Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Toilaileva gentlemanni ajaa koko Britannian kaaokseen – Peter Sellersillä on varhainen herkkurooli ay-pomona Kino Klassikon elokuvassa

Sekalainen joukko kiihtyneen oloisia miehiä puvuissa ja päällystakeissa huutaa kalteriaidan takaa, keskimmäisenä näyttelijä Peter Sellers lakkovahdin hihamerkki kädessään. Kuva elokuvasta Viikunanlehtiä ja lakkoilua.
Kuvateksti Lakkoilijat kiihtyneinä, keskellä Peter Sellers
Kuva: Charter Film Productions

Klassisessa brittisatiirissa saavat pistäviä osumia niin joutilas yläluokka kuin lakkoilevat työläiset. Vahva suositus Knallin ja sateenvarjon ystäville!

Ay-toiminta työtaisteluineen koetaan vakavaksi puuhaksi, mutta brittisatiiri Viikunanlehtiä ja lakkoilua (I’m All Right Jack, 1959) repii aiheesta riemastuttavaa huumoria. Peter Sellers tekee tiukkaeleisenä ay-pomona yhden parhaista rooleistaan, ja mainiota sivutukea antavat peribrittiläiset komedianäyttelijät Terry-Thomas, Richard Attenborough, Dennis Price ja Margaret Rutherford.

Varsinaisen pääosan tulkitsee Ian Carmichael, jonka esittämä naiivi mutta innostunut nuori herrasmies päättää kokeilla työntekoa ja alkaa siten etsiä avointa yritysjohtajan paikkaa. Tämä yksinkertainen lorvi ei ensin löydä arvostusta olemattomille kyvyilleen, mutta hän saa lopulta paikan ohjustehtaalta tavallisena rivityöläisenä.

Kaksi pukumiestä toimistopöydän takana, toinen istumassa ja toinen seisaallaan ällistyneen näköisenä katsoo ilmassa lenteleviä seteleitä, taustalla ikkunasta näkyy tehdas piippuineen. Kuva elokuvasta Viikunanlehtiä ja lakkoilua.
Kuva: Charter Film Productions

Etuoikeutettuun luokkaan kuuluvana hän saa tosin parempaa palkkaa kuin johtokunnan jäsenet. Pian hän aiheuttaa kahnauksia työläisten ja johdon välillä, ja vahingossa käynnistyvä paikallinen työselkkaus uhkaa paisua maanlaajuiseksi koettelemukseksi ja yleislakoksi.

Elokuvan satiirista saavat osansa suuryritykset, mainonta, tehdasautomaatio, yläluokka, työväenluokka, johtoporras, ammattiyhdistykset, asekauppiaat ja koko englantilainen luokkayhteiskunta. Viikunanlehtiä ja lakkoilua julistaakin luokkasodan kaikkia vastaan ja esittää ikuisia peruskysymyksiä, kuten onko raha vai kansallisuus ihmiselle sittenkin tärkeämpi arvo. Satiiri on purevaa mutta ei hienostelevaa – nudistileireineen tämä kyyninen ja yhä terävä elokuva näyttää takapuoltaan tasa-arvoisesti joka suuntaan.

Kuva nudistisiirtolan puutarhasta, jossa alaston mies yrittää hätäisen näköisenä peitellä itseään sanomalehdellä alastoman naisen katsoessa häntä. Kuva elokuvasta Viikunanlehtiä ja lakkoilua.
Kuva: Charter Film Productions

Elokuvan ohjasi John Boulting ja tuotti hänen identtinen kaksoisveljensä Roy Boulting. Viikunanlehtiä ja lakkoilua on heidän onnistuneimpia saavutuksiaan ja pääsi British Film Instituten äänestyksessä vuonna 1999 niukasti kaikkien aikojen 50 parhaan brittielokuvan joukkoon. Kaksikon toinen täysosuma, Graham Greenen romaaniin perustunut rikosdraama Kiveä kovempi (Brighton Rock, 1947) sijoittui samassa äänestyksessä peräti 15. sijalle.

Viikunanlehtiä ja lakkoilua Kino Klassikossa lauantaina 2.7.2022. Elokuvailta alkaa klo 21. Areenassa 31.7. asti

Lisää aiheesta Yle Areenassa