Hyppää pääsisältöön

Strömsö

20 vuoden ajan Strömsö-ohjelma on pitänyt yleisölle seuraa – askarteluasiantuntija Lee: "Me emme puhu ongelmista ja epämiellyttävistä asioista Strömsössä"

Vuodelta 2022
Lee Esselström sitter och stickar på en grå Strömsökofta.
Kuvateksti Lee Esselström ja kolme kertaa Strömsö-villapaita.
Kuva: Jessica Morney / Yle

Lee Esselströmin työ Strömsön askartelu- ja neuleasiantuntijana on saanut monet katsojat ottamaan häneen yhteyttä. Työnsä kautta hänestä on tullut influensseri, jolla on 17 000 seuraajaa Instagramissa.

Mukana alusta asti

Lee Esselström on työskennellyt 20-vuotisjuhlaansa viettävän Strömsö-ohjelman parissa alusta asti. Hän aloitti etsimällä tuotteita, joita ohjelmassa valmistettaisiin.

– Mutta aika pian jouduin kameran eteen. Aluksi sain vähän kritiikkiä, koska kierrätys oli minun juttuni ja joidenkin mielestä sitä tuli vähän liikaa. Näin jälkeenpäin on hassua ajatella, että on saanut kritiikkiä sellaisesta.

Aikaisemmin ohjelmaan lähetettiin ehkä kirjeitä tai sähköpostia. Nykyisin ihmiset ottavat minuun yhteyttä suoraan yksityisen Instagram-tilini kautta

Lee Esselström, askarteluasiantuntija

Moni asia on erilaista nyt verrattuna aikaan 20 vuotta sitten. Lee uskoo, että Strömsön merkitys katsojien seuralaisena on kasvanut vuosi vuodelta.

Hänen työnsä erilaisten askartelujen ja neuleiden parissa on saanut monet katsojat lähestymään häntä tuotteiden valmistamiseen liittyvine kysymyksineen.

Nykyisin hän on se toimittaja, joka saa eniten suoria yhteydenottoja Strömsön katsojilta. Hänestä on tullut influensseri, jolla on 17 000 seuraajaa Instagramissa.

Hylla fylld med pysselgrejer.
Kuvateksti Askarteluasetelma, Strömsö.
Kuva: Jessica Morney / Yle

– Kun aloitimme, ei ollut Pinterestiä, somea, Instagramia tai Facebookia. Tv oli silloin tärkein. Tv on aina ollut monille ihmisille seuralainen.

Kun sitten some tuli kuvaan mukaan, madaltui kynnys ottaa yhteyttä ihmisiin, joita näkyi tv:ssä.

– Aikaisemmin kirjoitettiin ehkä kirje tai sähköpostia ohjelmaan. Nykyään ihmiset ottavat yhteyttä minuun suoraan yksityisen Instagram-tilini kautta. Ihmiset haluavat olla henkilökohtaisesti yhteydessä, ja pandemian aikana siitä on tullut entistä tärkeämpää.

Strömsö lohdutuksena ensimmäisenä koronakeväänä

Kun koronapandemia iski, Lee tunsi, että hänen pitää tehdä jotain tilanteen helpottamiseksi.

– Ensimmäisenä koronakeväänä koulut olivat kiinni, emmekä tienneet mihin suuntaan tilanne kehittyy. Sanoin pomolleni, että meidän pitää tarjota jonkinlaista lohtua.

Lee käynnisti Strömsön ensimmäisen yhteisneulontaprojektin, yksinkertaisen huivin, ja lähetti ohjelmaa kotoa käsin kerran viikossa viiden viikon ajan huhti–toukokuussa 2020. Projektin päätyttyä syntyi tyhjiö, ja ihmiset kyselivät lisää.

Nyt Ukrainan sodan varjossa on kasvanut toinen neuleprojekti

Lee Esselström

– Palautetta on tullut valtavasti. Ihmiset tarvitsivat näitä iltoja ja odottivat ja kaipasivat niitä. Näin syntyi ajatus Strömsö-villapaidan tekemisestä ja villapaidan neulomisen opettamisesta katsojille. Uskomattoman moni oli toivonut sitä. Yhteydenotot katsojilta lisääntyivät lumivyöryn tavoin jo, kun Strömsö-villapaita oli tekeillä, koska Lee antoi katsojien seurata projektia somen kautta.

Myös Leelle neuleprojekti oli tapa kanavoida omia tarpeitaan voida toimia ja selviytyä vaikeassa tilanteessa. Nyt Ukrainan sodan varjossa on kasvanut toinen neuleprojekti.

– Neulomme Strömsö-villatakin, joka on kehitelty edelleen Strömsö-villapaidasta. Ja sekin on tehty yleisön pyynnöstä. Teen nyt 20 ohjevideota, jotka opastavat takin neulomisessa.

En grå Strömsötröja på en provdocka utan huvud.
Kuvateksti Rakastettu Strömsö-villapaita. Leen mallia on ladattu yli puoli miljoonaa kertaa.
Kuva: Jessica Morney / Yle

"Tv:stä tuttu"

Strömsössä toimitus on ollut aina tietoinen katsojien tarpeesta ottaa kontaktia. Lukemattomat ryhmät ovat osallistuneet opastetuille vierailuille, ja toimitus on kutsunut katsojia avoimiin oviin, kuten tänäkin kesänä 11. kesäkuuta – ja toimitus on järjestänyt myös pitkiä suoria lähetyksiä.

– Vetovoima on aina ollut kova. Kun olemme vierailleet messuilla, valtava määrä ihmisiä on tullut juttelemaan, kertoo Lee.

Mutta sillä, että on Strömsöstä tuttu, on toinenkin puoli.

– Myös silloin, kun olemme vapaalla ja vaikkapa ostoksilla, ihmiset tulevat juttelemaan. Sen vuoksi lähetän joskus mieheni kauppaan. En voi myöskään enää matkustaa minnekään ilman, että joku tunnistaa minut.

– Se on johtanut siihen, että vaeltelen sen sijaan metsässä, koska minunkin pitää saada palautua. Elämäni on muuttunut ja olen sopeutunut siihen.

Emme puhu ongelmista ja epämiellyttävistä asioista Strömsössä, vaan katsojat tietävät, että Strömsötä on turvallista katsoa.

Lee Esselström

Strömsö seurana yksinäisyydessä

Lee uskoo, että se, että ihmiset haluavat ottaa yhteyttä, johtuu osittain siitä, että yksinäisiä ihmisiä on entistä enemmän. Pandemia on myös pahentanut tilannetta.

– Tv-sarjoja seuraavat ihmiset kuulemma elävät pidempään, koska he haluavat tietää, miten sarjassa käy. Ja siinä on varmasti perää, koska on jotain mitä odottaa ja jotain, mikä ilahduttaa.

Monille katsojille Strömsö-ohjelma on ihanaa rentoutusta ja vastapainoa kaikille huonoille uutisille. Mutta Strömsön tavaramerkkinä onkin ollut ihana elämä ja pako todellisuudesta.

– Me emme puhu ongelmista ja epämiellyttävistä asioista Strömsössä, vaan katsojat tietävät, että Strömsötä on turvallista katsoa. Olemme turvallinen paikka, jossa voi levähtää hetken ja nähdä jotain kaunista ja ehkä innostua vähän jostakin.

En blomkruka i ett fönster. Blomkrukan föreställer ett kvinnoansikte.
Kuvateksti Kasvavia, luovia ajatuksia Strömsön ikkunalla.
Kuva: Jessica Morney / Yle

Sisältö muilla kielillä