Hyppää pääsisältöön

Digitreenit

Digitreenit: Jos puhelimesi katoaa, menetätkö kaikki kuvasi? Et, jos olet ottanut varmuuskopion sisällöstä – näin se tehdään

Ulkoinen kovalevy, jossa on johto kiinni. Kuvassa teksti Varmuuskopiointi.
Kuva: Valokuva Eve Mantu / Yle

Varmuuskopioimalla tallennat tietosi ja tiedostosi turvaan. Se ei ole sama asia kuin synkronointi, joka varmistaa tietojen jatkuvan siirtymisen laitteiden välillä. Artikkelissa opit molemmista.

Varmuuskopiointi ja synkronointi – mitä väliä? Paljonkin!

Varmuuskopioinnilla ja synkronoinnilla on pohjimmiltaan sama tarkoitus: saada tiedot säilymään ja pysymään ajan tasalla.

Joidenkin laitteiden tai sovellusten valikoissa varmuuskopiointi ja synkronointi on niputettu yhteen (esimerkiksi Google Kuvissa). Ne eivät kuitenkaan ole ihan sama asia.

Tässä jutussa käydään läpi ensin varmuuskopiointi ja sitten synkronointi.

Kuvakaappaus Google Kuvat -sovelluksen asetuksista: Varmuuskopioinnin ja synkronoinnin säätö.
Kuvateksti Google Kuvat -sovelluksen asetuksissa varmuuskopiointi ja synkronointi täpätään päälle ja pois samasta kohtaa. Kuva Android-puhelimesta.

Varmuuskopiointi varmistaa kuviesi ja tietojesi säilymisen

Ovatko tärkeimmät valokuvasi vain puhelimessa? Jos puhelin hajoaa tai katoaa, valokuvasi voivat mennä sen mukana. Varmuuskopioinnin avulla vältät tämän riskin.

Varmuuskopiointi tarkoittaa tietojen ja toimintojen tuplatallentamista. Silloin ne eivät katoa, vaikka laitteesi hajoaisi, hukkuisi tai vaihtaisit sen uuteen.

Varmuuskopiot auttavat myös, jos tietokoneeseesi tulee tekninen ongelma ja se menee jumiin. Silloin voit palauttaa koneen edelliseen tallennettuun versioonsa.

Mitä vanhempi laitteesi on, sitä tärkeämpää varmuuskopioiminen on.

Varmuuskopiointiin on kaksi tapaa, ulkoinen tallennusväline tai pilvitallennus.

1. Ulkoinen tallennusväline

Google ja muut digijätit eivät välttämättä ole ikuisia. Koko internetkin voi kaatuilla. Siksi on viisasta säilyttää varmuuskopiot erillisellä fyysisellä laitteella eli ulkoisella kiinto- tai kovalevyllä. Ulkoinen tallennusväline liitetään tietokoneeseen johdolla tai joskus langattomasti.

Saat siirrettyä tai kopioitua sisältöjä ulkoiselle kovalevylle myös puhelimesta tai tabletista – tietokoneen avulla. Valokuvien siirtoon löydät ohjeet tästä Digitreenistä. Valitse sijainniksi eli tallennuspaikaksi ulkoinen kovalevy.

Windows-tietokoneen varmuuskopioinnin ohjeen löydät Microsoftin sivulta. Aloita liittämällä ulkoinen kovalevy tietokoneeseen.

Kuvakaappaus Windows 10 -tietokoneen asetuksista: varmuuskopiointi.
Kuvateksti Windows 10 -koneessa varmuuskopiointi löytyy asetusten kohdasta Päivittäminen ja suojaus.

Mac-tietokoneissa on sisäänrakennettu Time Machine -toiminto, jolla voit varmuuskopioida ulkoiselle kovalevylle laitteen sen hetkiset asetukset, tiedot ja tiedostot. Näin voit palauttaa esimerkiksi poistamiasi tiedostoja tai aiemmat versiot. Löydät lisätietoa Mac-koneiden varmuuskopioinnista Applen ohjesivuilta.

2. Pilvipalvelu

Voit tallentaa varmuuskopiot ulkoisen muistin sijaan tai sen lisäksi pilvitallennuspalveluun. Tähän tarvitaan internet-yhteys.

Jos sinulla on Google-tili, siihen kuuluvat pilvipalvelut Google Kuvat (kuville ja videoille) ja Google Drive (muille tiedostoille). Apple-tilin mukana tulevat Applen iCloud ja iCloud Drive. Microsoft-tiliin sisältyy OneDrive. Ne ovat kaikki ilmaisia tiettyyn rajaan asti.

Lisää tallennustilaa saa kuukausimaksua vastaan. Jos haluat välttyä maksulta, karsi etenkin kuviasi ja videoitasi jämäkästi: Jätä vain oikeasti onnistuneet talteen.

Kuvakaappaus Google Kuvat -ohjelman asetuksista: Kuvien laadun säätäminen.
Kuvateksti Google Kuvat -pilven asetuksista säädät, varmuuskopioitko kuvasi alkuperäisellä vai hieman alhaisemmalla laadulla.

Pilvitallennusta tarjoavat edellä mainittujen lisäksi monet muutkin toimijat, esimerkiksi Dropbox ja Amazon Drive. Laitevalmistajilla on myös omia pilvitallennuspalveluja, esimerkiksi Samsungin ja Huawein puhelimissa.

Tästä Digitreenistä saat apua pilvitallennuspalvelun valintaan.

Tämä Digitreeni avaa Google-tiliä ja sen palveluja.

Kuvakaappaus Samsung-puhelimen asetuksista: Varmuuskopiointiin on tarjolla sekä Samsungin että Googlen pilvi.
Kuvateksti Samsung-puhelin ehdottaa varmuuskopiointiin sekä valmistajan omaa että Googlen pilveä. Samsungin pilvi on nykyään yhdistetty Microsoftin OneDriven kanssa.

Laite saattaa varmuuskopioida joitakin tietoja automaattisesti

Jotkut tietosi saattavat mennä laitteesi “oletuspilveen” automaattisesti. Selvitä laitteesi asetuksista, mitä tietojasi ja tiedostojasi varmuuskopiointi koskee.

Esimerkiksi Windows-tietokoneella OneDrive-tallennus voi olla jo oletuksena päällä.

Applen mobiililaitteet taas varmuuskopioivat iCloudiin automaattisesti laitteesi ja tilisi muuttuneet tiedot. Voit itse valita, varmuuskopioiko puhelin tai tabletti koko ajan esimerkiksi kuviasi tai yhteystietojasi. Silloin ilmainen tallennustila voi lopahtaa nopeasti.

Kuvakaappaus iPhonesta:  iCloud-tallennustilan jakautuminen ja valinnat.
Kuvateksti Tällä Apple-tilillä muun muassa kuvat ja videot varmuuskopioidaan iCloudiin. Ilmaistila on loppunut aikaa sitten.

Google Kuvat varmuuskopioi yleensä lähtökohtaisesti vain laitteen kameralla otetut kuvat ja videot. Saat kuitenkin kuvia myös monesta muusta lähteestä, kuten pikaviestimien ja somepalvelujen kautta. Niiden varmuuskopioinnin voi säätää erikseen päälle tai pois.

Löydät lisää tietoa iCloud-varmuuskopioinnista Applen sivuilta.

Saat lisätietoa OneDrive-varmuuskopioinnista Microsoftin ohjesivuilta.

Synkronointi on tietojen siirtymistä laitteesta toiseen

Synkronointi tarkoittaa tietojen jatkuvaa siirtymistä laitteesta toiseen. Synkronoinnin ansiosta näet esimerkiksi sähköposteissasi tai kalenterissasi koko ajan samat asiat, katsoitpa niitä millä laitteella tahansa. Synkronointi pitää myös omalla laitteellasi ja pilvipalvelussa olevat tiedot samoina.

Synkronointia varten sinun pitää olla kirjautuneena laitteen vaatimalle tilille. Android-laitteissa se on Google-tili, Applen laitteissa Apple ID ja Windows-tietokoneella Microsoft-tili.

Otetaan esimerkiksi Googlen Chrome-selain: Jos otat täyden synkronoinnin käyttöön, kirjanmerkkisi, tallentamasi salasanat ja selaushistoriasi näkyvät kaikilla laitteillasi – ellet ole erikseen tyhjentänyt niitä. Kirjaudut myös automaattisesti sisään Gmailiin, YouTubeen, Googlen hakuun ja muihin Googlen palveluihin. Chromen synkronoinnin saa päälle ja pois Googlen ohjeilla.

Synkronointi kuluttaa akkuvirtaa, joten harkitse, mitä kaikkea haluat synkronoida automaattisesti.

Kuvakaappaus puhelimen Chrome-sovelluksen asetuksista. Valittu vain osa tiedoista synkronoitavaksi.
Kuvateksti Tässä Chrome-selaimen sovellus, jossa synkronointi on rajattu vain osaan tiedoista. Kuva Android-puhelimesta.

Löydät lisää tietoa synkronoinnista valmistajien sivuilta:

Sisällön synkronointi Macin ja iPhonen tai iPadin välillä

Google Drive ‑työpöytäsovelluksen synkronoinnin säätäminen (skrollaa alaspäin)

Tietoa Windows-tietokoneiden varmuuskopiointi- ja synkronointiasetuksista.

Säädä asetuksia rohkeasti

Varmuuskopiointia ja synkronointia säädetään laitteiden yleisissä asetuksissa tai kunkin sovelluksen omissa asetuksissa.

Voit myös halutessasi rajoittaa varmuuskopioinnin käynnistymään vain mobiilidatalla tai vain wifi-yhteydellä.

Tutustu asetuksiin rohkeasti. Tietosi ovat paremmassa turvassa, kun varmuuskopiointi on kunnossa!


Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Facebookissa Yle Oppimisen Digitreenit-ryhmässä.