Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

80-vuotias lähetti alastonkuvan “sulhaselle”, ja nyt naista kiristetään – tällaiset tarinat tekivät Tuula Visasta huijarien jahtaajan

Vuodelta 2022

Tuula Visaa eivät tappouhkauksetkaan lannista. Hän käräyttelee harrastuksekseen verkon romanssihuijareita. Huijauksen paljastuminen on monelle umpirakastuneelle kova isku.

“Paljonks sulta on huijattu?”

Näin alkaa moni Tuula Visan, 79, puhelinkeskusteluista. Hänen harrastuksiaan ovat villasukkien kutominen ja rakkauspetosten uhriksi joutuneiden auttaminen.

Hän on omien laskujensa mukaan kuullut jopa 4000:n internetissä huijatun tarinat viimeisen 12 vuoden aikana. Tässä muutama esimerkki:

  • “Jordanian prinssi” otti yhteyttä suomalaiseen 54-vuotiaaseen naiseen. Hän kertoi puhelimensa olevan rikki, ja pyysi naista lähettämään uuden Puolaan. Nainen uskoi, osti puhelimen ja laittoi postiin.

  • Nainen kutsui sukulaiset ja työkaverit kihlajaisjuhliinsa. Ikävä kyllä “sulhanen” ei päässyt paikalle, koska häneltä oli muka umpisuoli puhjennut. Nainen oli ehtinyt rahoittaa miehen matkaa Suomeen 58 000 eurolla.

  • “Sulhanen” on vasten tahtoaan töissä öljynporauslautalla ja tarvitsee rahaa päästäkseen pois. Nainen lähettää suuria summia. Tuula Visa tunnistaa profiilikuvasta kanadalaisen poliitikon, jonka kuvan huijarit ovat varastaneet.

  • 80-vuotias otti itsestään alastonkuvan, jossa näkyvät sekä kasvot että alapää. Kun hän halusi lopettaa rahalähetykset, häntä alettiin kiristää kuvan julkaisemisella.

Kerta toisensa jälkeen Tuula Visa on joutunut kertomaan lemmen huumaamille naisille: kuule, tämä kuvan mies ei ole koskaan sinulle kirjoittanut, eikä hän ole viemässä sinua vihille.

Tämä on monelle silmittömästi rakastuneelle kova paukku, hän kertoo.

Ihailijapostia tuntemattomalta komistukselta

Kaksitoista vuotta sitten Tuula Visa hankki ensimmäisen tietokoneensa ja teki itselleen Facebook-profiilin.

Hyvin pian hän sai ensimmäisen lemmenviestin. Komea amerikkalainen herrasmies laittoi kaveripyynnön, lirkutteli kauniita sanoja ja maalaili ihanaa yhteistä tulevaisuutta.

Kumma kyllä, sama valokuva tuli vastaan kahdeksassa muussakin kaveripyynnössä, aina eri nimisenä. Tämä herätti Visassa uteliaisuuden.

Hän tutki tuttaviensa Facebookit ja löysi lisää samantyyppisiä profiileja, erityisesti iäkkäämpien naisten kaverilistoilta. Amerikkalaisia everstejä, lääkäreitä ja insinöörejä.

Mikäpä olisi ihanampaa kuin yllättävä viesti tuntemattomalta ihailijalta, joka on innokas, komea ja vielä varakaskin. Tällaisia äkkirakastumisia sadut, romanttinen viihdekirjallisuus, televisiosarjat ja elokuvat tarjoavat meille täysin uskottavana mahdollisuutena kohdata se oikea.

Yltiöromanttiset kaksi kuukautta

Tapahtumat etenevät usein näin: Ensin tulee kaveripyyntö tuntemattomalta, ihailevien sanojen kera. Hyvin pian alkavat vakuuttelut yhteisestä tulevaisuudesta. Viestittely voi olla hyvinkin tiheää ja sävyltään yltiöromanttista.

Videoyhteyttä ei saada onnistumaan, yleensä ei puheluakaan.

90 prosenttia rakkaushuijausten uhreista on naisia. Keskimääräinen pehmittelyaika on kaksi kuukautta, jona aikana huijarit suorastaan hukuttavat kohteensa huomionosoituksiin. Sitten tuuli kääntyy, ja rahalähetyspyynnöt alkavat.

Rikosuhripäivystys kertoo sivuillaan, että romanssihuijarit ovat taitavia sekä ihmistuntijoina että tietoverkon hyödyntäjinä. He käyttävät häikäilemättömästi hyväksi ihmisten luonnollista tarvetta löytää seuraa tai elämänkumppani.

Huijaukset ovat kymmenien miljardien eurojen maailmanlaajuinen bisnes, jota pyörittää kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus.

Täsä o jottai outoo!

Itse “Miss Marple” on onnistunut pitämään rahoistaan kiinni, vaikka huijausyrityksiä on totisesti riittänyt.

– Jos mää olsin uskonu kaik nämä tarinat, mitä mullekki on tullu, nii mä oisin kolsatta kertta menny naimissi ja kolsatta autto ja uut taloo mul ois ostettu, Tuula Visa tokaisee vahvalla Rauman seudun murteellaan.

Yksi viimeisimmistä huijausta yrittäneistä on “Julien Duc”, joka kertoi asuvansa Espoossa. Tuula Visa muisti nähneensä miehen profiilikuvan huijareita käräyttävällä verkkosivustolla, joten hän ilmiantoi profiilin saman tien.

Tuula Visan ristiretki romanssihuijareita vastaan on jatkunut 12 vuotta. Hän etsii epäilyttäviä profiileja lähes päivittäin ja varoittaa naisia omalla Facebook-sivullaan. Tästä syystä häntä joskus uhkaillaan. Ikävimmässä viestissä luki: sinun lapsesi tapetaan kuukauden sisällä, ja sinut tapetaan kesäkuussa.

Tuula Visa ei usko uhkailuihin sen enempää kuin lirkutteluihinkaan. Hän on ilmiantanut oman arvionsa mukaan tuhansia huijareita, eikä aio lopettaa niin kauan kuin hänessä henki pihisee.

Tuulan kahdeksan vinkkiä – näin käräytät huijarin Facebookissa

1. Kaiva esiin profiilin perustaja

Facebook-profiilin osoitekentästä tai profiilin Tietoja-osiosta saattaa löytyä tilin perustajan nimi. Täsmääkö ihailijan nimi profiilin perustajan nimeen?

2. Tarkastele kaverilistaa

Tutki ihailijan kaverilista tarkasti. Minkä verran hänellä on kavereita? Mistäpäin maailmaa he ovat? Sopivatko kaverit hänen kertomaansa elämäntarinaan ja kotipaikkaan?

3. Tee profiilikuvasta käänteinen kuvahaku

Käänteinen kuvahaku paljastaa, missä kaikkialla Internetissä kuvaa on käytetty. Se saattaa jopa paljastaa kuvan alkuperän, eli onko henkilön profiilikuva varastettu jonkun toisen profiilista. Näin haku tehdään.

4. Vieraile paljastussivuilla

Tuula Visan kaltaisia käräyttäjiä on useissa maissa, ja he julkaisevat tietoja paljastamistaan huijareista useilla verkkosivuilla ja Facebook-yhteisöissä, kuten ScamHaters United.

5. Tee haku nimen perusteella

Huijari saattaa paljastua jo käyttämänsä nimen perusteella internetin hakupalveluista. Liitä nimen yhteyteen sana fake, hoax tai scam. Todennäköisesti samalla valeprofiililla on höynäytetty muitakin, ja joku huijatuista on kertonut tapauksesta verkossa.

6. Vaadi videopuhelua

Jos ihailija voi viestitellä kanssasi sosiaalisessa mediassa, hän voi myös ottaa videopuhelun.

7. Pidä henkilötiedoistasi huolta

Älä lähetä kuvaa passistasi tai henkilökortistasi. Älä kerro tarkkaa osoitettasi. Suomalaiset henkilötiedot ovat kovaa valuuttaa väärennösmarkkinoilla.

8. Pidä kukkaronnyörit tiukalla

Ensimmäinen rahalähetys on kaikkein suurin virhe, sanoo Tuula Visa. Sen jälkeen tulee uusia ja uusia pyyntöjä.

Jos epäilet, että sinulta on huijattu rahaa

Ota viipymättä yhteys poliisiin. Huijatuksi tulemista ei tarvitse hävetä, sillä huijarit ovat sinnikkäitä ja taitavia. Jos oman paikkakunnan kamarilla asiointi arveluttaa, rikosilmoituksen voi tehdä myös netissä.

Hae tukea ja neuvoja esimerkiksi Rikosuhripäivystyksestä.

Rikosuhripäivystys

Kyberturvallisuuskeskus

Kuluttajaliitto

Artikkelin alussa olevan videon tekijätiedot:

Kuvaaja: Antti Lempiäinen, äänittäjä: Ville-Matti Koskiniemi, ohjaaja: Lauri Danska.

Keskustelu