Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Makupaloista tuttu Timo Nykyri muistelee surullisenkuuluisaa kiivirahkaa: "Ainoa, joka söi rahkansa loppuun, oli ohjaaja"

Vuodelta 2022
Päivitetty 09.06.2022 10:12.
Makupalojen kokit Timo Nykyri (oik.) ja Janne Pekkala esittelevät paprikoita studiokeittiössä.
Kuvateksti Makupalojen kokit Timo Nykyri (vas.) ja Janne Pekkala ovat Oulun poikia ja tekivät satoja ruokaohjelmia televisioon sekä radioon.
Kuva: Jorma Mylly / Yle

Pitkän uran tehnyt toimittaja, juontaja, kuvaaja ja leikkaaja Timo Nykyri muistaa hyvin, miten Makupalojen vuoden 1999 pääsiäisjakson jälkiruoka sai alkunsa.

Makupaloissa oli tietty lähetysaika, joka piti saada täyteen. Ohjelma oli jäämässä lyhyeksi, joten Nykyri ja ohjelmaa hänen kanssaan tehnyt kokki Janne Pekkala tuumasivat, että jotain piti keksiä.

"Janne meni jääkaapille ja löysi sieltä vanhoja kiivejä ja rahkaa. Tuumimme, että mitähän niistä syntyisi, jos sekoittaisi. Kokeillaan, perhana!"

Lonkalta loihdittu kiivirahka on jäänyt tv-yleisönkin mieleen varsin epäonnisena kokeiluna. Rahkan ainesosat eivät sopineet yhteen ollenkaan.

"Lisättiin ja lisättiin sokeria siihen rahkaan, en muista, montako kertaa lisättiin, ja näkyikö se kaikki sokeri edes televisiossa. Kaikki tv-ryhmästä kävivät vuorollaan maistamassa. Lopulta pantiin kuvaus poikki. Ainoa, joka söi rahkansa loppuun, oli ohjaaja Tapio Turpeinen", Nykyri muistelee.

"Vähän irvistellen", hän lisää. "Mutta Tapsa myös totesi, että eihän tämä nyt niin kauheaa ole.”

Kiivirahkan reseptistä saatiin lopulta eniten palautetta koko Makupalat-ohjelman historiassa. Palaute oli pääasiassa negatiivista.

Kiivit ja maitotuotteet eivät toimi yhdessä

Kiivi sisältää luonnostaan aktinidiini-nimistä entsyymiä, jota käytetään ruokateollisuudessa mm. lihan mureuttamiseen.

Kun aktinidiini pääsee tekemisiin maitotuotteiden kaseiiniproteiinin kanssa, ryhtyy entsyymi pilkkomaan proteiinia.

Tämän seurauksena maitotuoteen maku muuttuu nopeasti huomattavan karvaaksi.

Myöhemmin Nykyri ja Pekkala vierailivat vaimoineen Tuttu Juttu Show’ssa.

"Ohjelman juontaja Timo Koivusalo tuli juttelemaan, että pojat, mä tein viime pääsiäisenä meidän vieraille kiivirahkaa. Se ei ollut menestys!" Nykyri muistelee.

Kiivirahkasta on tullut Nykyrin ja Koivusalon välinen vitsi, jota sivutaan aina kun tavataan.

Lue täältä: Elävän arkisto kokeili kiivirahkaa maidottomana ja vegaanisena, lopputulos oli ihan kelvollinen

Puukolla sormeen hyvän ohjelman nimissä

Makupalat oli Yleisradion tekemä suosittu ruokaohjelma. Sitä esitettiin vuosina 1997–2005, yli 300 jaksoa. Parhaimmillaan jaksot keräsivät yli 300 000 katsojaa.

Makupalojen tyyli oli rento ja helposti lähestyttävä. Nykyri ja Pekkala esittelivät pääasiassa arkisia reseptejä, joihin kotikokkaajien oli helppo tarttua.

He tekivät myös yhdessä Radio Suomeen Eväsreppu-nimistä ruoanlaitto-ohjelmaa 20 vuoden ajan. Lisäksi Nykyri on toiminut pitkään radiojuontajana, kuvannut sekä leikannut raportteja uutisiin. Nykyisin hän työskentelee Ylen Oulun aluetoimituksessa.

“Olen kuorinut sipuleita ja haastatellut presidenttiä samalla palkalla. Kaikkea siltä väliltä on tullut tehtyä näitä mediahommia”, Nykyri sanoo.

"Vanhemmat ihmiset tunnistavat minut usein. Nuoret toimittajat ihmettelevät välillä, miten kaikki aina tuntevat minut. Että terve Timppa!"

Olen kuorinut sipuleita ja haastatellut presidenttiä samalla palkalla.

Timo Nykyri urastaan

Onnettoman kiivirahkakokeilun lisäksi Makupalojen kulisseissa sattui ja tapahtui. Kerran Nykyri oli jopa lähellä menettää tajuntansa kuvauksissa leikattuaan puukolla sormeensa.

"Verta tuli ihan kunnolla, puristin käden nyrkkiin ja laitoin pöydän alle piiloon. Janne ei huomannut mitään ja puhui puhumistaan kuin ruuneperi", Nykyri sanoo.

"Lopulta kun Janne lopetti, niin pöydälläkin oli jo verta. Sitä kuvastoa päätyi myös telkkariin, jos tarkkaan katsoi."

Kuvauksissa sattui lopulta melko vähän onnettomuuksia.

"Ja ei, se ei ollut se verilättyjä-jakso."

“Te ootte idioteja!”

Makupalojen aikana kasvisruoka ja veganismi eivät olleet vielä pinnalla. Ohjelmassa valmistettiin kuitenkin välillä kasvisruokia.

Vuosituhannen alussa ruoanlaitossa keskityttiin erityisesti gluteenittomuuteen ja laktoosittomuuteen. Ohjelman tekijät halusivat huolehtia reseptejä laatiessaan, että keliakia ja laktoosi-intoleranssi tulivat huomioiduksi.

"Jälkiruokia sävellettiin ohjelmassa aika usein, koska niillä tosiaan pyrittiin saamaan ne jaksot oikean mittaisiksi", Nykyri sanoo.

Hän myös kertoo ainoan reseptin, mitä ei ole näytetty televisiossa.

"Nyt senkin voisi vissiin jo paljastaa. Niinkin yksinkertainen jälkiruoka kuin kauralastut. Se resepti oli nipaistu sarjan alkuaikoina nopeasti vain jostain, ja lopputulos oli uuninpellin kokoinen, valtava kauralastu."

Janne Pekkala ei onnistunut punomaan pullapitkoa. Lopputulos muistutti mustekalaa. - Toista Yle Areenassa

Vuosituhannen alussa yleisöpalaute tuli pääasiassa sähköpostilla. Oulussa kotikaupungin tv-kokit tunnettiin ja selkääntaputtelijoita sekä kehuja tuli kadulla kävellessä.

"Oli siellä sähköposteissa sellaista uhitteluakin joskus mukana, että nykyään voisi puhua jopa tappouhkauksista", Nykyri kertoo.

"Mulla oli pitkään seinällä huoneentauluna printattu eräs erityinen palaute. Se oli vain yksi lause: Vittu, te ootte idioteja!”

Mikä sitten on Timo Nykyrin oma ruokavalio? Makupalojen lenkkimakkaramuffinssit ja nakkipiirakat edustivat jo 2000-luvun taitteessakin melko raskasta sarjaa.

"Olen sekasyöjä. Noudatan melko vähähiilihydraattista linjaa, koska se sopii ruoansulatukselleni hyvin. Hyvinvointi edellä! Yritän syödä terveellisemmin joka päivä."

Juttu aloitettiin kiivirahkalla, mutta mikä on miehen oma suosikkijälkiruoka?

"En ole mikään makean ystävä. Tykkään tästä meikäläisten leipäjuustosta. Paistan pannulla ja liekitän konjakilla ja vähän hilloa päälle. Se ei ole sellainen imelä paukku."

Makupaloja Areenassa

Katso Makupalojen kiivirahkajakso kokonaan Areenasta.

Lue tästä Elävän arkiston ohje vegaaniseen kiivirahkaan.

Lue tästä Makupalojen nakkipiirakan resepti.

Tästä näet muutkin julkaistut Makupalat -jaksot.

Ja tästä näet julkaistut Juhlamakupalat -jaksot.