Hyppää pääsisältöön

YleX

“Yhden illan juttukin voi olla kaunis” – Etta ja Isaac Sene tekivät kesäkumibiisin, jossa ketään ei moralisoida ja mieskin saa olla pehmeä

Vuodelta 2022
Etta ja Isaac Sene seisomassa suurten ikkunoiden edessä.
Kuvateksti Etta (vas.) kertoo, että hänen tulevalla levyllään on varmasti kappaleita, joissa seksistä puhutaan suoraan.
Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Etan ja Isaac Senen mielestä rehellisiä suomenkielisiä seksibiisejä on liian vähän.

Söpöä. Luonnehdinta tulee mieleen ensimmäisenä, kun katsoo musiikkivideossa keskenään tanssivia Ettaa ja Isaac Seneä. Lopussa violettiin ja oranssiin pukeutuneet artistit purskahtavat nauruun.

Juuri tätä mielikuvaa tavoiteltiin tietoisesti, rap-artisti Etta eli Emmalotta Kanth sanoo. Siksi tänään ilmestyneen vuoden 2022 kesäkumibiisin nimeksi valikoitui Rakastellaan.

– Yhden illan juttukin voi olla kaunis asia. Vaikka siinä ei välttämättä olisi rakkautta mukana, se voi silloinkin olla rakastelua. Eikä nussimista, Kanth sanoo ja naurahtaa.

– Niin ja vaikka se olisi sitäkin, Sene lisää.

– Nimenomaan. Big facts, Kanth vastaa.

Kappaleessa kaksikko laulaa ensimmäisestä tapaamishetkestä, joka päättyy yhteiseen sänkyyn. Kanth sanoo, että usein tällaisessa tilanteessa naista slutsheimataan, eli hänen käytöstään moralisoidaan – ja niin ei pitäisi olla.

Sene puolestaan haluaa puhua etenkin kaikille miehille. Hän sanoo, että seksin aikana osapuolten pitäisi varmistaa mieluummin ikään kuin liikaa sitä, että toisella on hyvä olla, kuin liian vähän.

– Pitää aina kysyä, että onko tämä ok. Että mitä olet mieltä, jos tekisimme näin? Ja sitten uskoa se, että jos joku sanoo ei, niin se tarkoittaa heti ei. Eikä se ole niin, että no mutta hei…

– Me tultiin jo tänne asti, Kanth täydentää lauseen.

– Niin. Että siinäkin vaiheessa, kun vaatteet on jo otettu pois, niin jos jollekulle tulee olo, että ei, niin sitten se on silloinkin ei. Varsinkin miesten keskuudessa on liian paljon sellaista ei-hyväksyttävää kehitystä.

“Rehellisiä suomenkielisiä seksibiisejä on liian vähän”

“Kulta ota must kii”, Sene aloittaa yhteiskappaleen toisen säkeistön.

– Halusin, että se lähtee lempeästi. Mieskin voi olla pehmeä, hän kertoo.

Kappaleen tekeminen oli kaksikolle luontevaa. Kanth työsti kappaletta alun perin kahdestaan tuottajansa Kiron kanssa ilman ajatusta kesäkumikampanjasta. Kertosäkeen sanoituksen valmistuttua oli selvää, että kappale sopisi täydellisesti kesäkumibiisiksi.

Kanth halusi kappaleeseen myös toisen näkökulman. Sene oli parhaillaan lähikaupassa, kun hän sai viestin, joka sisälsi biisin demoversion. Sene kuunteli biisin saman tien, hoiti ostoksensa ja asteli kaupasta kotiin.

– Sitten vaan jätin kauppakassini, kuuntelin sen uudestaan ja tuli heti melodia mieleen. Unohdin ostokseni kotona ja tein sen kymmenessä minuutissa.

Kuulostaa helpolta. Olemme tottuneet WAPin ja 34+35:n kaltaisiin kappaleisiin, joissa seksistä puhutaan suoraan ja itsevarmasti. Niiden englanninkielisyys luo kuitenkin etäisyyttä, ikään kuin suojan tekstin ja kuulijan väliin. Äidinkielellä sama voi vaivaannuttaa.

“Yritäpä tehdä sensuelleja lauseita suomeksi. Ymmärrän, ettei studiolla jaksa olla kymmentä tuntia, jotta saisi kauniin lauseen vaikka aktille”, artisti Ina sanoi viime vuonna YleX:n jutussa.

Henkilökohtaisesti minulle ei ole vaikeaa heittää ronskia läppää tai todeta vaan, että rakastellaan.

Emmalotta Kanth

Kanth ja Sene ajattelevat, että rehellisiä suomenkielisiä seksibiisejä on liian vähän.

– Kyllä seksibiisejä on, mutta monesti niissä joko kierretään [aihetta] tai sitten peitellään omaa epävarmuutta sillä, että ollaan niin ronskeja, Sene sanoo.

– Henkilökohtaisesti minulle ei ole vaikeaa heittää ronskia läppää tai todeta vaan, että rakastellaan, Kanth jatkaa.

Kanth kertoo, että hänen tulevalla levyllään on varmasti biisejä, joissa seksistä puhutaan kiertelemättä.

Kesäkumikampanjan teemana on tänä vuonna sukupuolitautitesteissä käyminen. Siihen Kanthilla on selkeä mielipide.

– Testeissä käymisen kynnys pitäisi olla yhtä iisi kuin että sulla on vähän kurkku kipeä ja menet terkkarille. Aina jos ei ole ollut vaikka kondomia, menen heti ja hoidan sen pois alta. Suomessa se tehdään kuitenkin niin helpoksi. Se on ilmaista ja nykyään ei tarvitse soitella mihinkään, vaan netistä voi varata ajan, niin se on ihan piece of cake.

Rakastellaan-kesäkumibiisin ensiesitys lauantaina 4.6. YleXPopissa Jyväskylässä.