Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Anna huolehtii 20-vuotisjuhliaan viettävän Strömsö-ohjelman tunnelmasta askartelun, kirpparilöytöjen ja trendikkäiden värien avulla: "Sisustus ei saa olla liian kesy"

Vuodelta 2022
Anna Påfs-Streng sitter i Strömsös biliotek med en uppslagen bok i famnen.
Kuvateksti Anna Påfs-Streng on työskennellyt Strömsö-ohjelman parissa 20 vuotta.
Kuva: Jessica Morney / Yle

Anna Påfs-Streng antaa meille vinkkejä Strömsö-tunnelman luomiseen kotona.

Me kaikkihan tiedämme sen erityisen tunnelman, joka Strömsö-ohjelmassa on. Kokkaillaan hyvää ruokaa ja askarrellaan jouhevasti värikkäissä ja kodikkaissa huoneissa. Anna Påfs-Streng on se, joka luo Strömsöhön kauniin ja tasapainoisen tunnelman.

– Järjestelen vähän sisällä ja ulkona ja huolehdin esteettisestä puolesta. Kaikki, mikä kuvassa näkyy, on jollakin tavalla minun järjestämääni.

Anna Påfs-Streng on suunnittelija ja huolehtii rekvisiitasta, sisustuksesta ja vaatteista – ja jopa Strömsön ruoanlaitossa käytettävien raaka-aineiden hankinnasta.

Strömsös nymålade bibiotek. Starka färger och en mörkröd soffa och ett  bord i mitten.
Kuvateksti Strömsön kirjaston vastamaalatut seinät ja kirjahyllyt.
Kuva: Jessica Morney / Yle

Ohjelman sisältö vaikuttaa sisustukseen

Tv-ohjelman tunnelman lähtökohtana on itse Strömsön huvila, joka on rakennettu 1850-luvulla, ja sitä ympäröivä alue.

– Meillä on täällä kaikki mahdollisuudet. Talossa on hienot ikkunat, hienot ovet ja ulkona on upea ympäristö, jossa on uimaranta, meri ja kaikkea mahdollista.

Tunnelman vahvistamiseksi Anna käyttää sisustuksessa rauhallisia, trendikkäitä värejä ja hyödyntää vanhoja huonekaluja, jotka ovat usein sellaisia, joita hän on löytänyt kirpparilta. Hän käyttää myös monia tuotteita, joita toimituksen asiantuntijat ovat valmistaneet.

– Se, mitä asiantuntijamme tekevät, vaikuttaa myös sisustukseen – tai lavastukseen. Jos Lee valmistaa jossakin jaksossa vihreän tyynyn, niin minun pitää saada samaan aikaan ruudussa näkymään jotakin muutakin vihreää.

Jos katsoo tarkasti, näkee usein Jim Björnin valmistamia esineitä – kaikkea keittiöjakkarasta vuoltuihin possuihin – huoneissa, joissa ohjelmaa kuvataan. Ja seiniä koristavat Camilla Forsén-Strömin taideteokset.

Kamerautrustning i matsalen på Strömsö.
Kuvateksti Strömsön sisustuksessa on huomioitava kamerat ja muu tekninen varustus.
Kuva: Jessica Morney / Yle

Kodikasta uudistamista

Annalla on vapaat kädet Strömsön tunnelman luomisessa. Hän varmistaa kuitenkin tuottajalta ja työkavereiltaan, että esimerkiksi kirjaston seinään käytettävä uusi väri on okei.

Työssä kirjaston uudistamiseksi Annalle oli tärkeää, että muutos on näkyvä. Oli myös tärkeää, että lopputulos on kodikas.

– Ajattelen kuitenkin hiukan trendikkäästi. Juuri nyt harmaanvihreä, sinivihreä ja turkoosi ovat suosittuja värejä seiniin. Kirjahyllystä tuli suklaaseen vivahtava punaruskea. Sitten palautan kirjat hyllyyn sen mukaan, miltä värisommitelma näyttää.

Vaikka kirjastossa on jo tämän ansiosta paljon väriä, niin Annan mukaan tarvitaan vielä muutama väriläiskä.

– Väritys ei saa olla liian kesy, vaan aina täytyy olla jokin väri, joka nousee esiin. Siksi olen valinnut myrkynvihreän samettikankaan nojatuoleihin, jotka ovat olleet kirjastossa ohjelman alkutaipaleesta asti.

Joskus voi tulla katsojilta kysymys siitä, mistä olen ostanut jonkin tavaran, tai sitten joku kertoo, ette heillä on kotona samanlainen pöytä, jonka he näkivät ohjelmassa

Anna Påfs-Streng vastaa Strömsö-ohjelman tunnelmasta

Vaikka sisustus on sekä harkittua että värikästä ja inspiroi varmasti monia katsojia, niin suoria reaktioita tai kommentteja katsojilta tulee harvoin.

Katsojat reagoivat enimmäkseen ohjelmassa tehtäviin tuotteisiin. Niiden tiimoilta tulee paljon ruusuja, viestejä ja kuvia katsojilta, jotka ovat esimerkiksi nikkaroineet jonkin Jimin penkeistä.

– Mutta joskus voi tulla katsojilta kysymys siitä, mistä olen ostanut jonkin tavaran, tai sitten joku kertoo, että heillä on kotona samanlainen pöytä, jonka he näkivät ohjelmassa.

Anna Påfs-Streng sitter och tittar i en bok i Strömsös bibliotek.
Kuvateksti Tämä kirja kuuluu niihin, jotka säilytettiin senkin jälkeen, kun Anna oli karsinut kirjahyllyjä siinä yhteydessä, kun kirjasto sai uudet värit.
Kuva: Jessica Morney / Yle

Miten kotiin voi luoda Strömsö-tunnelman?

Tv-ohjelmalla Strömsön toimitus välittää sanomaa siitä, että tavaroistaan täytyy pitää huolta, uudistaa niitä ja käyttää vanhoja tuotteita, jos haluaa tehdä jotain uutta. Näin voi toimia jokainen, joka haluaa luoda vähän Strömsö-tunnelmaa kotiinsa.

– Ota talteen perityt huonekalut ja etsi myös kirpputorilta tavaroita ja kalusteita. Käytä niitä sellaisenaan tai kunnosta ja maalaa ne. Toinen vinkki on tuoda esiin asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä, esimerkiksi jotain lapsuudestasi.

Yksi vinkki suoraan tv-kuvauksista on suuri määrä kasveja.

– Tyhjät nurkat ovat televisiossa vaarallisia. Kaikkialla pitää olla jotakin, että kamera voi kääntyä. Kasvit ovat hyviä siihen, samoin kuin pienet lamput ja kynttilät. Kirjat ovat myös kauniita, kuten myös matot ja kauniinväriset tyynyt.

Ainoa, joka on ehdottomasti kielletty, on ehkä vitivalkoinen.

Kuuntele omia tunteitasi ja luo myös omaa taidetta yksinkertaisin keinoin

Anna Påfs-Streng

– Valkoinen loistaa liikaa tv:ssä. Se on yhtä vaikea kuin musta, joka luo ikään kuin mustan aukon kuvaan. Raidallinen ja pilkullinen alkavat myös elää kuvassa omaa elämäänsä, joten niitä vältän myös.

Oikean Strömsö-tunnelman luominen kotiin voi viedä aikaa, mutta Anna Påfs-Strengin mielestä sen pitääkin antaa viedä aikansa.

– Kuuntele omia tunteitasi ja luo myös omaa taidetta yksinkertaisin keinoin, Anna sanoo.

Hän ei itse koskaan väsy värikkääseen ja kodikkaaseen Strömsö-tunnelmaan.

– Mutta haluan mielellään vaihtelua. Se pitää minut vireänä ja saa minut käyntiin ja suunnittelemaan tulevaa.

Lagerrum på Strömsö, fyllt av prylar och rekvisita.
Kuvateksti On tärkeää, että tarvikevarasto on käden ulottuvilla, mikä helpottaa lavastustyötä.
Kuva: Jessica Morney / Yle

Sisältö muilla kielillä