Hyppää pääsisältöön

Puutarha

Rakenna hyönteishotelli ja tarjoa suojaa puutarhan pölyttäjille

Vuodelta 2022
Päivitetty 02.08.2022 12:32.
Rakenna hyönteishotelli ja tarjoa suojaa puutarhan pölyttäjille - Toista Yle Areenassa

Hyönteiset ovat elintärkeitä meille kaikille, ja ne viihtyvät parhaiten mahdollisimman luonnollisessa ympäristössä.

Unohda osa puutarhan siivouksesta äläkä rapsuttele joka paikkaa liian tarkasti, ovat kaksi vinkkiä hyönteisystävälliseen puutarhaan.

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen Punaisella listalla on Suomen uhanalaiset lajit. Kaikista Suomen lajeista lähes 12 prosenttia on uhanalaisia, ja niiden joukossa on paljon hyönteisiä.

Olemme suoraan riippuvaisia hyönteisistä, jotka pölyttävät viljelykasvit kuten hedelmät, marjat, kasvikset, kahvin ja puuvillan. Hyönteiset pölyttävät suunnilleen kolmasosan ruoastamme.

Pölyttäjiin eivät kuulu vain mehiläiset ja kimalaiset vaan myös kärpäset, ampiaiset, perhoset ja kovakuoriaiset ynnä muut. Sen lisäksi, että ne ovat taitavia pölyttäjiä, ne ovat myös lintujen, sammakoiden ja nisäkkäiden ravintoa. Ne ovat tärkeä osa ravintoketjua, jossa jokaisella lajilla on tehtävänsä.

Eivätkä vain pölyttäjät ole tärkeitä. Monet hyönteiset ovat petoja, jotka hillitsevät tuholaiskantoja, kun taas toiset hyönteiset hajottavat kasvinosia ja kuolleita eläimiä luonnossa. Kaatuneessa puussa voi asua jopa 1 000 eri lajia.

En stor stormfälld björk ligger på marken bland vitsippor.
Kuvateksti Myrskyn kaatama koivu Strömsön ulkorakennuksen takana on muuttunut luonnon hyönteishotelliksi.
Kuva: Monica Storm / Yle

Rikkaruohoja vai elintärkeää kasvustoa

Monet kotimaiset, villinä kasvavat kasvilajit ovat ei-toivottuja puutarhassa, koska ne ovat luonnonvaraisia kasveja, mutta ne ovat elintärkeitä monille hyönteislajeille.

Sälgkvistar med hängen dansar i solen framför en röd laduvägg.
Kuvateksti Raita on kaunis puu ja sen lisäksi, että se on muun muassa suruvaipan isäntäkasvi, se on tärkeä ja varhainen meden ja siitepölyn lähde pölyttäjille.
Kuva: Monica Storm / Yle

Esimerkiksi nokkonen on nokkosperhosten toukkien isäntäkasvi. Muita tärkeitä isäntäkasveja ovat muun muassa paju, raita, oratuomi, mustikka, siankärsämö, piharatamo, kanerva, hiirenvirna, apila, horsma, puolukka, ohdakkeet ja matarat.

Vitsippor blommar
Kuvateksti Valkovuokkorinne on hyvä paikka hyönteisille.
Kuva: Monica Storm / Yle

Tämän voimme tehdä hyönteisten hyväksi

Kun emme siivoa puutarhaa liian tarkasti, voimme huolehtia siitä, että hyönteisillä on suojaa. Anna kantojen, risukasojen ja myyränkäytävien olla. Ne ovat täydellisiä asuinpaikkoja monille lajeille. Muista, että monet kasvi ovat monien toukkien isäntälajeja.

Piilopaikkojen lisäksi monet hyönteiset ovat riippuvaisia tietyistä isäntäkasveista munilleen ja toukilleen. Jos karsimme pois isäntäkasvit, toukilla ei ole ravintoa, ja me jäämme ilman täysikasvuisia hyönteisiä. Esimerkiksi nokkosperhonen tarvitsee nokkosia toukilleen.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta jättää vanhaa puuta paikoilleen puutarhan hyönteishotelliksi. Mutta suunnittelemalla viljelmänsä, parvekkeensa tai puutarhansa voi antaa hyönteisille suojaa ja asuinpaikan.

Istuta sekoitus kasveja, joista osa kukkii varhain keväällä ja osa myöhään syksyllä. Silloin ravintoa on tarjolla pidemmän aikaa.

Gula blommor med fem kronblad, vända mot solen.
Kuvateksti Rentukka kukkii toukokuussa.
Kuva: Monica Storm / Yle

Istuta puutarhaasi puita. Puut ovat valtavia hyönteishotelleja, joissa voi elää jopa tuhat lajia, niin elävässä kuin kuolleessakin puussa. Puita, jotka ovat erityisen tärkeitä, koska niihin liittyy Punaisella listalla olevia lajeja, ovat esimerkiksi pyökki, tammi, lehmus, kuusi ja pähkinäpensas.

Myror kryper på en grov sälgstam
Kuvateksti Kymmenet erilaiset kovakuoriaislajit ovat riippuvaisia puunrunkojen kuoresta elääkseen. Jos katsot tarkkaan, voit nähdä muurahaisten kiipeävän tämän raidan rungon yli.
Kuva: Monica Storm / Yle

Älä käytä koskaan myrkkyjä, torjunta-aineita tai hyönteisansoja puutarhassasi. Yhtä lajia karkottaessaan tulee todennäköisesti karkottaneeksi myös monta muuta lajia. Tästä voi olla arvaamattomia seurauksia ravintoketjussa ja siten myös puutarhassa.

Blond kvinna hänger upp skylt med texten Bug Inn på ett litet hus byggt av lastpallar och taktegel.
Kuvateksti Strömsön hyönteishotelli Bug Inn on suurenpuoleinen, mutta myös pienet hyönteismökit voivat tarjota tarpeellisen suojan hyönteisille parvekkeella tai pienissä puutarhoissa.
Kuva: Monica Storm / Yle

Muista tämä, jos haluat rakentaa suojaisan paikan hyönteisille

Hyvin toimiva hyönteishotelli voi tarjota elintärkeän suojan ja asuinpaikan monille lajeille. Erilaisilla materiaaleilla täytettynä se voi houkutella useampia lajeja.

Tegelstenar med hål, rörväxtdelar, halm och taktegel i en hög på gräsmatta.
Kuvateksti Puunpalat, halot ja muu materiaalia, jossa on koloja, voi antaa suojaa erilaisille hyönteisille.
Kuva: Monica Storm / Yle

Hyönteishotellin sijoituspaikka saa olla mielellään lämmin ja suojassa sateelta ja kovalta tuulelta. Jotkin kimalaislajit voivat rakentaa pesän hylättyihin myyränkäytäviin, siksi oljet tai sahanpuru kanin tai hamsterin häkistä voivat olla hyvä materiaali käytettäväksi.

Kuivuneista oksista ja eripaksuisista putkikasveista voi tulla koteja, lastenkamareita tai piilopaikkoja monille lajeille, kuten myös haloista ja puunpätkistä, joihin on porattu reikiä. Poraa erikokoisia reikiä erilaisille hyönteisille.

En blond kvinna borrar hål i träbitar
Kuvateksti Lena varustaa Strömsön hyönteishotellin muun muassa oksilla, haloilla ja puunpaloilla, joihin on porattu erikokoisia reikiä.
Kuva: Monica Storm / Yle

Perhoset haluavat ryömiä pieniin halkeamiin ja aukkoihin. Hämähäkit, kovakuoriaiset ja muut hyönteiset voivat ryömiä puunkuoren alle tai muihin ahtaisiin ja suojaisiin paikkoihin.

Koska hyönteishotellista voi tulla seisova pöytä nälkäisille linnuille, on tärkeää suojata se esimerkiksi pienisilmäisellä verkolla.

Vältä kyllästettyjä kuormalavoja

Kyllästetyt kuormalavat valmistetaan ulkomailla, missä ne käsitellään kemikaaleilla ja metyylibromidilla.

Metyylibromidia käytettiin alun perin tuholaisten torjuntaan, mutta se on kielletty sekä Norjassa että EU:ssa, koska se tuhoaa otsonikerrosta.

Myrkyttömät kuormalavat

Eurolavat, eli EUR-lavat, valmistetaan Euroopassa. Näitä kuormalavoja ei ole pintakäsitelty, ja niitä voi siksi hyvällä omallatunnolla käyttää, jos haluaa rakentaa hyönteishotellin, kunhan ne eivät ole olleet kosketuksissa myrkkyjen kanssa. Jotta olisit aivan varma – osta kuormalavat valtuutetulta jälleenmyyjältä.

Litet ruffigt hus av lastpallar med kvistar, halm och träbitar instuckna
Kuvateksti Lena käytti kanaverkkoa, joka löytyi Strömsön ulkorakennuksesta. Pienempi silmäkoko antaisi vielä paremman suojan linnuilta ja hiiriltä.
Kuva: Monica Storm / Yle

Kaikilla lajeilla on väliä

On epäreilua, että hyönteiset yleensä ovat saaneet huonon maineen, ehkä siksi, että jokin laji käyttäytyy meistä ihmisistä ärsyttävästi, kuten vaikkapa hyttynen muuten täydellisenä kesäiltana. Mutta ajattele, että lepakko voi syödä jopa tuhat hyttystä yössä. Joten sen sijaan, että investoidaan hyttyssieppariin, voitaisiin ehkä nikkaroida lepakonpönttö.

Spindelbo på takpanna i tegel
Kuvateksti Sievä, pieni pesä täynnä hämähäkinmunia Strömsön hyönteishotellin kattotiilellä.
Kuva: Monica Storm / Yle

On olemassa monia hauskoja, mielenkiintoisia, kummallisia ja kiehtovia hyönteisiä, jotka tekevät ympäri vuorokauden työtä hyväksemme meidän tietämättämme. Ne ansaitsevat arvostuksemme. Lajien monimuotoisuus on tärkeää, ja voimme aloittaa sen vaalimisen omissa puutarhoissamme.

En grov granstam i en glesvuxen skog.
Kuvateksti Hyönteiset viihtyvät parhaiten villissä luonnossa. Puutarha, joka jotenkin muistuttaa luonnontilaista ympäristöä, voi houkutella monia lajeja.
Kuva: Monica Storm / Yle

Artikkeliin tehtiin lisäys 2.8.2022, klo 12.32, että kyllästettyjä kuormalavoja tulee välttää sekä mistä ja miten löytää myrkyttömiä kuormalavoja.