Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Ota talteen piharatamonlehtiä, luonnon omia laastareita, ja pane niitä purkkiin talveksi

Pieni pullo ja purkki.
Kuva: Strömsö / Yle

Luonnon paras laastari on piharatamo, ja se kasvaa nurmikoilla, poluilla ja pikkuteillä – kaikkialla, missä ihmiset liikkuvat.

Kun kesällä saa haavan tai naarmun, on helppo mennä ulos ja poimia laastari nurmikolta, mutta talven naarmuja varten pitää varautua pakastamalla lehtiä ja tekemällä tinktuuraa.

Piharatamo, Plantago major, on pieni vaatimaton rikkaruoho, jolla on upeita parantavia ominaisuuksia. Se saa useimmat haavat paranemaan paljon nopeammin, vetää tikut sormista, nesteen rakoista ja mädän tulehtuneista haavoista. Piharatamo auttaa myös hyönteistenpuremiin ja nokkosenpolttamiin.

Lehdet sisältävät parkkiaineita, jotka sulkevat vuotavia haavoja ja vahingoittuneita ihokudoksia, bakteereja tappavaa ainetta (aucubin) ja lima-ainetta, joka vetää mätää pois haavasta, sekä piihappoa, joka nopeuttaa ihon uusiutumista.

Piharatamo, joka kasvaa sorassa.
Kuvateksti Piharatamo kasvaa mielellään hiekassa ja sorassa.
Kuva: Monica Storm / Yle

Kesällä voi vain mennä ulos, poimia lehden, huuhdella sen ja hieroa sitä hiukan sormien välissä ennen kuin panee lehden haavalle tai ampiaisenpistolle. Jotta piharatamoa olisi saatavilla myös talvella, pitää pakastaa lehtiä tai tehdä tinktuuraa.

Pakasta piharatamoa tuleviin tarpeisiin

Poimi tuoreita piharatamoita aurinkoisena päivänä. Huuhtele ne huolellisesti ja levitä ne keittiöpyyhkeelle. Pane toinen keittiöpyyhe päälle ja rullaa pyyhkeet niin, että lehdet ovat niiden välissä. Rullaa edestakaisin ja painele rullaa niin, että pyyhkeet imevät veden lehdistä.

Piharatamon lehdet liinalla.
Kuvateksti Huuhtele piharatamot ja kuivaa ne huolellisesti.
Kuva: Strömsö / Yle


Avaa rulla tarjottimen päällä. Jaa piharatamonlehdet tasaisesti tarjottimelle. Pane tarjotin pakastimeen puoleksi tunniksi, kunnes lehdet ovat jäätyneet. Ota tarjotin pakastimesta ja kaada nopeasti lehdet purkkiin. Pane kansi päälle ja pane purkki pakastimeen.

Kun saat haavan, ota vain pakastettu piharatamonlehti ja pane se suoraan haavan päälle. Kiinnitä ihoteipillä.

Pienelle pullolle piharatamotinktuuraa käsilaukussa voi olla käyttöä

Poimi piharatamot aurinkoisena päivänä. Pese ja kuivaa ne keittiöpyyhkeillä. Pilko lehdet silpuksi ja pane ne lasipurkkiin. Täytä purkki 40-prosenttisella vodkalla tai viinalla niin, että lehdet peittyvät. Pane kansi päälle ja anna tekeytyä neljä viikkoa. Siivilöi sitten pois lehdet. Kaada neste tummaan lasipulloon. Säilyy monta vuotta.

Kun on aika käyttää tinktuuraa, tiputa vain muutama pisara suoraan haavaan tai hyönteisenpuremaan. Pientä pulloa piharatamotinktuuraa on aina hyvä pitää mukana käsilaukussa.

Pelargonia ja pulloja pöydällä.
Kuvateksti Pieni pullo piharatamotinktuuraa on aina hyvä olla varalla.
Kuva: Svenska Yle/Strömsö

Sisältö muilla kielillä