Makupalojen kiivirahka oli karvas pettymys 1999 – tämä siinä ainakin meni pieleen
Teimme reseptin vegaanisena, lopputulos oli kelvollinen
Rullaa artikkelia alaspäin selvittääksesi, miksi kiivirahka toimii paremmin vegaanisena. Mukana on resepti.
(videoissa ei ole ääntä)
Noin Makupalojen Timo Nykyri ja Janne Pekkala muistelivat kiivirahkaansa, jota kokattiin ohjelmassa alun perin vuonna 1999.
Mitä tapahtui? Miksi kiivirahka maistui niin pahalta?
Kiivit ja maitotuotteet eivät toimi yhdessä.
Kiivi sisältää luonnostaan aktinidiini-nimistä entsyymiä.
Samaa entsyymiä käytetään ruokateollisuudessa mm. lihan mureuttamiseen.
Mikäli aktinidiini-entsyymi pääsee tekemisiin maitotuotteiden kaseiiniproteiinin kanssa, ryhtyy entsyymi pilkkomaan proteiinia pienempiin osiin.
Tämän seurauksena maitotuoteen maku muuttuu huomattavan karvaaksi.
Mitä jos kiivirahkasta jätettäisiin maitotuotteet pois?
Maidottomia, vegaanisia vaihtoehtoja löytyy nykyisin kaupoista runsaasti.
Kokeillaan!
Vertailimme erilaisia vegaanisia rahkareseptejä ja siirsimme niiden avulla kiivirahkan 2020-luvulle.
Makupalojen alkuperäinen kiivirahka
Annokset kahdelle kokille ja tv-ryhmälle
1 purkki vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 purkkia (250 g) maustamatonta maitorahkaa
6 kiiviä
3 ruokalusikallista tomusokeria
Elävän arkiston vegaaninen kiivirahka
Noin 10 annosta
1 purkki kaurapohjaista vispituotetta: Kauravispiä
1 teelusikallinen vanilliinisokeria
1 iso purkki (400 g) soijapohjaista korkeaproteiinista, kreikkalaisen jugurtin tyylistä vaihtoehtoa rahkalle
6 kiiviä
3 ruokalusikallista tomusokeria
Työvaiheet
Kuori kiivit ja soseuta ne.
Makupaloissa käytettiin sauvasekoitinta, mutta myös tehosekoitin ajaa saman asian.
Sekoita vanilliinisokeri kauravispiin ja vatkaa se kuohkeaksi, noin 2-3 minuuttia.
Yhdistä soijarahka kauravispiin, lisää kolme ruokalusikallista tomusokeria ja kaada soseutetut kiivit samaan kulhoon.
Sekoita ensin käsin, tasoita yhdistelmä sähkövatkaimella muutamassa minuutissa.
Maista ja lisää tarvittaessa sokeria oman maun mukaan.
Makupalojen kokit käyttivät ohjelmassaan tomusokeria noin kaksinkertaisen määrän. Miehet myös lisäsivät tarjoiluvaiheessa annoksiinsa lisäsokeria.
Koristele valmis annos kiivin palasilla. Nauti heti.
Vegaanisen kiivirahkan maku ei muuttunut yön aikana karvaaksi. Rahkan väri kellastui hieman ja kiivin aromi korostui seuraavana päivänä maisteltaessa.
Kokeile itse!
Makupalat oli Yleisradion tekemä suosittu ruokaohjelma. Sitä esitettiin vuosina 1997–2005.
Katso Makupalojen kiivirahkajakso kokonaan Areenasta.
Lue tästä Timo Nykyrin haastattelu Makupaloista ja kiivirahkasta.
Lue tästä Makupalojen nakkipiirakan resepti.
Tästä näet muutkin julkaistut Makupalat -jaksot.
Ja tästä näet julkaistut Juhlamakupalat -jaksot.
Kuvat: Ville Matilainen / Yle.