Hyppää pääsisältöön

Tiede

Riemukas jälleennäkeminen: Pentuliven tyttöpennut tapasivat Akka-emonsa koiraleirillä

Päivitetty 02.01.2023 13:15.
Pennut ja Akka-emo tapasivat toisensa vappuviikonloppuna. Paikalla oli myös pentujen isä, joskaan se ei ole kovin kiinnostunut pentuseurasta. Keskenään siskokset pistivät railakkaasti leikiksi. - Toista Yle Areenassa

Labradorinnoutajasiskokset tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa pentulaatikosta lähdettyään. Jälleennäkeminen oli riemukas, ja kotiinviemisiksi pennut saivat uusia metsästystaitoja.

Tässä juttusarjassa kerromme, mitä Ylen Pentuliven pennuille kuuluu nyt. Labradorinnoutajanpentujen elämää Akka-emon kanssa seurattiin ympäri vuorokauden Pentuliven suorassa lähetyksessä sekä päivittyvässä artikkelissa syntymästä luovutusikään asti 24.11.2021–21.1.2022.

Pentuliven yhdeksänhenkisessä pentueessa oli kolme tyttöä: vaaleaturkkinen Aada, violettipantainen Lyyti ja punapantainen Floora. Tammikuun lopulla ne lähtivät pentulaatikosta omiin koteihinsa ja saivat uudet nimet. Aadasta tuli Riitu, Lyytistä Nadja ja Floorasta Kipsu.

Kolme potrettia Pentuliven labradorinpennuista. Kaikki kolme tyttöpentua (mustaturkkinen punapantainen, keltaturkkinen oranssipantainen ja mustaturkkinen violettipantainen) katsovat kamerasta hieman viistoon oikealle.
Kuvateksti Kuvassa vasemmalta Nadja (Lyyti), Riitu (Aada) ja Kipsu (Floora) kahdeksan viikon ikäisinä.
Kuva: Foto-Riitta

Kolme kuukautta teiden eroamisen jälkeen siskokset tapasivat toisensa ja Akka-emon koulutusleirillä. Ne olivat saapuneet eri puolilta Suomea opettelemaan metsästystaitojen alkeita. Leirin järjesti Akan omistaja, joka tuli katsojille tutuksi Pentuliven lempeä-äänisenä, nimettömänä pysyneenä kasvattajana.

Jälleennäkemisen hauskimmat hetket koettiin, kun sisarukset pääsivät leikkimään yhdessä. Ne viilettivät peräkanaa pitkin maita ja mantuja, ja välillä villi juoksu vaihdettiin painileikkeihin.

Mutta oppiakin leirillä oli tarkoitus saada. Sitä varten pennut tutustuivat maastoon ja harjoittelivat noudon alkeita samalla kun niiden kiinnostusta riistaan heräteltiin.

– Jokainen pääsi näyttämään taitojaan etsinnässä ja noutokoulutuksessa, mallikasta oli. Myös luoksetulot sujuivat vauhdikkaasti, kasvattaja kehuu.

Jatkon kannalta tärkeintä on, että ohjaajan kanssa on kivaa ja alkeiden opiskelu motivoi pentua.

Riitu jatkaa määrätietoisella asenteellaan

Vaalea 4-kuinen labradorinnoutajan pentu kiehnää emänsä kaulaa vasten.
Kuvateksti Riitu tunnisti Akan heti.
Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

Rämäpäinen Riitu (Aada) erottui jo pentulaatikossa vahvalla tahdollaan, ja omistajan mukaan sama piirre näkyy edelleen: kun Riitu jotakin haluaa, tavalla tai toisella se sen myös ottaa.

Leirille saavuttuaan Riitu tunki kuononsa välittömästi Akan mahan alle ilmeisesti maitohörppyjen toivossa, ja liehitteli äitiään sen kuonoa haistellen ja huulia lipoen. Riitu myös pulahti salaa läheiseen koskeen, minkä jälkeen vaalea huimapää pidettiin tarkasti hihnassa.

Kasvattaja oli tyytyväinen Riitun suorituksiin leirillä.

– Riitu osaa keskittyä hienosti, sillä on malttia tekemiseen ja se on innoissaan kaikista tehtävistä. Muutenkin se on reipas ja iloinen nuori koiran alku, ja hyvin hyvin aktiivinen.

Nykyisin Riitu elää Etelä-Suomessa useamman koiran taloudessa. Se on päässyt tutustumaan myös maalaiselämään ja tullut tutuiksi muun muassa vuohien, lampaiden, lehmien ja hevosten kanssa.

Muutaman kuukauden iässä Riitun kyynärnivelistä löytyi irtopalat, jotka aiheuttivat ontumista. Irtopalat leikattiin pois, ja juuri tehdyssä jälkitarkastuksessa kaikki näytti hyvältä. Tällä hetkellä Riitu treenaa koirien tottelevaisuuskokeeseen kuuluvia asioita ja harjoittelee noutolajien alkeita.

– Koiran voinnin mukaan mennään, ja niin pitkään treenataan ja nautitaan yhteisestä tekemistä, kun pystytään. Parhaimmassa tapauksessa päästään vanhuuteen asti ennen kuin ongelmia tulee, Riitun omistaja sanoo.

Pentulivessä Riitu eli Aada näytti sisaruksilleen, kenelle kettulelu kuuluu. - Toista Yle Areenassa

Nadja on lupaava metsästyskoiran alku

Musta labradorinnoutajapentu kääntyneenä mustan emonsa kuonoa kohden.
Kuvateksti Nadja kerjää Akalta huomiota.
Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

Nadja (Lyyti) asuu Lapissa perheessä, jossa on ennestään musta labradorinnoutaja Piitu. Myös se on Akan kasvattajalta, ja itse asiassa Nadja on kasvattajan lahja tunnustuksena Piitun taitavasta koulutuksesta.

Nadjankin kohdalla tavoitteet ovat selvillä, ja pentu vaikuttaa luonteensa puolesta lupaavalta vaativiinkin noutotehtäviin metsällä.

– Nadja on hyvin nopea oppimaan, ja riistaa näytettäessä sen silmiin syttyy aivan uusi palo. Myös uiminen on sen mielipuuhaa, kertoo Nadjan omistaja.

Nadja pääsi harjoittelemaan leirillä oikean riistan noutoa. Sen piti etsiä lintuja annetulta alueelta ja tuoda ne omistajalle.

Nadja onnistui tehtävässä hienosti, joskin se ilahtui löydöstään niin, että olisi pitänyt saaliin mielellään itsellään. Tämä on pentujen kohdalla täysin luonnollista. Pienen houkuttelun ja poispäin kävelyn jälkeen Nadja toi linnun iloisesti emännälleen, mistä se sai runsaasti kehuja ja silityksiä.

Tulevien vuosien kannalta on tärkeää, että saaliin tuomiseen liittyy mahdollisimman paljon positiivisia tunteita. Näin noudosta tehdään kannattavaa myös Nadjan näkökulmasta.

Nadja eli Lyyti sai Ykä-veljeltä huolellisen korvapesun ennen lähtöään pentulaatikosta. - Toista Yle Areenassa

Kipsu käy emäntänsä kanssa ilahduttamassa vanhuksia

Musta labradorinnoutajan pentu metsässä sammalikossa.
Kuvateksti Kipsu osaa odottaa jo hienosti.
Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

Kipsu (Floora) asuu Lounais-Suomessa nuoren pariskunnan kanssa ja on onnistuneesti hurmannut kotiväkensä.

– Halusimme energisen ja reippaan pennun, jonka kanssa voi harrastaa kaikenlaista. Juuri sellainen Kipsu todella on, se on jopa ylittänyt meidän odotukset, sanoo Kipsun emäntä.

Sosiaalinen Kipsu käy säännöllisesti hoitolaitoksessa ilahduttamassa vanhuksia. Se antaa rapsutella itseään, mutta tarkkailee samalla uteliaasti ympäristöään. Emännän mukaan vanhukset pitävät Kipsusta, sillä se on rauhallinen eikä hauku. Kipsun seurassa monilla muistuvat myös mieleen aiemmat koiraystävät.

Perheessä harrastetaan metsästystä, ja emäntä olikin hankkimassa Kipsulle tarvittavia taitoja koulutusleiriltä.

– Kipsu oli koko leirin oma itsensä. Se oli innoissaan muista koirista, mutta yllätyin, miten sataprosenttisesti se keskittyi tehtäviin omalla treenivuorollaan.

Aina maltti ei riittänyt, vaan houkuttelevat hajut veivät Kipsun mukanaan. Mutta kun nuuskuttelua oli tehty riittävästi, se tuli omistajan luokse laukaten ja häntä iloisesti heiluen.

– Kipsu tekee kaiken aina täysillä. Nuoreksi koiraksi Kipsu on myös todella viisas ja nopea oppimaan, kehuu Kipsun emäntä.

Floora taiteilee kipakkana tasapainotyynyllä. - Toista Yle Areenassa

Lue Akan muiden pentujen kuulumiset:

Iisakista koulitaan räjähdekoiraa Lapin lennostossa – Pentulivestä tuttu ahmatti valmistautuu ensimmäiseen lentoonsa

Pentuliven Vinskistä ja Allusta tuli vahvatahtoisia koiranuorukaisia

Pentuliven Arvo on kasvanut dramaattisista ensihetkistä vilkkaaksi herraksi – katso video mitä Arvolle, Ykälle ja Gallelle kuuluu nyt

Etsimme pentuetta uuteen Pentuliveen

Saadaanko Pentulive myös tänä syksynä? Se on tavoitteemme, ja siksi haemme nyt uutta koirapentuetta ja laatuun panostavaa kasvattajaa. Oletko se sinä?

Tietyn rodun sijaan painotamme etsinnässä sitä, että jalostuksessa korostuvat terveys ja luonne, pennuilla on hyvä emo ja pennut sosiaalistetaan jo kasvattajalla huolellisesti.

Jos kiinnostuit, lähetä viesti osoitteeseen yle.tiede@yle.fi otsikolla "Pentulive" ja kerro perustiedot mahdollisesta pentueesta, yhteystietosi ja asuinpaikkasi sekä se, miksi juuri teidän pentueenne olisi sopiva Pentuliveen.

Artikkelia on muokattu 2.1.2023 lisäämällä linkit muiden pentujen juttuihin.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu