Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Hyvässä maljapuheessa kuuluu puhujan persoona – puheenpitäjän kannattaa muistaa nämä asiat

Vuodelta 2022
Iloinen mies nostaa maljaa ja katsoo kameraan hassu juhlahattu päässään.
Kuva: Pongtorn Hiranlikit / Alamy

Kesän juhlat tuntuvat varmasti monen mielestä oudoilta pitkän eristäytymisen jälkeen. Ainakin puheen pitäminen voi jännittää juhlien järjestäjää. Aristoteleen kantapää kokosi vinkkejä maljapuheen pitäjälle.

Panosta alkuun ja tee hyvät etukäteisvalmistelut

Toivota heti puheen alussa kaikki vieraat tervetulleeksi. Sitten voit nostaa esille juhlan kohteen. Hyvä suunnitelma auttaa sinua, ja voit tehdä sen paperille vaikka ranskalaisilla viivoilla.

Mieti, missä ominaisuudessa puhut ja kenelle. Kun olet hyvissä ajoin harkinnut puheen sisältöä, voit helposti myös improvisoida tilanteessa.

Ihmiset seisovat kesäisen piknikpöydän ääressä viinilasit käsissään.
Kuva: RossHelen editorial / Alamy/All Over Press

Huomioi kaikki läsnäolijat ja muista katsekontakti

Palaa puheessa johonkin yhteiseen muistoon tai mainitse kaikkia vieraita koskettavasta kokemuksesta. Pienet viittaukset yhteisiin ja tuttuihin asioihin tuovat sävyä ja syvyyttä puheeseen.

Puhekielinen tyyli ilman paperia toimii parhaiten. Jos joudut hetken aikaa lukemaan paperista, se ei haittaa, kunhan muistat välillä ottaa katsekontaktia kuulijoihin.

Ole luonteva oma itsesi

Anna oman persoonan tulla rohkeasti esille. Sinun ei tarvitse välttää esimerkiksi oman murteesi käyttöä. Voit lasauttaa nasevat sanat aivan mainiosti yleiskielen sijaan omalla murteella.

Joskus toimiva kikka puheessa on itseironinen kommentti omasta persoonasta tai esimerkiksi tilanteeseen liittyvästä jännityksestä, joka yhdistää yllättävän monia meitä. Älä kuitenkaan puhu liikaa itsestäsi, ettet vie huomiota juhlan kohteelta.

Iloinen nainen istuu pöydän ääressä samppanjalasi kädessään.
Kuva: Beth Dixson / Alamy/All Over Press

Älä sorru jaarittelemaan

Huolehdi siitä, että puheen kesto ei veny liikaa. Sopiva pituus maljapuheelle on 2-3 minuuttia. Vältä siis liiallista rönsyilyä ja pidä puhe napakkana. Silti voit käyttää tehokeinona pieniä merkitseviä taukoja. Ja muista: lyhyet lauseet toimivat paremmin kuin pitkät puisevat sanapötköt.

Tee mieleenpainuva lopetus

Kiva kevennys puheen lopuksi on hyvä vaihtoehto, mutta mitään vitsipakkoa puheenpitämisessä ei ole. Pelkästään naurujen määrä ei ole merkittävän ja tunteikkaan puheen mittari.

On hyvä ymmärtää juhlan ainutkertaisuus ja hienous. Voit puheen lopuksi kiittää siitä, että kaikki saatte olla yhdessä tämän tärkeän juhlan ajan. Tunteita ei tarvitse piilotella.

Jos olet puheen aikana läikyttänyt vahingossa maljaa tai kompastuit heti alussa kaikkien edessä, aihetta ei tarvitse vältellä puheessa. Voit viitata siihen iloisin mielin. Nyt kaikilla juhlavierailla, myös ennestään toisilleen tuntemattomilla, on yhteinen ja hauska tilanteeseen liittyvä muisto.

Kaveriporukka skoolaa juhlissa keltaista juomaa sisältävien lasien kanssa.
Kuva: Cultura Creative RF / Alamy/All Over Press

Juhlien vaivattomalle sujumiselle on olemassa perinteitä ja kaavoja, joista voi ottaa mallia. Aristoteleen kantapään vieraana on tietokirjailija ja tapakouluttaja Helena Valonen. Ohjelmassa pohditaan, miten pidetään hyvä tervetuliaispuhe ja mitä maljapuheessa kannattaa välttää. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Lasse Nousiainen.

Tervetuloa ja kippis – hyvässä maljapuheessa kuuluu puhujan persoona

23:40