Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Ensiesitys televisiossa: Kuukauden westerninä spagettilänkkäri Rio Hondon kuolemanloukku

Tuolia jaloista pitelevä nainen ja ase kädessä oleva valkohattuinen mies 1800-luvun tyylisessä portaikossa.
Kuva: Alba Cinematografica

Ennio Morriconen musiikki luo tunnelmaa Sergio Corbuccin lännenfilmiin, jossa etelävaltioiden upseerit kuljettavat ryöstösaalista ruumisarkussa kauas länteen.

Maailmanlaajuisen suursuosion 1960-luvulla saavuttaneiden italialaisten lännenelokuvien eli ”spagettilänkkärien” tekijöinä loisti erityisesti ”kolme Sergiota”: Sergio Leone, Sergio Sollima ja Sergio Corbucci. Heistä viimeisimmän, Corbuccin, kuuluisimmat elokuvat Django - kostaja ja Suuri hiljaisuus on nähty televisiossa useammankin kerran, mutta Rio Hondon kuolemanloukku (I crudeli/Hellbenders, 1967) saa nyt kuukauden westerninä ensiesityksensä televisiossa.

Italowesterneihin liitetään usein myös säveltäjä Ennio Morricone. Tähän westerniin hän teki yhden muistettavimmista ja tunnelmallisimmista musiikkitaustoistaan, josta on sittemmin kuultu otteita esimerkiksi Quentin Tarantinon western-pastississa Django Unchained.

Rio Hondon kuolemanloukussa on Corbuccin ja Morriconen ohella muutakin lajityypin peruskalustoa, kuten kuvaaja Enzo Barboni ja leikkaaja Nino Baragli, tai vaikkapa Hyvät, pahat ja rumat -elokuvan kuvauksista periytyneet ruumisvaunut. Pääosan amerikkalaistähdeksi hankittiin Joseph Cotten, joka oli esittänyt käytännössä samaa hahmoa jo tuottaja Alfredo Antoninin (salanimi “Albert Band”) aiemmin itse ohjaamassa, samaan romaaniin perustuneessa länkkärissä Tramplers – tappavan aseen hetki. Antonini/Band palkkasi siis nyt Corbuccin tekemään uudelleen saman länkkärin, jonka hän oli itse tehnyt vain kahta vuotta aikaisemmin.

Cotten esittää entistä Etelävaltioiden upseeria, joka kolmen hyvin erilaisen poikansa kanssa yrittää jatkaa Yhdysvaltain sisällissotaa. Sen rahoittamiseksi he ryöstävät verisesti armeijan rahakuljetuksen ja yrittävät viedä saaliin Uuteen-Meksikoon ruumisarkkuun kätkettynä. Hämäykseksi he palkkaavat naisen mukaansa esittämään arkussa mukamas makaavan kuolleen upseerin leskeä.

Perheen tai aarteen jäljillä liikkuvat myös pohjoisvaltioiden sotilaat, meksikolaiset roistot ja vihamieliset intiaanit. Pahin uhka on ehkä kuitenkin perheen oma sisäinen hajaannus.

Cotten tulkitsee pääroolin vähäeleisen vaikuttavaan tapaansa ja tuo jopa hullun fanaatikon rooliin tietynlaista arvokkuutta. Hänen hahmonsa joutuu pakkomielteisenäkin miettimään, millä hinnalla ihanteita voi ajaa niin että ne säilyvät tavoittelemisen arvoisina. Corbuccin länsi on Djangon ja Suuren hiljaisuuden kaltainen pessimistinen väkivallan, ahneuden ja vihan tyyssija, jossa edes sankarillisimmat hahmot eivät välttämättä selviä voittajina, tai edes hengissä.

Rio Hondon kuolemanloukku Teemalla tiistaina 21.6.2022 klo 21.50. Areenassa kuukauden ajan

Lisää aiheesta Yle Areenassa