa lupaa lähteä Ruisrockiin. Aion ostaa saman tien junaliput ja törkätä vielä makkaraperunarahat käteen.

Ja jos festariviikonloppu osuu yksiin sisaruksen rippijuhlapäivän kanssa, en piittaa siitäkään. Karkaa pois, lapsi hyvä! Löydä sekä itsesi että kokonaan toinen maailma.

Katso Kulttuuricocktail Live, jossa muusikot Ismo Alanko ja Vesta kertovat, mikä tekee live-keikasta maagisen. Suora lähetys keskiviikkona 18.5.2022 Yle TV 1:ssä ja Yle Areenassa klo 20 alkaen.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu