Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Pride on taas Helsingin kaduilla! Suora lähetys huipentaa Ylen Pride-ohjelmiston 2022

Ylen suoran Helsinki Pride -lähetyksen 2022 juontajat ryhmäkuvassa: Henkka Remes, Joonas Pesonen, Sophia Wekesa ja Laura Haimila.
Kuva: Yle

Teema viettää Pride-viikkoa 27.6.2022 alkaen kolme viikkoa! Huipennuksena on suora lähetys Helsingin Pride-kulkueesta, joka palaa kaupungin kaduille kahden vuoden tauon jälkeen.

Suora Helsinki Pride -lähetys nähdään Teemalla ja Areenassa lauantaina 2.7. klo 11.50 alkaen. Pride-ohjelmassa on lisäksi elokuvia ja dokumentteja. Viikon avaa maanantaina 27.6. Ennakkoluulo ja ylpeys, uusi dokumentti ruotsalaisen elokuvan queer-historiasta. Keskiviikkona 6.7. nähdään ylistetty ranskalaiselokuva Yhdessä (Deux), draama kahden naisen rakkaudesta ja elämästä 1950-luvun Pariisissa "naapureina" viereisissä asunnoissa. Lisäksi mm. Dome Karukosken Tom of Finland, Derek Jarmanin Edward II ja Ilppo Pohjolan klassikko Daddy and the Muscle Academy.

Ennakkoluulo ja ylpeys

Yle Fem ma 27.6. klo 23.20

Mauritz Stillerin ohjaama mykkäfilmi Vingarne oli vuonna 1916 maailman ensimmäinen miesten välistä homosuhdetta käsitellyt draamaelokuva. Eva Belingin dokumentti kertoo ruotsalaisen elokuvan pitkän queer-historian Stillerin ajoista Fucking Åmålin kautta nykypäivään. (Fördom och stolthet – en queer filmhistoria, Ruotsi 2022)

And Then We Danced

ke 29.6. klo 21.45

Merab unelmoi paikasta ykköstanssijana Georgian kansallisensemblessä, harjoiteltuaan vuosia partnerinsa Maryn kanssa. Kun Irakli liittyy ryhmään ja kilpailee samasta paikasta, Merabin elämä mullistuu. O: Levan Akin, N: Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili. (Ruotsi/Georgia/Ranska 2019)

Keith Haring – katutaiteen ihmelapsi

ke 29.6. klo 23.15

Keith Haring oli yhdysvaltalainen katutaiteilija, jonka newyorkilaiset oppivat tuntemaan yksinkertaisista piirroksista, joita hän teki kaupungin metroasemien seinille 1980-luvun alkuvuosina. Pian graffitia opittiin pitämään taiteena ja siitä tuli hyvin kaupaksi menevä muoti-ilmiö. Haring kohosi New Yorkin tunnettuihin taidepiireihin ja hänestä tuli sukupolvensa tähti. (Britannia, 2020) Areenassa heti.

Freddie Mercury: Loppunäytös

to 30.6. klo 21.30

Tuore, koskettava BBC-dokumentti karismaattisen Queen-vokalistin viimeisistä vuosista ja hiipumisesta aidsin takia v. 1991. (Freddie Mercury: The Final Act, 2021) Areenassa heti.

Daddy and the Muscle Academy

torstai 30.6. klo 23.00

Ilppo Pohjolan dokumenttielokuva vuodelta 1991 on henkilökuva Tom of Finlandin luojan elämästä ja urasta. Taiteilija Touko Laaksonen löysi inspiraation kuviinsa omista kokemuksistaan ja fantasioistaan.

Tom of Finland

pe 1.7. klo 23.05

Touko Laaksonen nousee kansainväliseen menestykseen kuvilla jotka Suomessa olivat aikanaan laittomia. Tarina rohkeudesta ja rakkaudesta. N: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky. O: Dome Karukoski, Suomi 2017.

Helsinki Pride 2022 LIVE

la 2.7. klo 11.50-13.30

Pride-kulkue palaa muutaman vuoden tauon jälkeen heinäkuun alussa Helsingin ydinkeskustan kaduille. Ohjelmassa seurataan kulkueen tunnelmaa ja tavataan kiinnostavia ihmisiä. Kulkue lähtee klo 12 Senaatintorilta ja jatkaa siitä Aleksanterinkatua pitkin Kolmen sepän patsaan ohi ja kääntyy Etelä-Esplanadille. Kulkue päättyy Kaivopuistoon, puistossa picnic. Haastatteluja kulkueen alussa sekä myös matkan varrella Kolmen sepän patsaan äärellä. Teemana: Kohtaamisia. Juontajina: Joonas Pesonen, Henkka Remes, Laura Haimila ja Sophia Wekesa.

Pako

la 2.7. klo 22.45

Tässä kolme Oscar-ehdokkuutta saaneessa tanskalaisessa animoidussa dokumenttielokuvassa lapsena Afganistanista paennut Amin kertoo oman tarinansa. Elokuva on kertomus pakolaisuuden ohella myös seksuaalisesta identiteetistä, perheestä ja yksinkertaisesti siitä mitä on olla ihminen. O: Jonas Poher Rasmussen (Flugt, Tanska 2021) Areenassa heti.

Kaksi iäkästä naista (näyttelijät Martine Chevallier ja Barbara Sukowa) pitävät toisiaan kädestä ja katsovat toisiaan läheltä silmiin hymyillen.
Kuvateksti Yhdessä: Madeleine ja Nina (Martine Chevallier ja Barbara Sukowa)
Kuva: Paprika Films

Yhdessä

ke 6.7. klo 21.45

Nina ja Madeleine ovat rakastaneet salassa jo vuosikymmeniä. Ulkopuolisten silmissä, mukaan lukien Madeleinen aikuiset lapset, he ovat vain naapureita samassa kerroksessa. He ovat tottuneet liikkumaan asuntojen välillä ja jakamaan arjen pienet hetket keskenään. Kunnes tulee se päivä, jolloin heidän suhteensa saa yllättävän käänteen ja Madeleinen tytär pikku hiljaa alkaa ymmärtää totuuden. Filippo Meneghetti on ohjannut kauniin ja vangitsevan tarinan, jonka pääosissa loistavat Hannah Arendtista ja Fassbinderin Lolasta tuttu Barbara Sukowa sekä Martine Chevallier. YHDESSÄ oli Ranskan virallinen Oscar-ehdokas 2021. (Deux, Ranska 2019)

Edward II

ke 13.7. klo 21.45

Christopher Marlowen näytelmään perustuva romanttinen historiallinen draama, jossa kuninkaan hovi ja keskiaika kohtaavat Derek Jarmanin käsittelyssä vuoden 1991 poliittisen lgbt-aktivismin. Visuaalisesti häikäisevän elokuvan postmoderni ilme yhdistää sulavasti runomitalla lausutut repliikit. Onneton kuningas joutuu paroniensa pilkan kohteeksi ja hylkäämäksi suosiessaan rakastamaansa Gavestonia ja laiminlyödessään kuningatartaan, joka juonittelee lordi Mortimerin kanssa anastaaksen vallan. N: Steven Waddington, Tilda Swinton, Andrew Tiernan ja Nigel Terry sekä Annie Lennox. (Britannia, 1991)

Areenassa jo nyt

Kuninkaallinen salaisuus

Teemalla ti 5.7 – pe 8.7. klo 20

Draamasarja Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n ja ravintoloitsijan kielletystä rakkaudesta. Areenassa heti.

Meidän piti kuolla – kun AIDS saapui Tanskaan

Teemalla ti 5. ja ke 6.7. klo 14

Aikalaiset ja kokijat kertovat kaksiosaisessa dokumentissa AIDS-epidemian saapumisesta Pohjolaan. Areenassa heti.