Hyppää pääsisältöön

Shortdox

Audiokilpailu Shortdoxin voitto Anu Keräselle – "Teos on minulle suruprosessin vaihe"

Vuodelta 2022
Meri tai järvi jonka taustalla metsän silhuetti ja punertava taivas.
Kuvateksti Shortdox-finaalin voitti Anu Keränen teoksellaan Palava rakkaus.
Kuva: Anu Keränen

Vuoden 2022 kansallisen Shortdox-finaalin voitti Anu Keränen teoksellaan Palava rakkaus. Kunniamaininta myönnettiin Milla Puolakanahon teokselle Tyhjä Tuoli. Yleisöäänestyksen voittoon kiri Janna Käsmän teos Mitä kuuluu?

Vuoden 2022 kansallisen Shortdox-finaalin voitti Anu Keränen teoksellaan Palava rakkaus. Teos on omistettu Anun 14-vuotiaana menehtyneelle tyttärelle, joka hävisi taistelunsa keuhkokuumetta vastaan.

- Kiitos, tämä voitto on minulle todella tärkeä, iloitsee liikutuksen kyyneleitä silmistään pyyhkivä Anu Keränen perjantaina 3.6. verkossa järjestetyssä finaalissa.

- Menetin tyttäreni kolme vuotta sitten. Teos on minulle yksi suruprosessin vaihe, jolla olen käsitellyt ja työstänyt suruani.

Tuomaristo kiittää voittoisan teoksen herkkyyttä ja koskettavaa aihetta, sekä kauniisti kirjoitettua tarinaa. Teoksen dramaturgia toimi erinomaisesti.

- Teos oli hyvin henkilökohtainen. Arvostin, miten parin minuutin teokseen oli saatu luotua jännite, joka imaisi kuulijan mukaansa, toteaa tuomariston jäsenistä Isa Mårtenson.

Myös tekninen toteutus saa tuomaristolta kiitosta.

Musiikin teokseen on säveltänyt Ellu Malkamäki.

- Halusin Ellun mukaan projektiin, sillä hän tuntee minut läpikotaisin ja osaa luoda musiikillaan upeita tunnelmia, Anu Keränen kertoo.

Itse teoksen Oulun ammattikorkeakoulussa medianomiksi opiskeleva Anu äänitti omassa kotistudiossaan yhden illan aikana.

Kuuntele voittoisa teos Palava rakkaus.

Meri tai järvi jonka taustalla metsän silhuetti ja punertava taivas.
Kuva: Anu Keränen

Palava rakkaus

2:10

Tuomaristo myönsi kilpailussa myös kunniamaininnan, jonka sai Milla Puolakanaho teoksellaan Tyhjä Tuoli. Teoksen työryhmään kuului Puolakanahon lisäksi Ismo Markkula, Sini Kiias ja Mariama Jabai.

Tyhjä Tuoli on tarina naisesta, joka löytää hahmoteriapiassa tehdyn tyhjä tuoli harjoituksen kautta tien kohti anteeksiantoa ja irti päästämistä kiusaajastaan.

Tuomaristo kuvailee teoksen olleen hyvin tunteikas, ehkä pelottavakin, rohkea ja kaunis. Toteutuksessa oli pieniä teknisiä puutteita, mutta sisällön raakuus oikeutti tekniset heikkoudet. Hyvää teoksessa oli sen konkreettisuus ja selkeä konsepti.

- Erittäin arvokas teos, tuomaristo toteaa yhteistuumin.

Kuuntele kunniamaininnan saanut teos Tyhjä Tuoli.

Kaksi tuolia pimeässä huoneessa, taustalle heijastettu kuva kahdesta tytöstä.
Kuva: Milla Puolakanaho

Tyhjä tuoli

3:00

Myös yleisö sai äänestää suosikkiaan kymmenestä finaaliin päässeestä teoksesta. Yleisöäänestyksen voitti 22%:n äänisaaliilla Janna Käsmän teos Mitä kuuluu?

Teoksessa Janna Käsmä kertoo, miltä äänimaailma kuulostaa, kun kuulovammainen kuulee sen ensi kertaa sisäkorvaistutteilla.

Kuuntele teos Mitä kuuluu?

Kuulolaitteet ihmisen kämmenillä.
Kuva: Krista Mikkilä

Mitä kuuluu?

2:55

Onnea kaikille palkituille! Anu Keräsen teos edustaa Suomea Shortdoxin pohjoismaisessa finaalissa syksyllä. Voit kuunnella kaikki kymmenen finaaliin yltänyttä teosta täältä!