Hyppää pääsisältöön

Tiede

Pentuliven Arvo on kasvanut dramaattisista ensihetkistä vilkkaaksi herraksi – katso video mitä Arvolle, Ykälle ja Gallelle kuuluu nyt

Pentuliven Arvon, Ykän ja Gallen uusi arki - Toista Yle Areenassa

Tässä juttusarjassa kerromme, mitä Ylen Pentuliven pennuille kuuluu nyt. Labradorinnoutajanpentujen elämää Akka-emon kanssa seurattiin ympäri vuorokauden Pentuliven suorassa lähetyksessä sekä päivittyvässä artikkelissa syntymästä luovutusikään asti 24.11.2021–21.1.2022.

Muistatko vielä sen toiseksi syntyneen vaalean poikapennun, joka tuli maailmaan perätilassa ja jota jouduttiin elvyttämään? Entä sinipantaisen Gallen ja vaaleasinipantaisen Ykän?

Yhdistelmäkuva, jossa on kahden mustan ja yhden keltaisen labradorinnoutajanpennun potretit. Vaaleaturkkinen pentu puree kuvassa köyttä.
Kuvateksti Pennut kahdeksan viikon ikäisinä. Kuvassa vasemmalta Nemo (Galle), Nemo (Arvo) ja Noa (Ykä).
Kuva: Foto-Riitta

Nyt sekä Arvo että Galle ovat Nemoja ja Ykästä tuli Noa. Vaalea Nemo on pitkäjalkainen ja hoikka nuorukainen, joka voittaa juoksussa jo perheen aikuisen labradorinnoutajan. Noa asuu Tukholmassa ja musta Nemo pääsee jo ensi syksynä Lapin kairalle.

Nemossa on koiraa kerrakseen

Pentuliven vaalea labradorinnoutaja Arvo eli Nemo istuu hiekkatiellä ja katsoo kameraan.
Kuvateksti Nemo eli Arvo noin viiden kuukauden ikäisenä.
Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

Nemo (Arvo) elää Joensuussa vilkasta arkea. Sen perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi kolme lasta sekä vanhempi labradorinnoutaja, 10-vuotias Yogi, joka on myös Pentuliven kasvattajalta. Yogi eläköityy pian lintukoiran tehtävistä, joten Nemolle opetetaan jo pikkuhiljaa noutoa.

Pentulaatikossa “Arvo” veteli usein sikeitä yhdessä toisen vaalean pennun, “Aadan”, kanssa. Se kunnostautui myös syömisessä, ruoka maistui hyvin ja se teki mitä mielikuvituksellisimpia temppuja ateriansa eteen. Nemo on edelleenkin ahmatti. Se odottaa kyllä nätisti ruokaansa, mutta nappulat hupenevat vain muutamalla hotkaisulla, kun lupa kupille on saatu.

Vaikka Nemon alkuhetket olivat dramaattisia, se kehittyy samaan tahtiin kuin muutkin pennut ja vaikuttaa yhtä taitavalta. Sen emäntä Heidi Seitavuo on pentuun tyytyväinen:

- Nemo oppii nopeasti ja tottelee niin hyvin kuin näin nuori pentu voi totella. Siinä on meille koiraa kerrakseen.

Sisällä Nemo on jo hyvätapainen, vilkkautensa hallitseva nuori herra. Hihnassakin se käyttäytyy jo niin hyvin, että perheen 9-vuotias Heta-tytär pystyy mainiosti ulkoiluttamaan sitä.

- Nemoa on kiva käyttää lenkillä, varsinkin jos on hyvä sää. Ei se vedä kauheasti, isi ja äiti on opettanut sen. Teen sen kanssa myös harjoituksia. Sanon sille istu, ja kun se onnistuu hyvin, annan sille herkkuja.

Toinen puoli Nemosta pääsee esiin, kun leikkihetki koittaa ja se saa juosta vapaana. Nemon sutjakka olemus, nopeus ja energisyys pääsevät oikeuksiinsa, kun se viilettää pitkin nurmikkoa paetessaan ja jahdatessaan Yogi-”veljeään”. Kilpasilla isoveli jää jo kakkoseksi.

Nemo on saanut tutustua myös muihin eläimiin, sillä perheen äiti käy ratsastamassa tallilla, jossa asuu useiden hevosten lisäksi myös yksi aasi. Nemo tietää jo, että laitumille ei saa omin päin mennä ja kavioihin on syytä säilyttää sopivaa etäisyyttä.

Nemon elämää voi seurata Instagram-tililtä nemonoutaa.

Arvo nukkui usein sylikkäin Aadan kanssa. - Toista Yle Areenassa

Noa sukkuloi citykoirana Tukholmassa

Musta Pentuliven labradorinnoutajapentu Ykä eli Noa istuu kalliolla viiden kuukauden ikäisenä.
Kuvateksti Noa noin viiden kuukauden ikäisenä.
Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

Noa (Ykä) oli jo Pentuliven aikana sisarussarjansa rauhallisimmasta päästä. Se on ollut eduksi Noan nykyisessä arjessa Tukholman sykkeessä. Noa käy omistajansa Cassandra Linderin kanssa kaupungin koirapuistoissa ja kahviloissa, lenkkeilee Skansenin eläintarhan puistossa ja matkustaa välillä laivalla Suomeen.

- Noa saa usein ohikulkevien ihailevia katseita, kehuja ja silityksiä. Täällä koiriin suhtaudutaan suopeammin kuin Suomessa, ja Noaa pystyy pitämään usein vapaana. Se tulee luokse, kun kutsutaan.

Noa tuntee jo monet Tukholman kahvilat ja saa suosikkipaikassaan porkkanaa sekä haleja kahvilan pitäjältä/baristalta. Tukholmassa on paljon kahviloita, joihin myös koirat ovat tervetulleita, sekä puistoja, joissa on koiraystävällisiä alueita. Niissä koiraa saa pitää vapaana. Noa pääsee usein myös eläinlääkärinä toimivan emäntänsä työpaikalle.

Cassandran isällä on metsästyskoira samalta kasvattajalta kuin Noa, ja myös Cassandra metsästää, joten Noasta tulee isona noutava lintukoira.

Noa käy parhaillaan pennuille tarkoitettua metsästyskurssia, jossa opetellaan seuraamista, luoksetuloa, vieressä istumista ja noutoa.

- Noa hakee jo hienosti vedestä ja se rakastaa uimista. Tämä on hyvä, sillä se tulee aikuisena noutamaan paljon lintuja vedestä.

Tulevaisuudessa Noan kanssa metsästetään paljon peltomaisemissa sekä Suomessa että Ruotsissa kavereiden luona.

Noa kuvattiin pennuista ensimmäisenä, pääsiäisenä kun se matkusti emäntänsä kanssa laivalla Suomeen. Se on videoissa nuorempi kuin muut pennut, viikkoa vaille viisi kuukautta. Hampaat olivat jo muuten pääosin vaihtuneet, mutta kulmahampaat olivat vielä terävät pienet tikarit.

Nyt Noalla on ollut voimakas kasvupyrähdys, se on kasvanut korkeutta reippaasti ja saanut myös paljon painoa.

Noaa voit seurata Instagram-tilillä noa.the.labrador.

Ykä käy tarpeillaan hienovaraisesti muista erillään vain parin viikon ikäsenä. - Toista Yle Areenassa

Maalaiselämää viettävällä Nemolla on toinen koti kaupungissa

Musta labradorinnoutaja Pentuliven Galle eli Nemo istuu keltaisen heinikon päällä ja katsoo pää vinossa kameraan.
Kuvateksti Myös Galle sai nimekseen Nemo. Sekin on kuvassa noin viisi kuukautta.
Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

Nemo eli Pentuliven sinipantainen Galle matkasi pentulaatikosta Savoon. Siellä se pääsi kotiin, jossa oli kova koirakuume ja tiedettiin, millaista koiraa haluttiin.

Aikaisempi käyttölinjainen labradorinnoutaja oli menehtynyt noin vuosi sitten, ja perheen sydämessä oli koiran mentävä kolo. Sen täytti tarmokas Nemo, joka saa kotiväeltä paljon ihailua ja hellimistä osakseen. Maalla Nemo saa juosta niin paljon kuin jaloista lähtee.

Nemolla on myös kakkoskoti pääkaupunkiseudulla perheen lähisukulaisen luona. Nemo onkin jo sopeutunut luontevasti kaupungissa kohdattaviin uusiin asioihin.

Nemon isäntä harrastaa metsästystä ja käy monta kertaa vuodessa Lapissa ja Itä-Suomessa jahtiretkillä.

- Nemo pääsee totuttelemaan tuleviin noutohommiinsa tunturikairalle ensimmäistä kertaa jo tulevana syksynä. Mukana saattaa olla myös Nemon eno eli samalta kasvattajalta tullut labradorinnoutaja.

Nemolle opetetaan arkitottelevaisuuden lisäksi noutajien rodunomaisiin metsästyskokeisiin kuuluvia tehtäviä eli muun muassa riistan hakua, riistalle ohjausta, vedessä työskentelyä, riistan jäljestystä ja markkeerausta.

Noutamista Nemon kanssa on harjoiteltu alusta asti. Ensin harjoiteltiin pallolla leikkien. Nemo oppi odottamaan nätisti sivulla sekä etsimään ja hakemaan pallon luvan saatuaan. Sitten siirryttiin harjoittelemaan damilla eli kangaspäällysteisellä riistaa mallintavalla patukalla. Noutamisesta onkin tullut mieluista puuhaa Nemolle.

Galle uskaltautuu tunnelin sisään. - Toista Yle Areenassa

Osa omistajista ei halunnut tulla julkisuuteen, joten emme kerro tarkempia tietoja heistä.

Pentulive-juttusarjan viimeisessä osassa kerromme Vinskin ja Allun kuulumiset.

Etsimme pentuetta uuteen Pentuliveen

Saadaanko Pentulive myös tänä syksynä? Se on tavoitteemme, ja siksi haemme nyt uutta koirapentuetta ja laatuun panostavaa kasvattajaa. Oletko se sinä?

Tietyn rodun sijaan painotamme etsinnässä sitä, että jalostuksessa korostuvat terveys ja luonne, pennuilla on hyvä emo ja pennut sosiaalistetaan jo kasvattajalla huolellisesti.

Jos kiinnostuit, lähetä viesti osoitteeseen yle.tiede@yle.fi otsikolla "Pentulive" ja kerro perustiedot mahdollisesta pentueesta, yhteystietosi ja asuinpaikkasi sekä se, miksi juuri teidän pentueenne olisi sopiva Pentuliveen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Seurasitko Arvon, Ykän ja Gallen elämää Pentulivessä? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 4.7. klo 23:een saakka.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu