Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Kekseliäät tv-ohjelmat olivat konkaritoimittaja Risto Astikaisen tavaramerkki – kuten myös juontotyyli David Attenborough’n tapaan

Päivitetty 11.09.2022 12:02.
Risto Astikainen käsikirjoittamansa draamasarjan Nuijasodan kirjurin roolissa.
Kuva: Antero Tenhunen/Yle

"Televisio-ohjelmien tekeminen oli mielenkiintoista silloin, kun en ymmärtänyt jotakin", sanoo 40 vuoden työuran Yleisradion toimittajana, käsikirjoittajana ja tuottajana tehnyt Risto Astikainen.

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta

Tamperelainen Risto Astikainen osasi taidon pitää tv-katsojaa pihdeissä tarjoamalla oivalluksen hetkiä historiallisissa draamasarjoissa, asiaohjelmissa sekä luonto-ohjelmissa. Uransa aikana hän ehti tehdä 300 itsenäisesti otsikoitua tv-ohjelmaa.

Työvuosinaan Risto Astikainen sai liikanimen TV2:n ikioma Attenborough, sillä hän oli hersyvä kertoja, joka katsoi asioita läheltä ja selitti luonnonilmiöitä kansantajuisesti muun muassa tv-ohjelmassa Kymmenen askelta kesämökin kuistilta vuonna 1991.

Toimittaja Risto Astikainen ohjelmassa "Kymmenen askelta kesämökin kuistilta".
Kuva: Antero Tenhunen/Yle

Oivalluksen tärkeyden hänelle opetti Rautavaaran kirkkoherra Väinö Mentu vuonna 1974 eräällä kuvausmatkalla.


– Astikainen, sinä et ymmärrä mitään televisio-ohjelmien teosta. Ihmisellä on kaksi nautintoa: Ensimmäinen on miehenä ja naisena olemisen nautinto ja toinen on oivaltamisen nautinto. Ohjelman kuuntelija ja katselija haluaa oivaltaa, että minä tajuan tämän nyt!

Monikerroksiset tv-ohjelmat

Astikaisen tekemät tv-ohjelmat sisälsivät kutkuttavaa huumoria sekä sivujuonia, joiden näkökulmat olivat välillä vähän vinoja. Historiallisiin tv-ohjelmiinsa hän ujutti tärkeää tietoa maailman muutoksista sekä luontevasti istuvaa arkistomateriaalia.


Tällaisia monikerroksisia tv-sarjoja olivat mm. draamasarja Nuijasota (1993-1994), Veijareita ja leijona (1996-1998) sekä Kansakunnan lisämuisti (2001-2006).

Toimittaja Risto Astikainen punaisen leijonalipun kera. Astikainen toimi ohjelmasarjansa "Veijareita ja leijona" kertojana ja juontajana.
Kuva: Antero Tenhunen/Yle

Monissa ohjelmissa Astikainen käytti aikansa uutta teknologiaa kuten sormikameraa tai lasimaskia ja muuta trikkitekniikkaa.


–Teknologia on kulttuurin generaattori! Kulttuuri ja humanismi laahaavat vain perässä, huudahtaa Astikainen insinöörin luonteellaan.

Astikaisen tavaramerkiksi muodostui chroma key. Se on erikoistehostemenetelmä, jossa kaksi eri kuvaa yhdistetään poistamalla toimittajan taustalla oleva sininen kangas, Tällöin toimittaja näkyy samassa kuvassa arkistomateriaalin kanssa.


Oppia ikä kaikki

Andrew Robinsonin kirjoittama Mittaamisen historia on Risto Astikaiselle mieluisin kirja, jonka hän ottaisi autiolle saarelle mukaansa. Mittaamisessa riittää opiskeltavaa.


Ajan ja paikan mittaamiseen ihastunut konkaritoimittaja tutki mm. aurinkokellon mittausmekanismia tv-ohjelmassa Muutoksen tuulet (1989-1990) sekä muurahaisten matkantekoa tv-ohjelmassa Kymmenen askelta kesämökin kuistilta.

Teknologian nopeana omaksujana Astikainen oli Yleisradion digitalisaation kärjessä, sillä hän sai toimittajille hankituista kahdesta kannettavasta tietokoneesta käyttöönsä toisen. Toinen kannettava tietokone annettiin Pasilaan.
Toimiessaan lakkojohtajana vuonna 1988 Astikainen kantoi jättikokoista raahattavaa Mobiraa kokouksissa, jollaista rivimiehillä ei ollut vielä käytössä.


Työ ja jatkuva opiskelu ovat Risto Astikaiselle edelleen elämäntapa. Eläkeläisenä hän kuvaa ja leikkaa videoita ammattikäyttöön tarkoitetulla ohjelmalla.

Risto Astikainen oppi jo 4-vuotiaana lukemaan. Hyvin pienenä hän luki Volter Kilven kirjoittamaa, kirjallisuuden vaikeimmaksi teokseksi sanottua kirjaa, Alastalon salissa.

-Isoisälläni on tapana ostaa huutokaupasta repaleisia, kannettomia kirjoja, joita hän sitoi uudestaan höyläämällä sivut. Volter Kilven teoksesta isoisä oli höylännyt sivunumerot pois ja sitonut sivut uuteen järjestykseen, jolloin lukeminen oli oikea seikkailu!

Monipuolisena ja nopeana lukijana Astikainen muistaa myös lukemansa yksityiskohdat. Erinomaisen muistin tuotoksia löytyy elämäkerrasta Ylen onnekas mies (Mediapinta 2022).Yle Areenassa: Kymmenen askelta kesämökin kuistilta

Jalan alla
Peiliin katsoen
Järvi

Elävä arkisto: Kymmenen askelta kesämökin kuistilta

Tohlopin suurvisiiri

Turun Sanomat 2006: Kulttuurikuokka Risto Astikaiselle