Hyppää pääsisältöön

Vapaaehtoistyöntekijä Reijo on rikosten uhrien tukihenkilö: "Haluan auttaa, mutta ystäväksi en jää"

Rikosuhripäivystyksessä Reijo, miten voin auttaa?

Mä vastaan aina samalla tavalla ja sitten kuuntelen. Tämä maanantain aamupäivä on ollut verrattain hiljainen. Yleensä soittoja tulee kolmen tunnin päivystysvuoron aikana noin seitsemän kappaletta päivystäjää kohden.

― Reijo

Reijo on tehnyt vapaaehtoistyötä Rikosuhripäivystyksessä vuodesta 2016. Hän esiintyy tässä jutussa samalla nimellä kuin kulkukortissaan: Reijo.

Turvallisuussyistä myöskään asiakkaat eivät saa tietoonsa hänen sukunimeään, auton rekisteritunnusta tai muita henkilötietoja.

Rikosuhripäivystyksen toiminta käynnistyi Suomessa vuonna 1994. Sitä ylläpitävät Suomen Punainen Risti, Ensi- ja turvakotien liitto, MIELI Suomen mielenterveys ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Setlementtiliitto ja Kirkkohallitus.

Myös Ylen Poliisi-tv -ohjelma kampanjoi voimakkaasti toiminnan aloittamiseksi.

Reijo, 64, jäi työkyvyttömyyseläkkeelle lasinpuhaltajan ammatista muutamia vuosia sitten. Hän ei kuitenkaan malttanut jäädä toimettomaksi, vaan aktivoitui tosissaan jo aiemmin aloittamassaan vapaaehtoistyössä RIKUssa.

Päivystyspuhelinvuoroja hän tekee pääosin kerran viikossa, joskus useamminkin.

Tavallisesti hän ottaa puheluita vastaan kotonaan.

Ensin syödään vaimon kanssa yhteinen aamiainen, ja sen jälkeen Reijo vetäytyy työhuoneeseensa.

Keskustelut rikosten uhrien kanssa ovat täysin luottamuksellisia, niistä ei puhuta edes vaimolle. Reijon kaksi kissaa ja muutama akvaariokala eivät juorua kuulemastaan.

Puheluiden lisäksi Reijo tapaa asiakkaitaan kasvotusten. Hän auttaa heitä esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisessä ja tukee mahdollisten oikeudenkäyntien aikana.

Hänet voi nähdä myös oikeustalolla visitor-toiminnan puitteissa auttamassa rikosten uhreja, heidän läheisiään tai rikosasiassa todistavia.

Reijoa ei kiinnosta itse oikeusjuttu vaan asiakkaan jaksaminen.

“Mulle riittää se, kun asiakas oikeustalolta lähtiessään ottaa kädestä kiinni tai halaa ja sanoo, että en olis jaksanu ilman sua.”

― Reijo

Tukisuhde asiakkaan kanssa jatkuu yleensä vähintään kahdeksan kuukautta. Kesto riippuu oikeudenkäyntiprosessin pituudesta.

Suhde asiakkaan ja tukihenkilön välillä pidetään ammatillisena ja tukisuhde lopetetaan palautekeskusteluun. Joskus pitkän suhteen katkaiseminen voi olla hankalaa molemmille osapuolille.

RIKUn kautta saa apua vuosittain jo yli 26 000 asiakasta, ja määrä on kasvussa.

1970-luvulla ei tällaista apua ollut saatavilla. Reijo joutui silloin itse pahoinpitelyn uhriksi.

Vaikuttavampi tapaus sattui kuitenkin jo 1960-luvulla, kun Reijo todisti tuttavan äkillistä kuolemaa aivan vierestä. Se painoi mieltä pitkään.

Reijon mielestä on mahdollista, että nämä tapaukset ovat vaikuttaneet siihen, miksi hän itse haluaa nyt auttaa.

Tämä artikkeli on osa vapaaehtoistyötä käsittelevää sisältökokonaisuutta ja se liittyy Yle Areenassa vuonna 2023 julkaistavaan dokumentaariseen sarjaan, jonka keskiössä on eläimiin kohdistuva vapaaehtoistoiminta.

Päivitetty 26.09.2022 09:54.