Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Raskauden kesä on täällä – konkareiden lisäksi metallifestareilla nähdään ajankohtaisia bändejä, kuten ukrainalainen Jinjer

Vuodelta 2022
Ukrainalaisen Jinjer-yhtyeen laulusolisti Tatiana Shmailyuk esiintyy Greenfield Openair Festivalilla Sveitsissä 10.6.2022.
Kuvateksti Ukrainalainen Jinjer kiertää kesällä Eurooppaa kertoen samalla maansa tilanteesta ja keräten varoja Ukrainaan. Laulusolisti Tatiana Shmailyuk Greenfield Openair Festivalilla Sveitsissä 10.6.2022.
Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Metallifestivaaleja järjestetään Suomen kesässä koronatauon jälkeen enemmän kuin koskaan. Rakasmetalli-podcastin toimittajat Pauliina ja Harri helpottavat hevareiden päänvaivaa ja poimivat tarjonnasta omat suosikkinsa!

Tänä kesänä on jo ehditty nauttia elävästä metallimusiikissa mm. Hyvinkään Rockfest - ja Oulun Metal Capital -festivaaleilla, joista ensin mainittu myytiin loppuun. Alkuvuoden huono ennakkomyynti on kuitenkin pakottanut muutaman metallitapahtuman laittamaan lapun luukulle. Näin kävi mm. Turkuun suunnitellulle Rockparkille sekä osalle Rock In The City -kaupunkifestivaalikiertueen keikoista. Suuri määrä metallifestivaaleja kuitenkin järjestetään luvatusti ja etenkin elokuun toinen viikonloppu saattaa tuottaa hevareille päänvaivaa, sillä silloin on samaan aikaan tarjolla peräti kolme musiikillisesti toisistaan jonkin verran poikkeavaa festivaalia: North of Hell Oulussa, Knotfest Turussa sekä Dark River Kotkassa.

Ylen metallimusiikkia käsittelevän Rakasmetalli-podcastin toimittajat Pauliina Grym ja Harri Hakanen tutustuivat kesän monipuoliseen metallifestivaalitarjontaan ja esittelevät mielenkiintoisimpia nimiä.

Tuska (1.-3.7. Helsinki)

Pauliina Grym on ollut Tuskassa joka kerta ensimmäisestä, vuonna 1998 järjestetystä tapahtumasta lähtien, eikä osaa edes sanoin kuvailla festivaalin tärkeyttä hänelle.

“Kun Tuska vuonna 2017 juhli kaksikymppisiään, pukeuduin kokopitkään iltapukuun, joka ei kylläkään ollut kauhean käytännöllinen. Nyt onkin paineet, että mitä päälle Tuskaan tämän riivatun koronatauon jälkeen. Yhtenä päivänä ajattelin pukeutua siellä hääpukuuni, niin sanotusti ‘käyttää sen loppuun’. Ja minun ja Harrin päällä tullaan tietenkin näkemään myös jotakin Rakasmetalliin liittyvää!”

Rakasmetalli-podcastissa soinut, Klaukkalassa perustettu nuori death metal -yhtye Cryptic Hatred kuuluu niihin yhtyeisiin, jotka Pauliina haluaa nähdä. Kotimaisista myös Stratovarius kiinnostaa, vaikkei power metal olekaan hänelle se kaikista tärkein metallin alalaji.

“Vantaalaistytölle Amorphiksen keikka on pakollinen, metallia suuremmista syistä haluan nähdä myös Jinjerin. Mitenköhän ajoissa telttaan pitää mennä, että näkee ukrainalaiset edes vilaukselta? Heti kun festarin ovet avautuvat?” pohtii Grym.

Rakasmetallin toimittajat myöntävät, etteivät ole metallista kaiken tietäviä asiantuntijoita. Tuskan kaltaiset festivaalit tarjoavat myös mahdollisuuden päivittää omaa tietämystä, niinpä Harri Hakanen odottaa näkevänsä tapahtumassa eritoten uusia bändejä ja mahdollisimman monta keikkaa. Jo mainitun Cryptic Hatredin ohella Rakasmetallissa soineista yhtyeistä Tuskassa esiintyvä Edge of Haze on korvamerkitty. Pääesiintyjistä Harri nostaa tanskalaisen, jo 1980-luvun alussa perustetun Mercyful Faten.

Tanskalaisen Mercyful Fate -yhtyeen promokuva.
Kuvateksti Mercyful Fate on palannut pitkän tauon jälkeen keikkalavoille ja esiintyy alkuperäisjäsentensä King Diamondin ja Hank Shermannin johdolla myös Tuskassa lauantaina 2.7. Kuva: Tuska

“Olen nähnyt muutaman tuoreen keikkataltioinnin, joiden perusteella veteraanit ovat hyvässä vedossa ja King Diamondin kiljunta entisellä mallillaan. Itse kun olen melodisuuteen päin kallellaan, kotimainen superkokoonpano Northern Kings ja ruotsalainen The Night Flight Orchestra on nähtävä, samoin folkmetallin edustajista Eluveitie ja Heilung”, Hakanen paljastaa.

Sauna Open Air (7.-9.7. Tampere)

Pauliina Grymillä on tamperelaisfestivaalista lämpimiä muistoja.

“Vuoden 2007 Sauna Open Air oli yksi parhaista elämäni festareista. Näin siellä sekä Megadethin että Type O Negativen, kumpikin minulle kovin rakkaita pumppuja. Jälkimmäisen muusikoille sain ostaa Inferno-baarissa salmareita. Good times!”

Tämän vuoden Sauna Open Air -kattauksesta Grym nostaa esiin mm. ‘Metal Queenin’, saksalaisen Doron, jota hän ei ole koskaan nähnyt livenä.

“Silkkaa tirkistelynhaluani kävisin tsekkaamassa myös Skid Row’n, sillä bändi on vaihtanut vokalistiaan kuin sukkia ja nyt vuorossa on Erik Grönwall, Ruotsin Idols-voittaja vuodelta 2009. En koskaan ehtinyt Five Fingers Death Punch -junaan, ja kiinnostaisi nähdä, josko tuo sytyttäisi livenä. Stam1na toki sytyttää aina!” Grym paljastaa.

Dark River (11.-13.8. Kotka)

Helsinkiläinen Lähiöbotox-yhtye ryhmäkuvassa.
Kuvateksti Lähiöbotox keikkailee tänä kesänä mm. Tuska-, Dark River- ja Knotfest -tapahtumissa.
Kuva: Fullsteam / Tapio Wilska

Jo 18. kerran Honkalan ampumahiihtostadionilla järjestettävä Dark River Festival kiinnostaa Pauliina Grymiä jo sijaintinsakin puolesta.

“Kotkassa nähdään esiintyy kiinnostavia eurooppalaisia yhtyeitä. Tämän vuoden artisteista ennenkin Suomessa keikkaillut Betraying the Martyrs Ranskasta on mielenkiintoinen nimi. Taas tätä trendikästä metalcorea. Se on nyt tullut jäädäkseen. Ja pääsisinpä kokemaan yhtyeen version Frozen-jääprinsessaleffasta tutusta Let It Go -hitistä! Progen kanssa flirttaileva brittiläinen Monuments on soundeiltaan ja tempoiltaan tosi jännä, kotimaisista kiinnostaa ainakin itäisen Helsingin Lähiöbotox", sanoo Grym.

North of Hell (12.-13.8. Oulu)

Toinen tänä kesänä Oulussa järjestettävä suuri metallifestivaali North of Hell on uusi tulokas festivaalikartalla. Harri Hakanen lämpiää ainakin festivaalin progressiivisen metallin tarjonnalle.

”Ruotsalainen raskaan progen parissa operoiva Opeth ja norjalainen Leprous ovat hienoja livebändejä. Mainittakoon myös yli 30 vuotta tahkonnut legendaarinen Cannibal Corpse sekä Rakasmetalli-podcastissakin soinut sveitsiläinen crossover-yhtye Zeal & Ardor. Se on mielestäni yksi tärkeimmistä metallia viime vuosina uudistaneista bändeistä ja yhdistää metalliin aika surutta monenlaisia elementtejä, kuten gospelia”, sanoo Hakanen.

Knotfest (Turku 12.-13.8.).

Slipknot-yhtyeen vokalisti Corey Taylor Knotfest Roadshow'ssa Illinoisissa, Yhdysvalloissa 5.6.2022
Kuvateksti Slipknot tuo Knotfest-tapahtumansa ensimmäistä kertaa Suomeen tänä kesänä. Kuvassa Corey Taylor Knotfest Roadshow'ssa Illinoisissa, Yhdysvalloissa 5.6.2022.
Kuva: Daniel DeSlover/Shutterstock/All Over Press

Yhdysvalloissa syntyi 1990-luvun jälkipuoliskolla tunnettujen metalliartistien ympärille rakennettuja kiertäviä festivaaleja, joista tunnetuimmat olivat Ozzy Osbournen Ozzfest ja Korn-yhtyeen Family Values. Amerikkalainen Slipknot perusti samalla konseptilla oman Knotfest-tapahtumansa vuonna 2012. Tänä vuonna festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Rakasmetallin Hakanen on vaikuttunut Turun Knotfestin esiintyjistä.

”Slipknot on livenä aina vakuuttava. Lisäksi tapahtumassa esiintyy iso joukko muitakin metallin isoja nimiä, kuten Lamb of God, Bring Me The Horizon sekä perjantai-illan pääesiintyjä Nightwish. Kun tuohon lisätään vielä muutama ulkolainen ja kymmenkunta kotimaista metallibändiä, voidaan puhua aika kovasta line-upista”, toteaa Hakanen.

Yllämainittujen lisäksi Suomessa metallia näkee ja kuulee livenä tänä kesänä mm. Nummirockissa (22.-25.6.) John Smith Rock Festivalilla (22.-23.7.) sekä Himos Metal Festivalilla (5.-6.8.)

Rakasmetalli-podcast käsittelee metallifestivaaleja tuoreessa jaksossaan:

Raskauden kesä on täällä! Rakasmetalli poimii kiinnostavimmat keikkatärpit

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Lisää aiheesta Yle Areenassa