Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Suomalaisviulisti Anja Ignatius äänitti Sibeliuksen viulukonserttoa pommitusten keskellä Berliinissä – nyt hänen lapsenlapsensa ohjaa lähetystä Sibelius-viulukilpailusta

Jussi Buckbee nojaa Jean Sibeliuksen patsaaseen ja katsoo sitä hymyillen.
Kuvateksti Jean Sibelius ja Jussi Buckbee Sibelius-viulukilpailussa 2022
Kuva: Laura Korhonen / Yle

31-vuotias Anja Ignatius oli ensimmäinen suomalainen viulisti, joka levytti Jean Sibeliuksen kuuluisan viulukonserton. Levyä äänitettiin Berliinissä tammikuussa 1943 samaan aikaan, kun liittoutuneet pommittivat kaupunkia.

Orkesterina soitti Berliinin kaupunginorkesteri ja kapellimestarina oli Sibeliuksen lanko Armas Järnefelt.

– Muistan kun isoäiti kertoi tarinoita siitä, että hän joutui välillä keskeyttämään levytyksen pommitusten takia ja menemään suojaan, kertoo Anja Ignatiuksen lapsenlapsi Jussi Buckbee.

Buckbee vastaa haastattelukysymyksiin keskeltä Sibelius-viulukilpailun tiimellystä: hän nimittäin ohjaa kilpailun alku- ja välierälähetyksiä Yle Areenaan.

Sibeliuksen konserton levytys ensimmäisenä suomalaisviulistina oli Ignatiukselle merkityksellinen. Hän kävi keskusteluja Sibeliuksen kanssa ja konserton nuotteihin merkittiin esitysohjeita.

– Hän kunnioitti Sibeliuksen toivomuksia ja halusi, että teos esitetään niin kuin säveltäjä on sen päässään kuullut, Buckbee kertoo isoäitinsä suhtautumisesta levytykseen.

Viulutaiteilija Anja Ignatius.
Kuvateksti Viulutaiteilija Anja Ignatius
Kuva: Tenhovaara

Pikkupoikana Buckbee vietti kesiä Tampereen Aitolahdella mökillä isoäitinsä kanssa. Harjoittelu oli Ignatiukselle tärkeää omaa aikaa, ja silloin hän vetäytyi hiljaiseen tilaan.

Välillä Buckbee oleskeli hirsimökin vintillä, jotta isoäidillä olisi harjoittelurauha. Hän muistaa yhä, miten vintin puulattia resonoi Ignatiuksen harjoitellessa alakerrassa konserttia varten.

– Se oli minulle ensimmäinen havainto siitä, kuinka viulun ääni panee puun liikkeelle, hän muistelee.

Anja Ignatiuksella oli vahva yhteys myös Sibelius-viulukilpailuun. Hän osallistui kilpailun tuomaristoon kaksissa ensimmäisissä kisoissa vuosina 1965 ja 1970. Häntä pyydettiin mukaan myös vuonna 1975, mutta silloin Ignatius kieltäytyi. Hänen mielestään persoonallisuuksia ei voinut laittaa järjestykseen.

Samoilla linjoilla on myös Buckbee.

– Olen ihan samaa mieltä isoäidin kanssa: kun kaikki ovat hyviä, miten päättää onko joku parempi kuin toinen? Buckbee ihmettelee.

Jussi Buckbee Sibelius-viulukilpailun Areena-striimin ohjaamossa 2022.
Kuvateksti Jussi Buckbee Sibelius-viulukilpailun lähetysohjaamossa.
Kuva: Laura Korhonen / Yle

Buckbee on nyt seurannut Sibelius-viulukilpailun alkueriä tiiviisti kilpailun kuvalähetyksen ohjaajana. Työtään ohjaamossa hän kuvailee palasena kokonaisuudessa, jossa moni ammattilainen tekee yhteistyötä lopputuloksen eteen.

Omassa ohjaajan palasessaan Buckbee pyrkii siihen, että kotona lähetyksen äärellä on mahdollista seurata viulistin suoritusta mahdollisimman rauhassa.

– Kehonkieli välittyy, ja ehkä sieltä pystyy näkemään jotain tekniikkaan liittyviä asioita ja sitä, miten solisti heittäytyy. Siihen pyrin, hän summaa.

Kenties isoin kiitos, mikä Buckbeeltä lähtee perheelleen, ja erityisesti isoäidilleen, on se, että musiikki on hänen elämässään ollut koko ajan läsnä.

– Olen tosi iloinen siitä, että voin olla tekemässä esimerkiksi Sibelius-viulukilpailuja armon vuonna 2022, ja nauttia valtavasta talentista.

Anja Ignatiuksen ja Berliinin kaupunginorkesterin äänittämää levyä saatiin sodan takia aluksi Suomeen vain muutama kappale. Äänite säilyi vuosikymmeniä ainoana suomalaisen viulistin levytyksenä Sibeliuksen konsertosta. Vasta 44 vuotta myöhemmin tämänvuotisen Sibelius-viulukilpailun tuomariston puheenjohtaja Sakari Oramo levytti sen.

Kuuntele Anja Ignatiuksen levytys Sibeliuksen viulukonsertosta Soivassa arkistossa.

Kuuntele tulkintoja Sibeliuksen viulukonsertosta Soivassa arkistossa.

Seuraa Sibelius-viulukilpailua Yle Areenassa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa