Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Tuoko teknologia turmion vai autuuden? Kerro ennustuksesi, suora lähetys Yle Radio 1:ssä la 18.6. klo 19!

Päivitetty 17.06.2022 22:30.
Kädenvääntöä robotin kanssa.
Kuva: Tatu Tamminen / Yle

Teknologiat kehittyvät huimaa vauhtia. Mitä se tarkoittaa ihmisen ja maailman kannalta?

On sanottu, että esimerkiksi geenisakset tekevät perimän muokkauksesta ja vauvojen räätälöimisestä edullista lastenleikkiä; siten tulevaisuudessa voitaisiin tilata ja synnyttää uudenlaisia superihmisiä.
Samalla moni povaa teknologista singulariteettia, jossa yli-inhimillinen tekoäly alkaa kehittää itseään sekä teknologioita ja sosiaalista muutosta niin nopeasti, etteivät ihmiset pysy perässä.
Ratkaisevatko esimerkiksi tekoäly ja kvanttitietokoneet kaikki ongelmamme vai siintääkö tulevaisuudessa koneiden kapina ja lajimme loppuhämärä?
Siirtyykö ihminen uuteen evoluution vaiheeseen geeniteknologian avulla? Missä määrin saamme leikkiä Jumalaa ja tuunata ihmistä?
Miten muokkaisit itseäsi – olisitko valmis esimerkiksi päänsiirtoon, näytöllä varustettuun tekosilmään tai nanorobotteihin suonissasi?
Kerro tulevaisuuden ennusteesi Utopioiden ja dystopioiden illassa lauantaina 18.6. klo 19–21.
Soita suoraan lähetykseen 09 144800, lähetä WhatsApp-viestit ja -ääniviestit numeroon 044 5 144800 tai keskustele chatissa osoitteessa yleradio1.fi.
Toimittajina Petri Rinne ja Jalmari Laine. Vieraana tietokirjailija, teknologiavisionääri Cristina Andersson. Haastateltavana VTT:n strategisen ennakointikyvyn kehittäjä Katri Kallio.