Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Jokainen on intuitiivinen, vaikka ei sitä tiedostaisikaan

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.
Kuvateksti Toimittaja Satu Kivelä selvittää audiosarjassaan ihmisyyden mysteerejä. Voit kertoa omista kokemuksistasi tämän jutun lomakkeella.
Kuva: Jukka Lintinen/Tuuli Laukkanen

Yhä paremman tiedon ja keksintöjen luominen vaatii sitä, että olemme epäselvän äärellä.

Elämme aikaa, jolloin saamme valtavasti ärsykkeitä tietoiseen mieleen. Meidän huomiostamme taistellaan, joten intuitiotutkija Asta Raamin mukaan meillä on vähän sellaista väljyyttä, jolloin tietoinen ja ei-tietoinen mieli pääsisivät keskustelemaan vapaasti keskenään.

– Luovuutta ruokkivia tiloja ovat kolme pehmeää b:tä eli bed, bath ja bus. Myös yön yli nukkuminen, kävely, luonnossa liikkuminen ja käsitöiden teko – ne toimivat myös ja ovat äärimmäisen turvallisia. Silloin ei tarvitse olla kenenkään käytössä, ei tarvitse raportoida, ei tarvitse miettiä, mitä muut minusta ajattelevat. Silloin voi liikkua enemmän ei-tietoisen ajattelun alueella. Tuolloin myös tietoisen ja ei-tietoisen mielen synergia on mahdollista paremmin, kertoo Raami.

Arjessa intuitio määritellään niin, että minä tiedän, mutta en osaa vielä sanoa sitä, millä tavalla tiedän.

― Intuitiotutkija Asta Raami.

Jokainen ihminen on intuitiivinen, vaikka ei sitä tiedostaisikaan. Ihmistieteissä intuitio määritellään usein sanattomaksi tiedoksi, joka voi perustua kokemukseen tai oppimiseen. Arkikielessä intuitio tarkoittaa usein välitöntä tietoa ja tietämistä, jota voi olla joskus haastavaa sanallistaa.

– Arjessa intuitio määritellään niin, että minä tiedän, mutta en osaa vielä sanoa sitä, millä tavalla tiedän. Intuition sateenvarjon alle voi sisällyttää kaiken ei-tietoisen ajattelun. Tietoinen mieli kykenee ajattelemaan vain yhtä asiaa kerrallaan, kertoo Raami.

Intuitiolle ei ole olemassa tyhjentävää ja yksiselitteistä määritelmää; eri tutkimusalat määrittelevät ja tutkivat intuitiota eri tavoin. Intuitiotutkija ja taiteen tohtori Asta Raami määrittelee intution seuraavalla tavalla. Järjestelmä 1 on kaikkea sitä mikä on tietoisen päättelyn ulkopuolella olevaa tietoa, kokemusta tai havaintoja. Järjestelmä 2 on tietoinen päättely, jota myös tarvitaan intuition hyödyntämisessä.

– Tietoisuutemme on vähän kuin taskulamppu, jonka avulla katsomme pimeää huonetta. Intuitiojärjestelmä käsittelee monin verroin enemmän informaatiota verrattuna tietoiseen mieleen. Nämä molemmat järjestelmät toimivat yhdessä. Intuitio poimii ja esikäsittelee signaaleja tietoisen mielemme huomioitavaksi, sanoo Asta Raami.

Monet luovat keksijät, taiteilijat, nobelistit ja yritysjohtajat painottavat, että intuitio on yksi heidän tärkeimmistä työkaluistaan.

― Intuitiotutkija Asta Raami.

Se miten rakennetaan yhä parempaa tietoa ja tehdään keksintöjä vaati sitä, että olemme epäselvän äärellä. Avaudutaan mahdollisimman avoimesti ihmettelemään. Ei sivuuteta tai selitetä pois, jotain ilmiötä. Tämän jälkeen erotellaan eli käytetään tieteellistä menetelmää siihen, että uskalletaan ottaa huomioon kaikenlaiset havainnot.

– Havainnot voivat olla epämääräisiä, ristiriitaisia, epäselviä ja vaikeita sanallistaa. Sitten erottelukyvyn kautta mietin, mikä täällä on sellaista, mistä nousee potentiaalia tai mahdollisuuksia. Millaista painoarvoa asia saa ja milloin sitä kannattaa kuunnella ja milloin ei, sanoo taiteen tohtori ja intuition tutkija Asta Raami.

Monet luovat keksijät, taiteilijat, nobelistit ja yritysjohtajat painottavat, että intuitio on yksi heidän tärkeimmistä työkaluistaan. He keksivät intuition avulla ja perustelevat tietoisen päättelyn avulla, kirjoittaa Raami Älykäs intuitio -kirjassaan.

– Neurotutkimus on todennut, että ennen oivaltamista aivoissamme visuaalisen ajattelun alue hiljenee. Ajattelumme kääntyy sisäänpäin ja olemme itsemme kanssa. Kaikki, mikä edesauttaa mielen hiljentymistä, ruokkii myös oivaltamista, kertoo intuition tutkija Asta Raami.

Neurotutkimus on todennut, että ennen oivaltamista aivoissamme visuaalisen ajattelun alue hiljenee.

― Intuitiotutkija Asta Raami.

Arjen rutiinien kautta voi saada enemmän aikaa keskittymiselle ja ajattelulle. Keksijät ja nobelistit raivaavat rutiinien avulla aikaa ajattelulle, kirjoittaa Asta Raami kirjassaan Intuitio 3. Se tarkoittaa sitä, että minimoi kaikki turhat päätökset, kuten esimerkiksi, mitä pukee päälleen tai mihin aikaan päivästä ruokailee.

Esimerkiksi fyysikko ja keksijä Nikola Tesla söi päivällisen joka päivä samaan aikaan kello 20.10. Tesla myös käveli päivittäin yli kymmenen kilometriä ja pyöritti sen jälkeen varpaitaan stimuloidakseen aivotoimintaansa.

Kiire, pelko ja häly heikentävät laaja-alaista ajattelua. Paradoksaalisesti intuition avulla on Raamin mukaan mahdollista etsiä oikopolkuja ja turbokaistoja tekemiselle.

– Haluammeko vain juosta nopeammin oravanpyörässä, että ehdimme enemmän, vai haluammeko löytää mielettömän oikopolun. Jos haluamme säästää aikaa, resursseja tai keksiä hienoja keksintöjä, meidän tulee katsoa intuitioon, pohtii Raami.

Lisää aiheesta Yle Areenassa