Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Mielipide

Hyvin sanottu: Häirinnän pelko ei saa sammuttaa nuorten vaikuttamisen paloa

Vuodelta 2022
Allianssi ry:n viestinnän asiantuntija Ada Kairavuori.
Kuvateksti Vaikuttamistyö ei ole vain niitä varten, jotka ovat valmiita kestämään haukkumista, maalittamista, pelottelua tai muuta häirinnän lukuisista muodoista, kirjoittaa Allianssin viestinnän asiantuntija Ada Kairavuori.
Kuva: Salla Merikukka

Hyvin sanottu ja Vaikuttamisrauha-hanke kysyivät vaikuttajanuorilta häirintäkokemuksista ja niiden vaikutuksista. Tulokset ovat surullista luettavaa, mutta eivät yllätä, kirjoittaa Allianssin viestinnän asiantuntija Ada Kairavuori Hyvin sanotussa.

Tekstejä kirjoittaa laaja joukko Hyvin sanottu -hankkeessa mukana olevia tekijöitä

Kaikki Hyvin sanotun kumppanikirjoitukset löydät täältä.

Hyvin sanottu on viisivuotinen hanke, jota koordinoivat Yle ja Erätauko-säätiö. Lisää hankkeesta voit lukea täältä.

Väkivallan uhka tai pelko häirityksi tulemisesta voi saada vaikuttamisen halun hiipumaan, joskus jopa sammumaan kokonaan. Tämä näkyi selvästi Allianssin Vaikuttamisrauha-hankkeen ja Hyvin sanotun yhteisen kyselyn vastauksissa. 62 prosenttia vastanneista ilmoitti, että on jättänyt esimerkiksi mielipiteensä ilmaisematta tai jotain sanomatta häirinnän tai sen pelon vuoksi. 43 prosenttia vastaajista kertoi jättäneensä jotain tekemättä – esimerkiksi julkisen esiintymisen tai ehdolle asettumisen – samasta syystä.

Vain kahdeksan sadasta kyselyyn vastanneesta nuoresta kertoi, ettei ollut kokenut minkäänlaista häirintää vaikuttamistyössään.

Vastaajien joukossa oli puoluepoliittisesti aktiivisia ja erilaisissa luottamustehtävissä toimivia nuoria, aktivisteja, sosiaalisen median sisällöntuottajia, toimittajia sekä nuoria, jotka tekevät vaikuttamistyötä vapaaehtois- tai palkkatyössään. Vastaajat olivat iältään 12-29-vuotiaita. Kysely toteutettiin verkossa.

Yksi vastaaja konkretisoi karusti, mihin häirintä ja sen pelko voivat johtaa:
Tuntuu, että sillä mitä tekee, ei ole mitään merkitystä ja vaikuttamisessa ei ole minulle tilaa."

Vaikuttamistyöhön voi liittyä jännitystä – esimerkiksi esiintymiset tai argumentointi eri mieltä oleville ihmisille voivat olla jännitystä herättäviä tilanteita. Jännitys saattaa siis ajoittain kuulua asiaan, pelko ei. Näitä kahta ei sovi sekoittaa keskenään. En suostu hyväksymään sellaista ajattelutapaa, että vaikuttamistyö olisi vain niitä varten, jotka ovat valmiita kestämään haukkumista, maalittamista, pelottelua tai muuta häirinnän lukuisista muodoista.

Vaikuttamistyöstä luopuminen on surullista ja samalla hyvin ymmärrettävä häirintäkokemusten seuraus.

Mitä sinä sitten voit tehdä sen eteen, että vaikuttamisen ilmapiiri voisi muuttua turvallisemmaksi? Miten meistä jokainen voi omalta osaltaan antaa tilaa vaikuttamiselle? Tärkein ohje on yksinkertainen: älä syyllisty häirintään. Häirinnästä vastuun kantaa sen tekijä, joten hän on myös ainoa, joka sen voi lopettaa – tai olla aloittamatta sitä.

Toiseksi, puutu näkemääsi tai kuulemaasi epäasialliseen käytökseen. Jos suora puuttuminen asettaa sinut itsesi vaaraan, on tilanteesta eteenpäin ilmoittaminen esimerkiksi poliisille tai tilaisuuden järjestäjälle oikea tapa. Myös vihakommenttien ilmiantaminen verkossa on hyvä puuttumisen keino.

Ja vielä lopuksi: pysähdy kuuntelemaan ja ota toisen ihmisen kokemus vakavasti. Myös silloin, kun et itse osaa samaistua siihen. Vähättely on virhe, kun vaikuttamistyötä tekevä nuori kertoo kokemastaan häirinnästä. Joskus juuri siinä hetkessä kuulluksi tuleminen, kokemuksen turvallinen jakaminen ja henkisen tuen saaminen rohkaisee uskomaan siihen, että vaikuttamisessa on itselle tilaa ja julkisen keskustelun ilmapiirissä vielä toivoa.

Se, että nuoret voivat vaikuttaa turvallisesti, on toimivan demokratian perusedellytys. Jos haluamme joskus vielä elää yhteiskunnassa, jossa kaikilla on yhdenvertaiset kansalaisvaikuttamisen mahdollisuudet, täytyy vaikuttamisen olla turvallista. Siksi se, että niin moni vaikuttamistyötä tekevä nuori on kokenut häirintää, on raskas viesti yhteiskuntamme tilasta.

Ada Kairavuori

Viestinnän asiantuntija

Allianssi

Tämä juttu on osa Hyvin sanottu -hanketta.