Hyppää pääsisältöön

Akuutti

Eino Nurmisto seisoo punatiilisen seinän edessä. Hän katsoo kameraan hymyillen. Eino pitää käsissään Spice Girls–seinälippua. Hänellä on päässään musta hattu ja vaaleanpunaiset aurinkolasit, joissa on paljetteja sangoissa.

Eino Nurmisto puhuu avoimesti syövästään, mutta hattu päässä – ”Kaljun paljastaminen tuntuu liian intiimiltä”

Sytostaattihoidot veivät mukanaan Eino Nurmiston sairastaman kivessyövän, mutta myös hiukset, parran ja kulmakarvat. Videolla Eino kertoo mitä hän näkee, kun katsoo itseään peilistä nyt.

Vuodelta 2022

– Se hetki, kun ajoin hiukseni pois, oli tunnekokemukseltaan voimakkain koko syövän aikana. Kiveksen poistosta ajattelin: viekää vain äkkiä, että hengissä pysytään, mutta hiusten lähteminen on aiheuttanut identiteettikriisin.

Somevaikuttajana, kirjailijana, kovan luokan Spice Girls -fanina ja valtakunnan ykköshomona tunnettu Eino Nurmisto, 31, eli viime kesänä unelmaelämäänsä.

Sitten tuli kivessyöpä.

– Elämä on vähän kuin kolmijalkainen pöytä. Kun työt ja arki olivat tosi hyvässä tasapainossa, tuli tämä syöpä horjuttamaan pöydän kolmatta jalkaa.

Lokakuussa 2021 Eino teki sairastumisestaan julkista Instagram-tilillään.

Ensimmäistä kertaa ikinä kokeneen sisällöntuottajan oli vaikea pukea ajatuksiaan sanoiksi.

– Mietin, haluanko sanoa tästä mitään tästä mitään sanoa ja miten sen teen. Puuttui intuitiivinen kyky toimia.

Eino Nurmisto seisoo vanhan tehdasrakennuksen edessä. Hän pitää käsiä housujensa taskussa ja katsoo vakavalla ilmeellä kameraan. Yllään hänellä on mustat vaatteet. Paidassa Spice Girlsin kuva ja teksti Wannabe.
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Eino kuitenkin koki, että julkisuudesta vetäytyminen “rotkoon kuolevaksi pedoksi” olisi ollut kuluttavampaa kuin asiasta puhuminen julkisesti.

– Tietyllä tavalla syöpäuutisen jakaminen tuntui velvollisuudelta. Koska niinhän se menee, että minä tässä nyt kaikki maailman epäkohdat ja ongelmat hoidan puhumalla avoimesti kokemuksistani.

Pahin pelko kävi toteen realitysarjan kuvauksissa

Kun Eino viimein löysi itselleen oikea tavan puhua sairaudestaan, piti syövän olla jo mennyttä elämää. Kasvain oli leikattu pois, toinen kives mukanaan, ja edessä piti olla enää säännöllisiä kontrollikäyntejä.

Siksi hän päätti toimia vastoin omia periaatteitaan ja suostui mukaan realitysarjaan. Seuraava syöpäkontrollii järjestettiin osana Ylen sairaalamaailmaan keskittyvän Elossa24h-sarjan kuvauksia.

– Lähdin vähän soitellen sotaan ja ajattelin, että kyllähän tässä nyt yksi reality kuvataan, kun kaikki on kuitenkin jo hyvin.

– Vasta kuvauksissa konkretisoitui ajatus, että kaikki ei välttämättä olekaan hyvin, ja tästähän voi tulla hyvin toisentyyppinen sisältö televisioon kuin mitä on toivottu ja mitä itse odotin.

Eino Nurmisto katsoo kameraan vakavalla ilmeellä. Taustalla näkyy punertava vanha tehdaskone.
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

TT-kuvassa näkyi pieni muutos, joka saattoi olla syövän etäpesäke.Eino otti uutisen vastaan tv-kameroiden edessä.

– Siinä julkisen työn varjopuolet tulivat näkyviksi. Oli absurdi ja hankala paikka ajatella, että reaktioni tutkimustuloksiin tulee näkymään tv-ohjelmassa.

Mahdollisuutta uusintaottoon ei ollut.

Karvat lähtivät ja juuri vahvistunut itsevarmuus oli poissa

Kadehdittu tuuhea leijonanharja, irokeesi, rastapää.

Hiukset ovat koko elämän ajan olleet Einolle ylpeyden aihe ja identiteetin ilmentäjä.

– Mulla on ollut aina ihailtu taipuisa tukka ja olen luottanut siihen, että se on ja pysyy, kun vanhemmillakin sukulaisilla on edelleen paksut hiukset.

Kun TT-kuvassa näkynyt muutos sitten paljastui etäpesäkkeeksi, alkoi luopumisprosessi hiuksista.

Eino Nurmisto peilaa itseään vakavan näköisenä vanhan rakennuksen ikkunasta.
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Einoa hoitavat lääkärit kertoivat, että hiukset lähtevät noin kahden viikon kuluessa ensimmäisestä sytostaattihoito kerrasta.

– Sen pystyi melkein kellosta katsomaan, että nyt on kulunut kaksi viikkoa ja muutama minuutti päälle, ja hiuksia lähti kevyellä nykäisyllä viisi.

Sitten, hyvin elokuvalliseen tyyliin, hiuksia lähti aina vain enemmän ja enemmän, Eino muistelee.

– Se oli hirveintä tässä kaikessa. Silloin minulla oli henkisesti ja fyysisesti todella paha olla.

Mitä Eino näkee, kun katsoo itseään peilistä?

Eino katsoo peiliin vain "pakon edessä". - Toista Yle Areenassa

Erityisen kipeäksi hiusten menettämisen on tehnyt se, että ennen syöpää Eino oli juuri tullut sinuiksi oman ulkonäkönsä kanssa vuosien kipuilujen jälkeen.

– Olin vihdoin ja viimein saanut itseluottamusta ja -varmuutta. Näytin mielestäni hyvältä, eikä minun tarvinnut enää hermoilla ja kriiseillä ulkonäön suhteen.

– Sitten kaikki menikin ihan uusiksi ja piirteet, joista itsessäni tykkäsin, olivat poissa.

Sytostaattihoidot veivät Einolta myös parran ja kulmakarvat.

– Kun minulla vielä oli parta, oli kasvoissa jonkinlaista muotoa, vaikka, näin ikävästi ilmaistuna, kiloja oli kertynyt. Eivätkä posket ole ainakaan kaventuneet syöpähoitojen aikana.

Maailmalta piiloutuminen ei ole vaihtoehto, paitsi kaljun osalta

Vaikka Eino ei ole sinut muuttuneen ulkonäkönsä kanssa, jatkaa hän elämäänsä ja työtään ulkonäkökeskeisessä somessa.

Sairasloman aikana hän on saanut someyhteistöitä enemmän kuin koskaan aiemmin. Ja kuten somevaikuttajan työhön kuuluu, pistää Eino itsensä likoon yhteistyöpostauksissa ja -storyissa viikoittain.

– Tuntui aluksi aika absurdilta mainostaa hiusmuotoilutuotteita ja alkoholia, kun kumpaakaan en ole voinut syöpähoitojen aikana kuluttaa.

Lopulta luovat keinot molempien someyhteistöiden toteuttamiseen löytyivät. Yrittäjän kun on taottava silloin, kun rauta on kuumaa.

Eino Nurmiston kasvot näkyvät vanhan tehdaskoneen rakenteiden välistä. Ikäänkuin hän olisi koneen takana piilossa.
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

– Sometyön vuoksi en voi vetäytyä pois julkisuudesta ja näyttäytyä sitten taas, kun olen entinen oma itseni. Jotenkin tässä pitää itseään toteuttaa siitä huolimatta, etten tykkää siitä, miltä tällä hetkellä näytän.

– Eikä asia muutu siitä miksikään, vaikka joku sanoisi mulle: Näytät tosi hyvältä, kun en nyt vain rehellisesti sanottuna näytä.

Kaljunsa Eino on kuitenkin päättänyt pitää visusti piilossa.

Einoa ei nähdä julkisuudessa ilman hattua ennen kuin hiukset ovat kasvaneet takaisin. - Toista Yle Areenassa

Hattubudjetti ja Girl Power piristävät

Eino kuvailee itseään erittäin pessimistiseksi persoonaksi ja on antanut itselleen luvan velloa ulkonäkö- ja identiteettikriisissään. Silti hän osaa myös kääntää katseen toiveikkaana tulevaan.

– Jos positiivisesti ajattelee, niin kyllä ne karvaiset hyvät ajat sieltä vielä tulevat. Ja varmasti tiettyjä asioita, kuten hiuksiani, en pidä silloin enää itsestäänselvyytenä.

“Hyviä karvaisia aikoja” odotellessa Eino kenties kehittää pukeutumistyyliään muutaman luksushatun verran ja hakee voimaa Ginger Spicen eli Geri Halliwellin elämäkertateoksesta.

Eino Nurmisto nojailee punatiiliseen seinään ja katsoo kameraan hymyillen. Hän pitää nahkatakkinsa pieluksista kiinni ja levittää avonaista takkia siten, että t-paidan kuva näkyy. Kuvassa on Spice Girls-yhtye 90-luvulta. Kuvan alla lukee wannabe.
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

– Olen lukenut kirjan ainakin kymmenen kertaa. Aluksi lapsena enemmän Spice Girls –fanitusteoksena, myöhemmin vertaistuen ja samaistumispinnan vuoksi.

– Nykyään luen sitä samoin kuin jotkut lukevat raamattua: avaan satunnaisesta kohdasta ja luen pienen pätkän. Siitä saan päiviini sellaista “mitä Geri tekisi”-tyyppistä ratkaisukykyä.

Ja ainakaan syövästä Einon ei enää tarvitse (niin paljoa) murehtia.

Viimeisimmän kontrollikäynnin mukaan sytostaatit veivät mukanaan myös etäpesäkkeen.

Keskustelu