Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Teitkö jo nämä suositut testit? Aivojaan on lupa käyttää kesälläkin – pieni pinnistely tekee niille vain hyvää!

Nainen tutkii karttakirjaa, lähikuva.
Kuva: Raili Löyttyniemi / Yle

Testit ovat kivaa lomatekemistä, lisäksi ne antavat aivoille vaihtelua ja tervetullutta treeniä kesän keskelle!

Kesä on lomaa – myös aivoille. Monenlainen arjesta poikkeava kiva tekeminen on aivoille hyvästä ja mitä useampi aisti tekemisessä on mukana, sen parempi.

Esimerkiksi metsäretkeily vilkastuttaa verenkiertoa ja antaa aivoille happea. Lempimusiikin kuuntelu lisää mielihyvähormoni dopamiinin eritystä aivoissa. Laulaminen rentouttaa ja rauhoittaa, lemmikkieläinten kanssa puuhastelu vähentää stressiä ja rentouttaa. Puutarhassa touhutessa virikkeitä aivoille tarjoavat tuoksut, värit ja mullan tuntu sormenpäissä.

Aivoja on myös lupa vaivata, kesälomallakin: ne ovat siitä mielenkiintoinen elin, että ne eivät käytössä kulu. Moni nauttii lautapeleistä, ristikoiden tekemisestä tai palapelien kokoamisesta. Sanapelien ratkominen näyttää tutkimusten mukaan torjuvan jopa muistisairauksia.

Aivojaan voi treenata myös erilaisilla testeillä ja peleillä. Nämä seitsemän maantiedeaiheista Yle Oppimisen testiä vaativat muistin kaivelemista ja päättelykykyä. Lisäksi ne voivat tuoda mieleen mieluisia matkamuistoja kysymysten aihepiiristä. Testaa omat tietosi tai järjestä rento kilpailu perhepiirissä tai ystäväporukassa!

Kuinka hyvin tunnet Euroopan kartan?

Tiedätkö, missä ovat Irlanti tai Portugali? Entä Ukraina, Andorra ja Pohjois-Makedonia? Testaa, miten hyvin osaat nimetä valtiot Euroopan kartalla!

Osaatko sijoittaa Afrikan maat kartalle?

Afrikka on pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman toiseksi suurin maanosa Aasian jälkeen. Sen yli 1,2-miljardinen väestö koostuu useista tuhansista etnisistä ryhmistä. Testaa kuinka hyvin tunnet maanosan, josta koko ihmiskunta on saanut alkunsa.

Osaatko yhdistää lipun ja valtion? Testaa tietosi Euroopan lippuvisassa!

Mikä maa aloitti suruliputuksen? Entä mistä ristiretkellä sattuneesta hauskasta huomiosta Itävallan lipun kerrotaan saaneen inspiraationsa? Euroopan alueella on yli 40 valtiota, jolla jokaisella on oma lippunsa. Osaatko yhdistää oikean lipun ja valtion?

Tunnetko Euroopan pääkaupungit?

Tiedätkö, mikä on Irlannin pääkaupunki? Entä osaatko nimetä Albanian, Belgian tai Monacon pääkaupungit? Euroopan alueella on 46 valtiota ja niillä kaikilla on pääkaupunki. Suurin osa on varmasti tuttuja, mutta täysien pisteiden saaminen on jo haastavaa. Kokeile ja testaa tietosi.

Osaatko sijoittaa Oulun oikein? Tiedätkö tarkalleen, missä Tampere on?

Klikkaa Suomi-neitoa ja katso, miten kartalla olet. Mitä lähemmäksi kaupungin keskustaa osut, sitä enemmän sinulla jää pelivaraa seuraaviin kaupunkeihin. Karttaa voi zoomata.

Mikä on Suomen pisin joki? Missä on itäisin piste? Testaa tietosi Suomen maantieteestä!

Oulu Siika Pyhä Kala, tuhannet järvet ja tuimien tuulien tunturit. Hyvin on Suomen maantiede hallussa – vai onko varmasti? Tee testi ja selvitä todellinen tietotasosi!

Osaatko sijoittaa kartalle kaikki Aasian maat?

Aasia on maapallon väkirikkain maanosa. Se on myös pinta-alaltaan suurin maanosa. Osaatko sijoittaa kartalle kaikki Aasian maat?