Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Harriet Andersson ja Kesä Monikan kanssa – Sodankylän parhaat Kino Klassikossa

Vuodelta 2022
Nuori nainen (näyttelijä Harriet Andersson) silmät kiinni auringossa. Kuva elokuvasta Kesä Monikan kanssa.

Kino Klassikon Sodankylän parhaat -sarjan aloittaa Ingmar Bergmanin tarina nuoren rakkauden kesästä, jonka tähti Harriet Andersson vieraili Sodankylässä 2012.

Kesä Monikan kanssa (Sommaren med Monika, 1953) on Ingmar Bergmanin varhaiskauden viehättävä ja koskettava teos kahden työläistaustaisen nuoren tapaamisesta ja rakastumisesta. Bergman kirjoitti elokuvan tuolloiselle rakastetulleen Harriet Anderssonille.

Monika ja Harry tapaavat kahvilassa ja alkavat seurustella. Kesän lähestyessä he pakenevat kaupunkia ja rasittavia elämäntilanteitaan Tukholman saaristoon, irtautuen muutaman kuukauden ajaksi maailmasta nauttien kesän, auringon ja valon idyllistä meren äärellä. Syksyllä odottaa kuitenkin paluu kaupunkiin, ja unelmat saavat jälleen väistyä vaikeuksien ja myös uusien vastuiden tieltä.

Bergmanin kamera hellii nuoria rakastavaisia ja hehkuu luonnon puhtautta, raikkautta ja kauneutta. Vastapainona ovat kaupunkijaksojen harmaus, meteli, kovuus ja ahtaus kaduilla, työpaikoilla ja asunnoissa.

Sellaista oli 1950-luku, että elokuvan lyhyet alastonkohtaukset herättivät paljonkin kohua vähemmän vapautuneissa maissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Monikaa markkinoitiin häikäilemättömästi lähes pornoelokuvana ja sitä levitettiin Amerikassa myös lyhennettynä versiona, johon oli jätetty vain eroottisemmat kohtaukset. Ironisesti Monikasta tuli näin Bergmanin menestynein elokuva Yhdysvalloissa.

Ingmar Bergman & Kesä Monikan kanssa - Toista Yle Areenassa

Kesä Monikan kanssa aloittaa Teeman Kino Klassikossa neljän Sodankylän parhaat -elokuvan sarjan, jossa nähdään lisäksi Wim Wendersin Alice kaupungeisssa, Roberto Rossellinin Matka Italiaan sekä Jafar Panahin Valkoinen ilmapallo. Koko elokuvasarja sekä Sodankylän parhaat -haastatteluohjelmat Areenassa jo lauantaina 28.5.2022!