Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Bruce Leen hurja tähteys kesti vain vähän aikaa ja jätti jälkeensä legendan – Teemalla kolme Leen elokuvaa

Bruce Lee ojentaa vasenta kättään eteen, oikeassa kädessä nunchaku.
Kuvateksti Lohikäärmeen tie

Kiinalais-amerikkalainen tähti yhdisti atleettisuuden, karisman ja tyylin tavalla, joka määritti koko taistelulajileffojen genreä. Ennenaikainen kuolema katkaisi uran ja jätti legendan.

Bruce Lee on legendaarisimpia elokuvatähtiä, mutta hänen tähtiuransa käsitti vain kourallisen elokuvia. Leen yllättävä, ennenaikainen kuolema tapahtui juuri ennen kung-fu-elokuvien kansainvälistä läpimurtoa maailmalle ja saattoi kohullaan jopa nopeuttaa sitä.

Bruce Lee syntyi kiinalaisille vanhemmille San Franciscossa vuonna 1940 mutta varttui Hongkongissa. Hän esiintyi siellä noin 20 elokuvassa ennen 18 vuoden ikää, mutta joutui katutappelijana myös vaikeuksiin poliisien kanssa. Niinpä Lee palasi Amerikkaan vuonna 1959 ja avasi siellä 1960-luvulla oman kung-fu-opiston. Hän pääsi myös esittämään taistelutaitoista autonkuljettajaa tv-sarjassa The Green Hornet ja teki mainion kameoroolin dekkarielokuvassa Pikkusisko (1969), missä hän potki palasiksi yksityisetsivä Philip Marlowen toimiston.

Palattuaan vuonna 1971 Hongkongiin Lee huomasi olevansa Green Hornetin ansiosta iso tähti Aasiassa. Hän siirtyi nopeasti myös filmitähdeksi tekemällä elokuvan Lohikäärmeen vanki (Tang shan da xiong/The Big Boss/Fists of Fury, 1971), joka oli Leen ensimmäinen varsinainen kung-fu-elokuva. Se on niistä ehkä myös vaatimattomin, vaikka tälläkin elokuvalla on Leen tuotannossa omat tukijansa. Leen atleettisuus, liikkeenhallinta, karisma, akrobatia ja tyyli ovat toki vaikuttavia kuten aina, mutta esimerkkinä elokuvan raakilemaisuudesta hänellä ei ole siinä edes yhtään kunnon vastustajaa.

Mustiin pukeutunut Bruce Lee on nostanut kimonoasuisen miekkamiehen ilmaan ja on paiskaamassa häntä kohti toista japanilaissoturia. Kuva elokuvasta Vihan nyrkki.
Kuvateksti Vihan nyrkki
Kuva: Golden Harvest Company

Leen seuraava elokuva Vihan nyrkki (Jing wu men/The Chinese Connection/Fist of Fury, 1972) on sen sijaan hänen parhaitaan. Leen julmanilkeä karisma ja käärmeennopeat liikkeet antavat sen taistelujaksoille suorastaan eläimellistä ja petomaista ilmettä. Hongkongin toimintaelokuville ominaisesti taistelujaksot ovat samalla kertaa väkivaltaisia, humoristisia, armottomia, hienostuneita ja akrobaattisia, ja ne käyttävät taitavasti leikkauksia ja hidastuksia. Vaikutteita on selvästi otettu myös Sergio Leonen italowesterneistä. Tähän elokuvaan tuo erityistä armottomuutta se, että 1900-luvun alun Shanghaihin sijoittuvassa tarinassa konnia ovat kiinalaisten ilkeät ja rasistiset periviholliset eli japanilaiset. Leen suoritus on harvoin ollut yhtä julma ja vihaa uhkuva kuin juuri tässä elokuvassa.

Nämä kaksi elokuvaa oli ohjannut ahkera veteraani Wei Lo, mutta kun Lee perusti oman tuotantoyhtiönsä, hän ohjasi itse elokuvan Lohikäärmeen tie (Meng long guo jiang/The Way of the Dragon, 1973). Leen näkemys minimaalisesta liikkeestä ja äärimmäisestä nopeudesta nousee siinä ehkä huippuunsa, ja lisäksi hän kehittää hahmoonsa maukasta itseironiaa. Tarina on jälleen melko alkeellinen, vain tekosyy toisiaan seuraaville toimintajaksoille. Leen esittämä nuori mies matkustaa Roomaan auttaakseen rikollisten uhkailemaa nuorta naista ja konnapomo palkkaa lopulta amerikkalaisen taistelumestarin tekemään häiriköstä selvää.

Tätä päävihollista esittää Chuck Norris, joka oli Leen vanha sparrauskumppani 1960-luvun Kaliforniassa. Heidän ainoa elokuvakohtaamisensa huipentuu räjähtävään, brutaaliin ja sanattomaan lopputaisteluun Colosseumilla. Karaten silloinen maailmanmestari Norris esiintyy vielä parrattomana mutta mahtavissa pulisongeissa, ja kun hänen haluttiin näyttävän paljon kookkaammalta kuin Lee, Norrisin oli lisättävä painoaan yli kymmenellä kilolla. Myöhemmin Norris naureskeli, että hän ei tee kohtauksessa hyppypotkuja koska ei jaksanut hypätä ilmaan!

Bruce Lee ja Chuck Norris kamppailevat Rooman Colosseumilla. Kuva elokuvasta Lohikäärmeen tie.
Kuvateksti Lohikäärmeen tie
Kuva: Nonstop Entertainment Ab

Leen seuraava elokuva Lohikäärmeen kidassa (Enter the Dragon, 1973) oli ensimmäinen ison Hollywood-studion tuottama kung-fu-elokuva ja valmistui yhteistyössä legendaarisen hongkongilaisen Golden Harvest -studion kanssa. Se käynnisti 1970-luvun valtavan kung-fu-buumin, joka oli tekevä taistelulajeista valtavirtaa. Elokuva oli valtava menestys ja se on tuottanut voittoa jo yli 200 kertaa tuotantokulujensa verran. Leen kung-fu-elokuvista se on myös ainoa, jonka ikäraja on edelleen 18, minkä vuoksi sitä lain mukaan voi myöskään esittää Areenassa, ja siksi se puuttuu Teeman elokuvasarjasta.

Lee ei sen menestystä kokenut, sillä kuusi päivää ennen ensi-iltaa Lee kuoli reseptilääkkeen aiheuttamaan reaktioon. Koska Lee menehtyi alastomana rakastajattarensa asunnossa, tapaukseen liittyi heti salailua ja huhut vaihtoehtoisista kuolinsyistä ovat velloneet näihin päiviin asti. Niiden pohjimmaisena syynä saattaa kuitenkin olla usko, ettei elokuvissaan rikollismafioita murskannut ja tuhoutumattomalta vaikuttanut taistelija kerta kaikkiaan voisi kuolla näin äkkiä ja niin mitättömästä syystä.

Bruce Lee Teemalla tiistaisin kesällä 2022

28.6 Lohikäärmeen vanki

5.7 Vihan nyrkki

12.7 Lohikäärmeen tie

Kaikki elokuvat Areenassa 90 päivää tv-esityksestä