Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Wim Wendersin ensimmäinen road movie on kuin moderni Chaplinin poika: Kino Klassikossa Alice kaupungeissa

Vuodelta 2022
Mies istuu hiekalla nojaten betoniseen pylvääseen käsissään polaroid-kamera ja yksi valokuva, lisää kuvia on hiekalla hänen edessään.
Kuva: Smile Aps

Turhautuneen lehtimiehen ja isoäitiään etsivän tytön odysseia on Wim Wendersiä puhtaimmillaan. Kino Klassikossa jatkuu Sodankylän parhaat -sarja.

Saksalainen Wim Wenders on linkki modernin eurooppalaisen taide-elokuvan ja perinteisen hollywoodilaisen viihde-elokuvan välillä. Hänen elokuvansa yhdistävät molempien muotokieltä ja ovat tyypillisimmillään pitkiä tarinoita ja kiehtovia kuvia ihmisistä John Fordin tai Anthony Mannin elokuvia muistuttavissa maisemissa mutta samalla myös yllättävänkin tunteikkaita matkoja ihmisen omaan minuuteen.

Juoni ei Wendersin elokuvissa ole yleensä tärkeä. Sen sijaan ne rakentuvat huolellisesti sommitelluista kuvista sekä liikkeestä näiden kuvien välillä ja sisällä. Ihmisten katseet, näkeminen ja näkyminen ovat olennainen osa wendersiläistä elokuvaa, joissa tehdään matkaa ajassa ja paikassa, mutta myös kuvien sisällä: niiden edustalla ja taustalla, yläosassa ja alhaalla, kaukana ja lähellä, ison ja pienen välillä. Myös musiikki matkustaa Wendersin elokuvissa mantereelta toiselle.

Puhtaimmillaan Wendersin kerronta on hänen tie-elokuvissaan, kuten Ajan mittaan, Paris Texas ja Maailman ääriin. Ensimmäinen niistä oli Alice kaupungeissa (Alice in den Städten, 1974), joka oli Wendersin kolmas pitkä elokuva. Se on Wendersille mitä luonteenomaisin, miellyttävä, viehättävä ja liikuttava odysseia, vähän kuin Chaplinin poika modernina eurooppalaisena taide-elokuvana.

Nuori tyttö istuu puisella penkillä ja nojaa matkalaukkuun.
Kuva: Smile Aps

Alice kaupungeissa kertoo nuoresta lehtimiehestä ja valokuvaajasta, joka on työssään jäänyt täysin jumiin. Odottamatta hän joutuu isän sijaiseksi New Yorkin lentokentällä kohtaamalleen tytölle. Pieni Alice olisi vietävä takaisin kotiinsa isoäidin luo Saksan maaseudulle, ja tämän matkan aikana mies kohtaa myös oman menneisyytensä ja minuutensa ongelmia, jotka samaistuvat saksalaiseen sodanjälkeiseen identiteettikriisiin.

Alice kaupungeissa Kino Klassikossa lauantaina 4.6. klo 22.30 alkaen. Elokuva on katsottavana Areenassa 25.8. asti.

Wim Wenders ja kuvaaja Robby Müller vierailivat Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 1998:

Wim Wenders & Alice kaupungeissa - Toista Yle Areenassa

Katso Sodankylän parhaat Areenassa!

Lisää aiheesta Yle Areenassa