Hyppää pääsisältöön

Akuutti

Sensei Mitra Virtaperko katsoo suoraan kameraan.

Mitra Virtaperko rauhoittaa mielen sisäisen sirkuksen meditoimalla – ”Kestävä onnellisuus syntyy siitä, kuinka kohtaamme maailman”

Yhä useampi kesyttää mielen apinalaumaa meditoimalla. Sensei Mitra Virtaperko on zen-buddhalainen pappi ja opettaja, jonka elämään meditointi on avannut lukuisia asioita – myös kokemuksen onnellisuudesta.

Kun sensei Mitra Virtaperko puhuu, tuntuu kuin hän soittaisi hyvin hallitsemaansa instrumenttia.

Hän tiputtelee sanoja rauhallisesti. Sitten hän innostuu, puhuu nopeammin ja voimakkaammin, kunnes töks. Pitkä hiljaisuus.

Nyt hän esimerkiksi hakee ajatusta onnellisuudesta.

Zenissä ei puhuta onnellisuudesta. Siinä puhutaan vapaudesta, tyyneydestä, ilosta. Ehkä siitä, että ei kärsi.

Minulla oli hirveä hinku ymmärtää elämää syvemmin, päästä kiinni johonkin pohjaan. Etsin jotain, mutta en tiennyt, mitä.

Sensei Virtaperko löysi itse zenin lähes kaksikymmentä vuotta sitten. Zen-buddhalaisuus on buddhalaisuuden muoto, jonka keskiössä on meditointi.

Useimmat tietävät, kuinka mieli syöttää ajatuksen toisensa perään. Mitä kovempi kiire ja stressi, sitä nopeammin mielen virta jyllää.

Mielen jatkuva sirkus määrittää meidän käsityksemme myös siitä, olemmeko onnellisia vai onnettomia.

Zenissä ei uskota mielen kommentteja ja uskomuksia, vaan katsotaan niiden takana olevaa rajatonta, tyyntä tilaa.

Ennen zen-papin tien valitsemista sensei Virtaperko oli ammattimuusikko, cembalisti.

Ehkä hänen puheensa rytmi tulee noilta ajoilta, tai voimakkaasta läsnäolosta, jota hän on harjoittanut vuosikausia meditoimalla.

Joka tapauksessa puhe saa taas pysähtymään:

Kukaan meistä ei halua sairastua, ja silti me kaikki sairastutaan.

Kukaan ei halua menettää yhtään läheistä, jokainen meistä menettää kaikki läheisensä.

Kukaan ei meistä ei halua kuolla, ja silti me kaikki kuollaan.

Olisi traagista typistää onnellisuus kärsimyksen peittelyyn, sensei miettii. Turhaakin se taitaisi olla, sillä mihin edes voisi paeta.

Onnellisuuden määritelmä ei siis voi olla kärsimyksen poistaminen tai peittäminen, vaan onnellisuus syntyy siitä, että kohdataan todellisuus.

Se, mistä zenissä voisi puhua onnellisuutena, on kokemisen laatu. Kestävä onnellisuus, mielen olemisen vapaus, syntyy siitä, kuinka kohtaamme maailman.

Akuutti: Onko onnellisuuden tavoittelussa järkeä?

Sarjayrittäjä Tomi Kaukinen etsi onnea menestyksestä liian lujaa. Nykyään hän tietää, miltä tuntuu aloittaa alusta ja rakentaa oma elämä täysin nollasta. Sensei Mitra Virtaperko ajattelee, että onnellisuus avautuu, jos ei usko omia ajatuksiaan.

Onko onnellisuuden tavoittelussa mitään järkeä? - Toista Yle Areenassa

Lisää aiheesta Yle Areenassa