Hyppää pääsisältöön

Klassinen

Rinne ja Mäki-Patola luovat kotoisen karheaa ambientia

Avaria elektroakustisia sointimaisemia, kotoisasti kehräävää saksofonisooloilua ja kaukaisuuteen kurottelevia sointipintoja. Niitä tarjoilevat säveltäjä-muusikot Tapani Rinne ja Juha Mäki-Patola ensimmäisessä yhteisessä projektissaan.

Tapani Rinteen ja Juha Mäki-Patolan julkaisun kansi

Kappaleet ovat valmistuneet etätyöskennellen pandemian aikana muutamien kuukausien ajanjakson kuluessa äänitiedostojen liikkuessa tekijöiden välillä edestakaisin. Vuoropuhelumaisesti valmistunut musiikki soi hyvinkin puhuttelevaan tapaan. Juha Mäki-Patola takaa staattisen huokoisen äänimaton, johon Tapani Rinne on saksofonivalikoimallaan suunnittelut ja improillut lisäkerroksen. Sointimaisema pysyy levollisena alusta loppuun, mutta Rinne ymmärtää annostella jazz-fraseerattua melodiavirtaa näkemyksellä, rauhassa kuunnellen ja odottaen. Kokemus kuuluu ja kantaa.

Kuten niin usein elektronisen ja akustisen äänistön kohtaamisissa, juuri akustinen soitin vie kappaleet uudelle tasolle. Mukaan tulee uusi kerros, läsnäolon tuntu, jolla voi ehkä erottua muista äärimmäisen kilpailullussa ja vyöryen kasvavassa ambient-genressä. Myös tuotannolliset ratkaisut toimivat. Saksofoni on aseteltu äänimaisemassa etualalle, jossa se soi lähellä ja kuivasti. Näin äänten alukkeisiin valuu sisään hengitysäänten suhinoita ja lumokarheuksia. Välillä Tapani Rinne on lisäillyt saksofonin lämpimästi soiville melodioille vastaääniä.

Tämä on takuuvarmaa ja miellyttävän kaihoisasti soivaa elektroakustista ambientia, jolla luulisi olevan monessakin eri yhteydessä käyttöä.

Kuuntele Uudet levyt 19.5.2022, ohjelman toimittaa Aki Yli-Salomäki.