Hyppää pääsisältöön

Tiede

Iisakista koulitaan räjähdekoiraa Lapin lennostossa – Pentulivestä tuttu ahmatti valmistautuu ensimmäiseen lentoonsa

Päivitetty 02.01.2023 13:24.
Musta labradorinnoutaja makaa kiitotiellä hävittäjälentokoneen edessä.
Kuvateksti Jos kaikki menee hyvin, Iisakista tulee sotakoira Lapin lennostoon.
Kuva: Anne Torvinen / Ilmavoimat, Lapin lennosto

Iisakki lähti Pentuliven päätyttyä Lapin lennostoon. Siellä se on osoittautunut lupaavaksi pennuksi sotakoiran vaativaan tehtävään. Koulutuksessa auttaa hyvä ruokahalu, josta Iisakki tunnettiin jo pentulaatikossa.

Tässä juttusarjassa kerromme, mitä Ylen Pentuliven pennuille kuuluu nyt. Labradorinnoutajanpentujen elämää Akka-emon kanssa seurattiin ympäri vuorokauden Pentuliven suorassa lähetyksessä sekä päivittyvässä artikkelissa syntymästä luovutusikään asti 24.11.2021–21.1.2022.

Iisakki oli yhdeksänhenkisen sisarussarjan isoin pentu, jonka pannan väri vaihtui lopussa rapsuttelun seurauksena ruskeasta keltaiseen. Iisakki lähti viimeisten joukossa uuteen kotiin tammikuun lopussa.

Musta labradorinnoutajanpentu, jolla on ruskea kaulapanta, nuuhkii jalkojensa alla olevaa valkoista pehmustetta.
Kuvateksti Iisakki kahdeksan viikon ikäisenä. Se on ainoana pentueesta pitänyt Pentulivessä saamansa nimen.
Kuva: Foto-Riitta

Akan Pentueesta Lapin lennostoon valituksi tuli Iisakki, jolla on hyvät edellytykset tulla sotakoiraksi: se on tarkkanenäinen, sosiaalinen ja rohkea pentu, joka oppii nopeasti.

Hyvä ruokahalu on motivaation kannalta iso etu koulutuksessa. Jo pikku pentuna Iisakki hakeutui parhaille maitopaikoille Akka-emon mahan alle. Perso ruoalle se on edelleen, kuten lennostossa saatu lempinimi Ahne-Iisakki kertoo.

Ison kokonsa vuoksi sen syömistä ja kasvua pidetään tarkasti silmällä. Iisakki ei saa kasvaa liian nopeasti, jotta sen luusto ja nivelet ehtivät kehittyä kunnolla.

Iisakki oppii hyvin ja pyrkii hakemaan ongelmiin ratkaisua omin päin, mikä on tärkeää etsintätöiden kannalta.

Iisakin ohjaaja

Räjähdekoiran on tunnistettava monta eri hajua

Lapin lennostossa Iisakista tulee räjähdekoira eli se etsii räjähteitä, ampuma-aseita, miinoja ja myös ihmisiä. Iisakille on aloitettu jo etsittäviin hajuihin tutustuminen.

Iisakki osaa myös jo ilmaista, kun se löytää vaikkapa laatikosta etsittävän hajukätkön – silloin se istuu ja tuijottaa kätköpaikkaa.

Koulutus alkoi heti helmikuussa, ja Iisakin ohjaaja kuulostaa tyytyväiseltä oppilaaseensa.

– Iisakki oppii hyvin ja pyrkii hakemaan ongelmiin ratkaisua omin päin, mikä on tärkeää etsintätöiden kannalta.

Iisakin kanssa treenataan joka päivä eri asioita leikin varjolla. Lennostossa työskentelevän etsintäkoiran täytyy esimerkiksi pystyä liikkumaan ahtaissa, liukkaissa ja meluisissa tiloissa. Niinpä Iisakki on kulkenut ohjaajansa mukana muun muassa hisseissä, kierreportaissa ja liukuportaissa.

– Iisakki vaikuttaa tosi lupaavalta tulevia tehtäviä ajatellen. Se käyttää nenäänsä hyvin, etsii jo nyt tosi hyvin ja liikkuu rohkeasti erilaisilla pinnoilla, ohjaaja sanoo.

Jos kaikki sujuu hyvin, Iisakki on valmis etsintätehtäviinsä 2-3 vuoden ikäisenä.

Musta labradorinnoutaja nuuhkii maata.
Kuvateksti Iisakki on touhukas pentu, joka rakastaa erilaisia tehtäviä.
Kuva: Anne Torvinen / Ilmavoimat, Lapin lennosto

Lentämistä Iisakki saa vielä odottaa. Ensin käydään tutustumassa lentokoneeseen ja kun on sopiva aika niin koira pääsee lennolle. Turvallisuuden vuoksi koiraa kuljetetaan koneessa häkissä.

Iisakilla on lennostossa useita koirakavereita, sillä se saa olla kaikkien Lapin lennoston muiden sotakoirien kanssa. Erityisesti vähän Iisakkia nuorempi vaalea labradorinnoutaja Ukko on sen mieluisa leikkikaveri.

Kotona ohjaajansa luona Iisakki on tavallinen, mukava perhekoira. Tosin se on myös tuhonnut kaikenlaista, koska se on niin innokas leikkimään – mutta se on terveen pennun merkki.

Pentulivessä Iisakki otti ilon irti rapsutuspalveluista - Toista Yle Areenassa

Lue Akan muiden pentujen kuulumiset:

Riemukas jälleennäkeminen: Pentuliven tyttöpennut tapasivat Akka-emonsa koiraleirillä

Pentuliven Vinskistä ja Allusta tuli vahvatahtoisia koiranuorukaisia

Pentuliven Arvo on kasvanut dramaattisista ensihetkistä vilkkaaksi herraksi – katso video mitä Arvolle, Ykälle ja Gallelle kuuluu nyt

Etsimme pentuetta uuteen Pentuliveen

Saadaanko Pentulive myös tänä syksynä? Se on tavoitteemme, ja siksi haemme nyt uutta koirapentuetta ja laatuun panostavaa kasvattajaa. Oletko se sinä?

Tietyn rodun sijaan painotamme etsinnässä sitä, että jalostuksessa korostuvat terveys ja luonne, pennuilla on hyvä emo ja pennut sosiaalistetaan jo kasvattajalla huolellisesti.

Jos kiinnostuit, lähetä viesti osoitteeseen yle.tiede@yle.fi otsikolla "Pentulive" ja kerro perustiedot mahdollisesta pentueesta, yhteystietosi ja asuinpaikkasi sekä se, miksi juuri teidän pentueenne olisi sopiva Pentuliveen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Seurasitko Iisakin ja muiden pentujen kasvua Pentulivessä? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 27.6. klo 23:een saakka.

Muokkaus 30.6.2022: Korjattu seuraavan jutun koirien nimet, Allun sijaan esittelyssä on Arvo.

Artikkelia on muokattu 2.1.2023 lisäämällä linkit muiden pentujen juttuihin.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu