Hyppää pääsisältöön

Yle TV1

Suviseurojen jumalanpalvelus televisioidaan ensimmäistä kertaa

Ehtoollisjonot kiemurtelevat Suviseuroissa.
Kuvateksti Ehtoollisjonot kiemurtelivat Suviseuroissa Muhoksella.
Kuva: © Suviseurat kuvapalvelu

Vanhoillislestadiolaisuus tunnetaan mm. kielteisestä suhtautumisesta television katseluun. Sunnuntaina 3.7. lähetettävä tv-jumalanpalvelus on historiallinen, sillä aiemmin ei tv-kameroita ole Suviseurojen jumalanpalveluksessa ollut.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon yhden herätysliikkeen eli vanhoillislestadiolaisuuden kesätapahtuma Suviseurat on samalla Pohjoismaiden suurin hengellinen kesätapahtuma. Suviseurat järjestetään Lopen Räyskälän lentokenttäalueella 1.-4.7.2022. Aiemmista vuosista poiketen Suviseurojen jumalanpalvelusta pääsee seuraamaan tänä kesänä myös televisiosta, sunnuntaina 3.7. klo 10 suorana lähetyksenä.

Historiallisesta jumalanpalveluksen televisioinnista vastaa Yle yhdessä Kirkon viestinnän kanssa.

– On tosiaan ensimmäinen kerta, kun Suviseurojen jumalanpalvelus televisioidaan. Televisiointia on yhteistyössä Ylen kanssa on yritetty järjestää jo useamman vuoden ajan aiemmissa Suviseuroissa, mutta mm. seurapaikkojen etäisyyksien ja muiden käytännön järjestelyjen vuoksi se ei ole aiemmin toteutunut, kertoo urkuri Juha Paukkeri, joka on ollut tiiviisti mukana tv-jumalanpalveluksen suunnittelussa.

Positiivisin mielin televisiointia kohti

Millaista keskustelua lähteminen tv-jumalanpalvelusprosessiin on herättänyt televisioon yleisesti ottaen kielteisesti suhtautuvan liikkeen sisällä?

– Niiden keskustelujen pohjalta, joita itse olen käynyt - ja niitä on ollut vähintäänkin kymmenittäin - ajatukset Ylen televisioinnista ovat olleet pääsääntöisesti positiivisia, Juha Paukkeri kertoo.

Suviseurat, kuten kaikki Rauhanyhdistyksen seurat, ovat Paukkerin mukaan avoimia tilaisuuksia ja tapahtumia, jonne kaikki ovat tervetulleita.

– Suviseurojen järjestelyorganisaation toive on, että mahdollisimman moni ihminen tulisi paikan päälle Räyskälään tai osallistuisi Suviseuroihin kesäseuraradion ja netin välityksellä. Television välityksellä suviseuraviesti kiirii ehkä entistäkin useammalle kuulijalle ja katsojalle.

Paukkerin mukaan suoran televisiolähetyksen valmistelu on sujunut hyvin. Valmistelutyö on kuitenkin vaatinut hyvin suuren työmäärän ja sen järjestelyihin on sidottu useita kymmeniä ihmisiä ja satoja talkootyötunteja.

Ohjaajallekin lisähaastetta

Suviseurojen jumalanpalveluksen tv-ohjaus vaatii myös monikameraohjaajalta hieman erilaista otetta kuin televisiojumalanpalvelukset yleensä.

– Kun Ylen kuvaustiimi saapuu aamuyöllä tapahtumapaikalle, aikaa kameroiden ja muun tuotantokaluston pystyttämiseen on vain muutama tunti, toisin kuin televisiojumalanpalveluksissa yleensä. Harjoitusaikaa ei ole juuri ole, kertoo ohjaaja Janne Koivula Kirkon viestinnästä.

Jumalanpalveluksen toteuttaminen festivaaliolosuhteissa vaatii tarkan ennakkosuunnittelun.

– Etukäteissuunnittelun täytyy olla hyvin tarkkaa, toisaalta korostuu hetkessä eläminen ja improvisoiminen kuvatilanteissa, kun ei voi juurikaan harjoitella etukäteen. Suunnittelua ovat helpottaneet Suviseuraorganisaation yhteyshenkilön Juha Paukkerin tekemät tietokonemallinnukset tapahtumateltasta, Koivula kiittää.

Oman lisämausteensa tilanteeseen tuo osallistujien suuri määrä.

– Vaikka jumalanpalveluksen rakenne on tarkasti suunniteltu, suora tv-lähetys elää ja hengittää tuhatpäisen seuraväen mukana. Tv-ohjaajalta vaaditaan kykyä reagoida muuttuviin tilanteisiin ja samalla säilyttää tv-lähetyksen jumalanpalvelusluonne.

Janne Koivula odottaa innolla ensimmäistä käyntiään Suviseuroissa ja jumalanpalveluksen tv-ohjausta.

- On hyvin mielenkiintoista, kun kuvataan livetapahtumaa ja samalla täytyy säilyttää lähetyksen jumalanpalvelusluonne. Minua kiehtoo juuri se, että tässä yhdistyvät festivaali ja jumalanpalvelus.

Myös mittakaava on erilainen, tapahtuman osallistujien määrä on suuri.

- Dronekuvaa tehdään ohjelman alkuun ja loppuun, siitä katsojakin pystyy hahmottamaan, miten valtava väkimäärä suurella alueella on, Koivula lupaa.

Soittimena virtuaaliurut

Suviseurojen ohjelma koostuu pääasiassa seurapuheista, virsistä ja Siionin lauluista. Myös jumalanpalveluksessa lauletaan virsien lisäksi Siionin lauluja, joka on Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen julkaisema ja vanhoillislestadiolaisten käyttämä laulukokoelma.

– Yksi lähestymiskulma musiikkivalintoihin on ollut Suviseurojen tunnuslause "Lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta" Mark. 10:14. Jumalanpalveluksessa lasten lauluryhmä laulaa vastausmusiikin ja toimii joissakin lauluissa esilaulajana yhdessä kanttorin kanssa, Paukkeri kertoo.

Säestyssoittimena jumalanpalveluksessa on virtuaaliurut.

Tuhansittain kävijöitä

Vaikka tv-jumalanpalvelukseen on odotettavissa runsaasti väkeä, sunnuntaiaamu ei ole suinkaan suviseurojen vilkkain ajankohta.

– Varsinkin iltapäivän ja illan seuroissa reilu 4000 ihmistä vetävä seurateltta on yleensä aivan täysi. Aamun jumalanpalveluksessa on tyypillisesti ehkä 1000 - 2000 ihmistä, Paukkeri kertoo.

Suviseurojen jumalanpalveluksessa saarnaa rovasti Hannu Ojalehto Oulusta. Liturgina on sotilaspastori Albert Halonen Porista. Lasten lauluryhmä avustaa kanttori Mikko Peltokorven johdolla. Urkurina on Juha Paukkeri.

Lasten kaltaisten on Jumalan valtakunta. Suviseurojen jumalanpalvelus sunnuntaina 3.7. klo 10.00, Yle TV1 ja Areena.

Suviseurojen jumalanpalvelus - Toista Yle Areenassa