Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Anniina Ala-Soini, 36, eksyy helposti eikä osaa kuoria appelsiinia kunnolla – katso, millaisiin tilanteisiin hahmotushäiriön kanssa elävä voi joutua

"Vihdoin tunnistetaan, että minulla on tällainen vaikeus" - Toista Yle Areenassa

Yllättävän monella on vaikeuksia hahmottamisessa. Monet eivät kuitenkaan uskalla kertoa asiasta kenellekään. Anniina Ala-Soini kertoo, vaikka asia hävettää.

Anniina Ala-Soini muistaa tilanteen hyvin vieläkin. Hän oli 19-vuotias ja harjoitteli autokoulussa paikoitusta taustapeilin avulla. Siitä ei tahtonut tulla mitään. Opettaja tokaisi, että onko sinulla joku hahmottamisen vaikeus, kun homma ei onnistu.

Kommentti jäi Anniinan mieleen, koska silloin hän sai ensimmäistä kertaa sanan tietynlaisille vaikeuksilleen, vaikka häntä oli tutkittu sitä ennen paljon.

Ensimmäisissä tutkimuksissa hän muistaa olleensa jo ennen kouluikää. Silloin ei puhuttu hahmottamisen vaikeuksista, vaan etsittiin syitä Anniinan kömpelyydelle ja motorisille vaikeuksille.

– Vaikeudet eivät välttämättä näy kovin hyvin testitilanteessa, kun pitää jäljentää jotain kuvia. Neurologiset testit ovat usein aika kaukana arkielämän tilanteista.

Testitilanteiden jälkeen Anniinasta usein tuntui, ettei hänessä voi olla mitään oikeaa vikaa, sillä olisihan ongelma löydetty, jos sellainen olisi. Hän ajatteli, että kyllä kaikki järjestyy, jos hän vain harjoittelee ahkerasti.

Pallopelit olivat painajaista, koska pallon vauhtia oli vaikea ennustaa.

Mutta usein ei järjestynyt. Elämä tuntui välillä loputtomalta perustaitojen harjoittelemiselta.

Erityisesti koulussa moni asia oli hankalaa. Muun muassa käsityö-, liikunta- ja matematiikan tunnit olivat välillä aikamoista selviytymistä. Pallopelit olivat painajaista, koska pallon vauhtia oli vaikea ennustaa. Luistelu ei onnistunut oikeastaan ollenkaan. Jos joku huusi kotitaloustunnilla, että äkkiä se kattila pois liedeltä, niin Anniina ei pystynyt toimimaan ohjeen mukaan tosi nopsaan.

Lukiossa esseevastausten aikatauluttaminen ja suunnitteleminen oli hankalaa. Ja autokoulu oli viimeinen niitti. Niin vaikeaa se oli.

Monien tutkimusten jälkeen, 23-vuotiaana, Anniina sai vihdoin virallisen diagnoosin vaikeuksilleen. Hänellä on autismin kirjoon kuuluva laaja-alainen kehityshäiriö. Hahmottamisen vaikeudet on merkitty diagnoosin perään sulkuihin, sillä se ei ole virallinen diagnoosi samalla tavalla kuin esimerkiksi lukihäiriö.

– Se oli helpottavaa. Vihdoin ammattilaisetkin tunnistivat ja tunnustivat, että minulla on tällainen vaikeus.

Hahmotushäiriöitä tunnetaan vieläkin varsin heikosti, ja niiden yleisyyttä on vaikea määritellä tarkasti. Alakoulun opettajien arvioiden perusteella on laskettu, että 20–25 oppilaan luokalla olisi keskimäärin yhdellä lapsella huomattavia vaikeuksia hahmottamista vaativissa tehtävissä ja tilanteissa.

Tunnistamista vaikeuttaa myös se, että hahmotushäiriöt ilmenevät eri ihmisillä vähän eri tavoin ja ne liittyvät usein muihin oppimisvaikeuksiin.

Anniinalla hahmottamisen vaikeudet näkyvät vieläkin ihan arkisissa asioissa, esimerkiksi hedelmien kuorimisessa.

Katso videolta, miten Anniinalta sujuu appelsiinin kuoriminen.

"Tästä tuli tällainen kuutio!" - Toista Yle Areenassa

Koska hedelmien kuoriminen on hankalaa, Anniina ei osta vaikeasti kuorittavia hedelmiä, vaan sellaisia, jotka voi syödä kuorineen. Myös valmiiksi pilkotut vihannekset ja hedelmät ovat käteviä.

Anniinan kokemuksen mukaan julkisesti joskus naureskellaan valmiiksi pilkotuille ja esivalmistelluille tuotteille ja hämmästellään, kuka niitä oikein ostaa.

– Selitys on usein, että ne ovat varmaan laiskoille ja rikkaille uraihmisille, jotka roskaavat luontoa tuollaisilla valmistuotteilla.

Vaikka hedelmien kuoriminen on hankalaa, niin asian kanssa kyllä pärjää arjessa. Isommat ongelmat ovat edessä, kun astuu kotiovesta ulos. Anniina esimerkiksi eksyy herkästi eikä välttämättä tiedä, mihin suuntaan pitää lähteä, kun hän menee uuteen paikkaan ja tulee sieltä pois.

Katso, mitä tapahtuu, kun suunnat menevät sekaisin.

Videota on muokattu, jotta hahmottamisen vaikeus tulisi paremmin esille. - Toista Yle Areenassa

Anniina Ala-Soinin voi olla myös vaikea kävellä juuri kuljettu reitti takaisin päin, sillä päähän ei synny mielikuvia juuri kuljetusta reitistä. Onneksi lukeminen on hänelle helppoa. Ala-Soini pystyy käyttämään sanoja ja tekstejä kaupunkiympäristössä suunnistamisessa.

Suuntien ohella hänen on vaikea hahmottaa ja arvioida kohti tulevan auton nopeutta.

Katso miltä tuntuu, kun auton nopeutta ei hahmota kunnolla.

Videota on muokattu, jotta hahmottamisen vaikeus tulisi paremmin esille. - Toista Yle Areenassa

Hahmottamisen vaikeuksista kertominen on monelle vaikea paikka. Tämän tietää myös Suvi Ylönen, joka toimii Niilo Mäki -instituutissa hankevetäjänä hahmotusvaikeuksien tunnistamiseen ja ilmenemiseen liittyvässä Hahku-hankkeessa.

Hän on kerännyt väitöskirjaansa varten ihmisten kokemuksia hahmottamisen vaikeuksista.

Ylönen yllättyi siitä, että moni vastaajista ei ollut koskaan aiemmin kertonut kokemuksistaan kenellekään. Jotkut olivat joutuneet koko elämänsä peittelemään sitä, etteivät hahmota samalla tavalla kuin muut.

Esimerkiksi monelle miehelle voi olla kipeä paikka, jos ei pysty ajamaan autoa. Armeijan suorittaminen voi olla hankalaa tai mahdotonta, koska siellä vaaditaan oletuksena jo tosi paljon avaruudellista hahmottamista, Ylönen kertoo.

Anniina Ala-Soini tunnistaa hyvin asiaan liittyvän häpeän. Hän on työssään lastenhoitajana joskus miettinyt, koetaanko hänet epäluotettavana sen takia, ettei hän esimerkiksi tunnista kasvoja niin hyvin kuin muut.

– Tulee helposti leima, että on tyhmä tai laiska, kun ei suoriudu jostain asiasta samalla tavalla kuin muut.

Esimerkiksi monelle miehelle voi olla kipeä paikka, jos ei pysty ajamaan autoa.

Suvi Ylönen

Jos itse hahmottaa maailmaa hyvin tai keskinkertaisestikin, voi olla vaikea tavoittaa hahmotushäiriöstä kärsivän todellisuutta. Tämä johtuu siitä, että vaikeuksia on hankala sanoittaa täsmällisesti.

– Hahmotushäiriöstä kärsivän on vaikea saada apua, koska muut eivät ymmärrä, missä ongelma oikein on, Ylönen sanoo.

Siksi ongelmista olisi tärkeää puhua, vaikka se olisi miten vaikeaa.

Anniinaa on auttanut muun muassa osallistuminen Hahkun ja Autismiliiton kokemusasiantuntijatoimintaan, joissa on voinut jakaa omia kokemuksia ja kuulla muiden kokemuksia arjen tilanteista. Hän haluaa hälventää asiaan liittyvää häpeää puhumalla asiasta julkisesti.

Hän on myös hyväksynyt vaikeudet osaksi elämäänsä ja pystyy suhtautumaan niihin välillä huumorilla.

– Vaikka lopulta sain ajokortin neljännellä inssillä, niin en enää aja autolla. Kaikki eivät pysty kaikkeen, eikä kaikkien tarvitse yrittää kaikkea.

Lisätietoja hahmottamisesta ja hahmotusvaikeuksista saat Hahkun tietopalvelusta www.hahku.fi sekä maksuttomasta Hahmola-oppimisympäristöstä, jossa voit kokeilla omia hahmottamisen taitojasi.

Mistä hahmottamisen vaikeuksissa on kyse?

  1. Hahmottamisen taidot ovat ajattelutaitoja, jotka liittyvät kolmiulotteisessa ympäristössä elämiseen. Havaitsemisen ohella kyse on myös mielikuvien luomisesta.

  2. Monella voi olla kokemusta siitä, ettei ihan hahmota ympäristöään ja on välillä hukassa. Varsinaisista hahmottamishäiriöistä puhutaan siinä vaiheessa, kun vaikeudet haittaavat arjessa toimimista, kouluttautumista tai työn tekemistä.

  3. Hahmotushäiriöiden taustalla ovat poikkeamat aivojen rakenteissa ja sitä kautta aivojen toiminnassa. Syynä voivat olla raskauden tai synnytyksen aikaiset komplikaatiot, perintötekijät, kromosomipoikkeamat tai aikuisena aiheutuneet aivovauriot.

  4. Hahmotusvaikeudet voivat tulla esille ajan hahmottamisen haasteina sekä vaikeutena oppia lukujonoja, tilakäsitteitä, suuntia ja pukeutumista. Hahmotusvaikeudet voivat näyttäytyä myös kömpelyytenä hienomotorisissa tehtävissä tai pallopelien välttelynä.

Lähde: Hahku.fi

Keskustelu