Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Palatsivankilasta paviaanin raatelemaksi – Otso Kauton elämä on aina ollut täynnä seikkailua ja kestävää rakkautta

Vuodelta 2022
Isä ja äiti istuvat rottinkituoleissa parvekkeella, poika ja tytär etualalla istuvat kaiteen reunalla ja katsovat kameraan.
Kuvateksti Otso Kauton lapsuudenperhe Madagaskarin kuningattaren vankilassa Algeriassa noin vuonna 1969.
Kuva: Otso Kautto

Kirjailija, ohjaaja ja teatterinjohtaja Otso Kautto huomasi nuorena, että hän on joukkuepelaaja: maajoukkuetason uimarin suoritukset olivat parempia viestijoukkueessa kuin yksilöuinnissa. Myös teatterissa hän työskentelee parhaiten muiden kanssa.

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta

Noin seitsemänvuotiaana Otso Kautto heitteli bambukeihästä Madagaskarin kuningattaren vankilan puutarhassa lannevaatteeseen pukeutuneena ja kuvitteli olevansa Tarzan. Rakennuksessa sijaitsi Suomen Algerian suurlähetystä, jossa Kauton isoisä oli suurlähettiläänä. Samalla matkalla Kautto pääsi kokemaan Saharan erämaan, joskin siellä käyntiä sävyttää hurja kamppailu, johon hän joutui turisteja varten palmuun kytketyn saharanpaviaanin kanssa. Verille raadeltu Otso-poika oli haavoja puhdistettaessa eniten huolissaan siitä, jäisikö tapauksesta riittävän näkyvät arvet seuraavaan syksyyn, jolloin koulu alkaisi.

Vasemmalla uimavaömentaja joka katsoo hymyillen Otso Kauttoa, joka on selin kameraan kuvan oikeassa reunassa kylpytakki olkapäille heitettynä.
Kuvateksti Uimavalmentaja Nisse Khilman (vas.) iloitsee Otso Kauton (oikealla selin) onnistumisesta SM-uinneissa Helsingin Uimastadionilla noin vuonna 1977.
Kuva: Otso Kautto

Uiminen ja teatteri olivat hänelle jo varhain tärkeimpiä harrastuksia, mutta myös kirjoittaminen ja tutkijan työ kiinnostivat. Monipuolisena lahjakkuutena Otso Kautto joutui vähän vanhempana valitsemaan, jatkaisiko maajoukkue-tason uimarina, genetiikan opiskelijana Turun yliopistossa vaiko Teatterikorkeakoulun ohjaajalinjalla. Kautto valitsi teatterin.

Marianna Kautto nuorena, katsoo kameraan hymyillen.
Kuvateksti Marianna Vartiainen (nyk. Kautto) johon Otso Kautto tutustui Jääkärin morsian -koulunäytelmän harjoituksissa.
Kuva: Otso Kautto

Teatterin piiristä oli jo varhain löytynyt elämänkumppani Marianna Kautto. Hän oli ollut vastanäyttelijänä Jääkärin morsian -koulunäytelmässä, ja pari on ollut yhdessä siitä lähtien. Heillä on neljä tytärtä, ja lasten ollessa pieniä perhe asui useita vuosia Ranskassa, ja ranska on perheen toinen kotikieli. Otso Kauton uintiharrastus vei hänet Ranskan vuosina surffauksen pariin: Hän eli surffarin rantaelämää pakettiautossa, ja kirjoitti ensimmäisen kaunokirjallisen teoksensa.

Otso Kautto istuu nojaten uimarannalla makaavaan puunrunkoon ja katsoo merelle.
Kuvateksti Otso Kautto lehdistökuvassa esikoisromaaninsa (MAtka Mundakaan, 2003) julkaisun aikaan.
Kuva: Otso Kautto

Nykyisin Kauton elämä pyöri Tampereen työväen teatterin ympärillä, sen johtajana. Rakas harrastus on myös lavarunous, jota hän tekee mieluiten suoraan paperista lukien kunnollisen bändin säestämänä.

Kuusi kuvaa -ohjelman "kuudes kuva", se jota ei vielä ole otettu, voisi Katon albumissa olla sellainen kuva, joka otetaan hetkellä jolloin tapahtuu jotakin, mikä on niin yllättävää ettei sitä osaa odottaa edes pitkän elämänkokemuksen myötä.

Kuusi kuvaa teatterinjohtaja Otso Kauton elämästä

44:26