Juuri nyt on hyvä aika olla tyttö, toteaa Amelie Blauberg – hän ja kaksi muuta Uuden päivän näyttelijää perustivat suositun podcastin
Tyttöys ja naiseus ovat alati muuttuvia asioita, eivätkä mahdu lokeroihin, ajattelee Yhden yön juttuja -podcastin kolmikko.
Kautta aikain tyttöyttä on vähätelty ja helposti se typistetään edelleen pinkiksi ja pinnalliseksi hömpäksi. Yhden yön juttuja -podcastin tekijöitä Thelma Sibergiä, Amelie Blaubergiä ja Hennariikka Laaksolaa se ärsyttää.
Lokerot ovat turhia, sillä tyttöys voi olla mitä tahansa – ja se tuntuu olevan koko ajan enemmän in.
– Tyttöyden ja naiseuden variaatio on tosi laaja. Olemme pyrkineet podcastin kautta antamaan sellaista esimerkkiä, että se voi olla piereskelyä ja pieruverkkareita tai sitten se voi olla prinsessamekkoja. Se ei ole ainoastaan esimerkiksi kliseistä ”pojista puhumista”– vaikka voi se olla sitäkin, siinä ei myöskään ole mitään vikaa, sanoo Hennariikka Laaksola.
Amelie Blaubergistä tuntuu, että juuri nyt on hyvä aika olla tyttö. Ymmärrys erilaista tyttöyttä ja naiseutta kohtaan on kasvanut, kun keskusteluakin on enemmän. Instagramin tyttöyttä ruotiva feministinen Tympeät tytöt ja uutuusleffa Tytöt tytöt tytöt ovat esimerkkejä uudenlaisesta keskustelusta tyttöyden ympärillä.
Moniin asioihin aletaan viimein kiinnittää huomiota nyt, kun niitä on ensin läpi historian poljettu, Blauberg sanoo.
– On hienoa olla todistamassa sitä, ja toisaalta myös itse tyttönä ja naisena vaikuttaa asioihin. On etuoikeus, että Suomessa asuvana voi elää turvassa, eikä tarvitse joka päivä huolehtia siitä, että olen tyttö.
Yhden yön juttuja on Uusi päivä -sarjan kuvauksissa tutustuneiden näyttelijöiden podcast, jossa puhutaan kaikesta mahdollisesta, mistä nyt yökylässä voidaan ystävien kesken yön pikkutunneilla puhua. Kuuntele podcast-sarja täältä.
Pian ystävyyden kymmenvuotissynttärit
Amelie Blauberg ja Thelma Siberg tutustuivat Uusi päivä -sarjan kuvauksissa vuonna 2013, siis lähes 10 vuotta sitten. Blauberg oli tuolloin vasta 16-vuotias, Siberg 20.
– Olin ajatellut, että ei kai enää siinä vaiheessa saa uusia ystäviä. Se oli jännittävää ja ihanaa aikaa, sanoo Blauberg.
He hankkivat Tampereelta kimppakämpän, missä he majoittuivat yhdessä kuvausten aikaan, koska molempien kotipaikka oli tuolloin muualla.
Laaksola tuli Uuteen päivään mukaan muutama vuosi myöhemmin.
– Ensin me bondattiin Thelman kanssa, koska meillä oli enemmän yhteisiä kohtauksia. Amelieen tutustuin paremmin sitten, kun aloin punkata hänen luonaan, hän kertoo.
Yhdessä nukutut yöt ovat olleet merkittävässä roolissa ystävyyden muotoutumisessa. Ei ole siis ihme, että kolmikon podcast kantaa nimeä Yhden yön juttuja ja perkaa yökyläilyn aiheita.
– Olemme oikeasti löytäneet toisemme nukkumaan mennessä. Se vaati yhdessä vietettyjä öitä, sillä päivisin ei todellakaan tule juteltua samanlaisia aiheita kuin nukkumaan mennessä, Siberg sanoo.
– Jep, ihminen on silloin paljon intiimimpi ja jää jotenkin paljaaksi. Meikit on pestynä ja yökkäri päällä, silloin on oma itsensä. Ei ole kulisseja tai naamioita, analysoi Laaksola.
– Pimeässä on jäljellä enää vaan ääni, silloin on ehkä helpompi avautua, sanoo Blauberg.
Juuri tällaisia he ovat: tarttuvat aiheeseen kuin aiheeseen yhdessä ja jatkavat toistensa ajatuksia. Laaksola uskoo, että juuri kolmikon dynamiikka kannattelee ystävyyttä.
– Se on meidän podcastinkin ydin. Saamme koko ajan kuulla, että se välittyy myös kuulijoille, hän sanoo.
Kolmikon persoonat ovat erilaiset, mutta niistä löytyy paljon yhtymäkohtia. Huumori yhdistää, sanoo Siberg. Ja arvot, jatkaa Laaksola.
– Kaikilla meillä on pehmeät arvot, ja jaksoissammekin toistuu armollisuus.
Toisaalta erilaisuus tukee, ei erota. Hetkittäin vakavamieliseksi vaipuva Blauberg on oppinut toisilta rentoutta, Laaksola taas kuvaa Blaubergin kanssa käytyjä keskusteluja syvällisiksi. Siberg on porukan positiivisin.
– Me kaikki tarvitsemme tukea eri asioissa. Olemme sopivan erilaisia, keskustelumme ovat selkeästi tosi tärkeitä jokaiselle, sanoo Siberg.
Karkkipussikonflikti selätetty
Ystävien kanssa työskentely kuulostaa ruusuiselta, mutta siinä on toinenkin puolensa. Konflikteilta ei voi välttyä, koska roolit ovat ystävyydessä ja bisneksessä erilaiset: ystävyys perustuu vapaaehtoisuuteen, mutta työntekoa ohjaa toisinaan velvollisuudet ja pakko.
– Olemme hienosti oppineet nostamaan asioita esiin ja keskustelemaan, sanoo Siberg.
Yhteiset kehityskeskustelut puhdistavat ilmaa ennen kuin se ehtii sakeentua harmista. Vaikka keskustelut ovat raskaita, niiden jälkeen on paljon helpompi hengittää, sanoo Laaksola.
– Karkeasti meille tulee konflikti per kausi.
Viimeisimmällä kaudella kyse oli karkkipusseista, jotka jokaisen piti hankkia yhtä podijaksoa varten. Hankittavien pussien suhteen tuli kuitenkin väärinymmärryksiä: pitääkö ostaa irtokarkkeja vai käykö valmispussi? Säätämisen vuoksi kolmikolta meinasi mennä fiilis koko ideasta, ja jakson tekeminenkin oli hetken vaakalaudalla. Lopulta asiasta juteltiin, pussit hankittiin ja jakso nauhoitettiin onnistuneesti.
– Tämä kertoo myös niiden konfliktien tasosta. Ei siis mitään kovin syviä ristiriitoja, nauraa Siberg.
Uudenlainen aikakausi
Podcastin tekijät ovat uudella kaudella uudenlaisen elämän edessä. Kolmikosta kaksi, Siberg ja Laaksola, ovat tulleet äideiksi. Eniten on yllättänyt rakkauden määrä ja sen kautta tuleva huoli.
– Vaikka kuinka varautui siihen, niin minut yllätti se, kuinka sekaisin voi omasta vauvasta olla. Ja kuinka sitovaa vauvan hoitaminen on, oma aika ja parisuhteen aika on kortilla. Miten yhden nyytin hoitamiseen meneekin niin paljon aikaa?, Thelma Siberg pohtii.
Sibergin vauva on viiden kuukauden ikäinen, Laaksolan vauvan ikä lasketaan vielä viikoissa.
– Kokemukseni on ihan samanlainen. Lisäksi tunteita on ihan valtava kirjo. Myös sellaisia, mitä voi laskea negatiiviseksi, kuten pelko, huoli ja tietynlainen haikeus. Koko ajan haluaisi pysäyttää ajan, sanoo Laaksola.
Sibergin ajatuksiin ja kokemukseen omasta naiseudesta äitiys on vaikuttanut paljon.
– Naiseus on tullut minulle tosi konkreettiseksi synnytyksen ja imetyksen myötä. Olen ylpeä siitä, että olen nainen ja siitä, mitä kehoni tekee.
Samaa sanoo Laaksola.
– Kun minulla tuli rinnoista ensimmäisen kerran maitoa, olin että siis mitä! Olen elänyt näiden rintojen kanssa aina ja niiden tila on ollut stabiili. Ja yhtäkkiä tuttu kehon osa alkaa kehittää jotain ihan uutta. Naiseus on konkretisoitunut tällaisten asioiden myötä.
Yhden yön juttuja ei ole asiantuntijapodi vaan perustuu kolmikon ihmisyyteen, sanoo Laaksola. Siksi tuntuu tärkeältä päästää kuulijat osaksi sitä. Podin kuulijat ovat saaneet aiemmin olla elämän erilaisissa käänteissä mukana, ja myös uudella kaudella puhutaan rehellisesti elävästä elämästä.
– Kuulijat pääsevät osaksi näitä arjen mullistuksia. Mutta äitiyspodcastia tästä ei tule, sanoo Blauberg.
Suosio tuo vastuuta
Podcast on ollut supersuosittu, ja se on yllättänyt kolmikon.
– Mietimme aluksi, että kiinnostaako jotakuta oikeasti kuunnella tätä, kun nämä ovat meidän peruskeskusteluja.
Mieleenpainuvimpia palautteita ovat ne, kun joku on saanut turvaa hankalalla hetkellä podin kuuntelemisesta.
– On tosi iso juttu, että pystyy tarjoamaan turvan kokemusta jollekulle, sanoo Laaksola.
Toisaalta suosio tuo myös vastuuta. Siksi isoista aiheista, kuten mielenterveydestä, on toisinaan vaikea puhua. Mutta vaikka välillä jännittää, ystävyyden tuoma luottamus ja turva kantavat kolmikkoa.
– Mitä tahansa me tehdään, minulla on sellainen olo, että jos minä en pärjää, tytöt kyllä pärjää, Laaksola sano.

3 x TOP3 - tän hetken lemppareita
Kuuntele kaikki Yhden yön juttuja -podcastin jaksot täältä.