Hyppää pääsisältöön

Tiede

Pentuliven Vinskistä ja Allusta tuli vahvatahtoisia koiranuorukaisia

Vuodelta 2022
Vinski ja Allu nauttivat kesästä. - Toista Yle Areenassa

Tässä juttusarjassa kerromme, mitä Ylen Pentuliven pennuille kuuluu nyt. Labradorinnoutajanpentujen elämää Akka-emon kanssa seurattiin ympäri vuorokauden Pentuliven suorassa lähetyksessä sekä päivittyvässä artikkelissa syntymästä luovutusikään asti 24.11.2021–21.1.2022.

Pentulivessä monien silmäteräksi päätynyt Vinski oli sisarussarjan pienin, mutta ei suinkaan äänettömin jäsen. Laulavasta lintukoiranpennusta on nyt kasvanut vahvatahtoinen ja energinen nuorukainen. Vinski tottelee – silloin kun tottelee – nimeä Sulo.

Kaksi potrettia mustista labradorinnoutajanpennuista. Ensimmäinen katsoo kamerasta hieman viistoon, toinen pentu jolla on vihreä panta haistelee allaan olevaa pehmustetta.
Kuvateksti Vinski (vas.) ja Allu kahdeksan viikon ikäisinä.
Kuva: Foto-Riitta

Vihreäpantainen Allu jäi monelle mieleen yöllisesta karkureissustaan. Se ponnisti itsensä ulos pentulaatikosta keskellä yötä, kun Akka-emo tuli imettämään pentuja. Uudessa kodissaan Allu sai uuden nimen, sitä kutsutaan Oivaksi.

Nyt sekä Sulo että Oiva asuvat Oulun lähiseudulla ja ovat kasvaneet niin paljon, että ne näyttävät jo melkein aikuisilta. Luonnettakin löytyy molemmilta, ja oma tahto tuodaan esiin tavalla tai toisella. Pentumainen viattomuus on taakse jäänyttä aikaa, nyt tilalla on murrosikäisen koiran railakkuus.

Sulo rakastaa ääntään ja pihapiirin tuoksuja

Musta labradorinnoutajan pentu Vinski eli Sulo makaa nurmikolla pallo edessään.
Kuvateksti Sulo, seitsemän kuukautta.
Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

Sulo sai lempinimen Pentuliven Pavarotti, ja äänekäs se on edelleen. Voimakas ja vaativa haukku kuuluu usein leikin lomassa, varsinkin jos pallon heitto kestää sen mielestä liian kauan, tai sitä ennen pitäisi malttaa istua.

Sulon perheessä on neljä lasta, joista 6-vuotias Reetta ja 10-vuotias Santeri touhuavat paljon Sulon kanssa. Sulo on aina valmis pallon tai frisbeen noutoon, ja jos kukaan ei lähde leikkiin, pellolta voi etsiä sinne edellisillä leikkikerroilla hukkuneita tennispalloja.

Varsinkin Sulo ja Reetta-tyttö ovat kuin paita ja peppu. Minne menee Reetta, sinne seuraa Sulokin. Ensimmäisen kerran kun Reetta oli yön pois kotoa, Sulo meni illalla sen petiin ja vinkui ikäväänsä.

- Sulo on äärettömän kiltti lasten kanssa. Heidän kanssaan se on ihanasti, ja siihen pystyy kyllä luottamaan, Sulon emäntä kiittelee.

Sulo on utelias ja aktiivinen koira, jonka nenä käy koko ajan. Vähän väliä se nostaa kuononsa kohti tuulta ja lähtee määrätietoisesti häntä suorassa nenänsä perässä, kun mielenkiintoinen haju kulkeutuu pihapiiristä. Usein se tulee takaisin turkki märkänä — aina jostain ojasta löytyy sen verran vettä, että pääsee ohimennen pulahtamaan.

Neljä lasta, työ ja maatalo eläimineen pitävät Sulon emännän kiireisinä. Hänen tarkoituksenaan olisi kuitenkin päästä taas muutaman vuoden tauon jälkeen sorsa- ja kyyhkyjahtiin, kunhan Sulon taidot karttuvat. Sen kanssa aloitellaan kohtapuoliin riistaan tutustumista ja muita saaliin noutamisessa tarvittavia taitoja.

Vaalea cockerspanieli istuu Pentuliven mustan labradorinnoutajapentu Vinskin päällä.
Kuvateksti Kaapo istuu vielä Sulon päällä, mutta asetelmat voivat pennun kasvaessa muuttua.
Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

Sulon kaverina on myös vanha herra, 9-vuotias cockerspanieli Kaapo. Sulo elelee toistaiseksi Kaapon kanssa sopuisasti, mutta voi hyvin olla, että vastaan sanotaan kipakastikin aikuistumisen myötä.

Sulon maatilalla asuu myös hevosia, lampaita ja kookas Hemuli-vuohi. Hemuli ei ole vielä hyväksynyt vilkasta pentua kaverikseen, olisiko osasyynä Sulon äänekkyys. Pihapiirin hevoset Sulo ymmärtää jo jättää rauhaan ja tietää, että kaviosta voi saada mojovan potkun, jos erehtyy niiden laitumelle.

Vinski kuljettelee sinistä tennispalloa suussaan. - Toista Yle Areenassa

Oivasta on tullut harkitseva nuori herra

Musta labradorinnoutaja Pentuliven vihreäpantainen Allu eli Oiva istuu nurmikolla ja katsoo kameraan.
Kuvateksti 7-kuukautinen Oiva pihanurmellaan.
Kuva: Pirjo Koskinen / Yle

Oivan isäntä oli pitkään ”isyyslomalla” pennun tullessa perheeseen, sitten lomaili pennun kanssa emäntä ja nyt Oivalla on kotona paljon seuraa, koska kummallakin on kesäloma.

Talon isäntä haluaa Oivasta itselleen metsästyskaverin ja haluaa olla paljon pennun kanssa. Lempeä äänensävy ja hellät silitykset kertovat, että koira on tärkeä perheenjäsen.

- Tykkään touhuta Oivan kanssa, käyn sen kanssa usein tässä lähellä treenaamassa ja se osaa jo paljon asioita.

Oiva asuu omakotitalossa, se saa juosta ja temmeltää vapaana isolla nurmikkopihalla.

Perheeseen kuuluu kaksi aikuista tytärtä, jotka varsinkin alussa touhusivat koiran kanssa ja opettivat sitä innokkaasti. Oivalla on myös koirakaveri, 9-vuotias Manu, joka sekin on musta labradorinnoutaja.

Ihmisten uima-altaaseen ei perheen koirilla ole asiaa, joskin Oiva on käynyt salaa lipaisemassa vettä sieltä. Nyt terassille on hommattu oma kahluuallas koirille.

Oiva vaikuttaa nokkelalta ja etevältä koiralta, se on ehkä myös maltillisempi kuin monet sisaruksensa. Pentuliven kasvattaja näki Oivan muutaman kuukauden ikäisenä ja hämmästeli sen rauhallisuutta. Samaa mieltä - joskin pienellä varauksella - ovat sen omistajat:

- Oiva ei hötkyile, mutta se keskittyy ja tekee työnsä täysillä, kun on sen aika. Se kuvaa Oivaa hyvin.

Joskus ahkera toiminta keskitetään ei-toivottuun. Oiva onkin järjestänyt yllätyksiä isäntäväen poissa ollessa: oma ja ”velipojan” peti on suolistettu pariinkin otteeseen ja valkoiset vanupallot levitetty ympäri huonetta.

Noutokoulutuksessa Oiva on pitkällä. Se osaa uida joen yli vastarannalle hakeakseen sille heitetyn, saalista jäljittelevän kankaisen noutopatukan eli damin. Ja kun isäntä puhaltaa pilliin tietyllä tavalla, Oiva pistää kuononsa maahan ja tarkentaa etsimisen pillin lähialueelle.

Oiva on kasvanut korkeutensa puolesta jo melkein aikuisen koiran kokoiseksi.

Oivaa voit seurata instagramissa tilillä oivanmatkassa.

Allu karkasi pentulaatikosta vain neliviikkoisena. - Toista Yle Areenassa

Pentujen omistajat eivät halunneet tulla julkisuuteen, joten emme kerro tarkempia tietoja heistä.

Pentuliven pennuista kertova juttusarjamme päättyy tähän. Katso alta linkit edellisiin artikkeleihin!

Etsimme pentuetta uuteen Pentuliveen

Saadaanko Pentulive myös tänä syksynä? Se on tavoitteemme, ja siksi haemme nyt uutta koirapentuetta ja laatuun panostavaa kasvattajaa. Oletko se sinä?

Tietyn rodun sijaan painotamme etsinnässä sitä, että jalostuksessa korostuvat terveys ja luonne, pennuilla on hyvä emo ja pennut sosiaalistetaan jo kasvattajalla huolellisesti.

Jos kiinnostuit, lähetä viesti osoitteeseen yle.tiede@yle.fi otsikolla "Pentulive" ja kerro perustiedot mahdollisesta pentueesta, yhteystietosi ja asuinpaikkasi sekä se, miksi juuri teidän pentueenne olisi sopiva Pentuliveen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Seurasitko Vinskin ja Allun elämää Pentulivessä? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 11.7. klo 23:een saakka.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu