Hyppää pääsisältöön

Podcastit

Nylon Beatin Jonnan mielestä vain fakta kultaa muistot, ei aika

Jonna Geagea ja Erin Anttila 2022
Kuvateksti Jonna Geagea ja Erin Anttila kesäkuussa 2022
Kuva: Jukka Lintinen/ Yle

Kuka keksi nimen Nylon Beat, onko Toni Wirtanen kiva kaveri ja entä kuinka paljon paluukeikat pelottivat. Näihinkin kysymyksiin löytyy vastaus Mä haluun olla Nylon -audiodraaman kommenttipodcastissa Nylon Beatin totuuksia.

Ylen tämän kesän audiodraama Mä haluun olla Nylon kertoo Jonnan ja Erinin tarinan Nylon Beatin kulta-aikaan, 1990-2000 -luvuilla. Käsikirjoittaja Kaisa Kuikkaniemi on taustahaasttelujen ja arkistomateriaalin pohjalta luonut oman näkemyksensä tapahtumista.

Olga Ketonen meni tapaamaan heitä kaikkia; Jonna Geageaa, Erin Anttilaa sekä taustavaikuttajia säveltäjä Risto Asikaista ja sanoittaja Ile Vainiota. Olga ja selvitti mikä draamassa on totta ja mikä ei. Näin syntyi neliosainen podcast-sarja Nylon Beatin totuuksia

Aloitetaan siitä nimestä. Kun Vicious Circle eikä Hot Kiss eivät kelvanneet niin Jonnalle ja Erinille niin piti löytää uusi nimi. Nimen keksimisessä nelikon muistikuvat poikkeavat toisistaan. Ile Vainio muistaa ehdottaneensa nimeä Nylon, Jonna ja Erin taas muistavat löytäneensä Nylonin lukion englannin sanakirjasta - kuten aikaisemmatkin bändinimet. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että sanan Beat toi mukaan Risto Asikainen.

- Me oltiin vähän, että on jo London Beat ja muita. Toisaalta me oltiin aina jaettu sanoja, Jonna oli ama ja mä oli tööri. Olitiin myös paita ja peppu ja kaikkea. Se oli hyvä, että siinä nimessä oli kaksi osaa, toinen on Nylon ja toinen Beat, Erin valottaa nimen syntyhistoriaa.

Draaman mukaan yhtyeen fanit jakautuivat kahtia: Team Erinin ja Team Jonnan faneihin.

- No ehkä jossain keikoilla saattoi olla niin, mutta me sanottiin tosi nopeasti, ettei se ole hyväksyttävää. En kai mä menis Backstreet Boysien Brianillekaan sanomaan, että sä oot paras tai ainakaan niille muille kertomaan, että Brian on kyllä teitä parempi, Jonna toteaa.

- Mulle tultiin joskus anteeksipyydellen sanomaan, että mä kyllä tykkään Jonnan laulusta enemmän, Erin muistelee.

- Sitä muistaa monet asiat vähän toisin, mä kävin tarkistamassa esimerkiksi oltiinko me koskaan ehdolla samassa Emma-gaalassa vuoden tulokkaana kun Rasmus. Ei oltu! Vaikka oon ollut vuosia katkera siitä, että Rasmus voitti. Aika ei kultaa muistoja vaan fakta, nauraa Jonna.

Kuvassa Mä haluun olla Nylon audiodraaman esikuvat Jonna geragea ja Erin Anttila sekä heitä näyttelevät Fanni Noroila ja Sonja Kuittinen
Kuvateksti Jonna ja Erin tapaavat heitä audiodraamassa näyttelevät Fanni Noroilan ja Sonja Kuittisen
Kuva: Jukka Lintilä / Yle

Apulannan Tiimari

Mä haluun olla Nylon -draamassa käy ilmi Apulannan Toni Wirtasen kysyneen Jonnaa kulissiseurustelusuhteeseen. Apulanta liittyi muutenkin Nylon Beatin tarinaan, kun bändit he tekivät yhdessä vuonna 1997 Radiomafian Kesäkumibiisin Kesägummitus. Apis tosin esiintyi imagosyistä nimellä Nuoret kemistit ja tuli keikalle pukeutuneina jätesäkkeihin.

Kun Olga kysyy Jonnalta ja Eriniltä nykyistä suhdetta Toni Wirtaseen seuraa hetken hiljaisuus.

- Meillä on ja ihan hyvät välit, en kanna kaunaa Kesägummituksesta tai mistään muustakaan. Apulannan kundit oli silloin nuoria. Ehkä tämä oli heidän Tiimarinsa, Erin nauraa ja viittaa Nylon Beatin tapaan ostaa itselleen ja koko työryhmälle tavaraa Tiimarista useilla sadoilla markoilla. Aika oli niin toinen silloin, hän lisää.

Ajanjaksosta, johon Nylon Beat tuli Suomessa on Yle Areenassa kuunneltavissa Naikkaraiden aikalaisen, toimittaja Outi Kaartamon podcast-sarja Nylon-Suomi.

Audiodraaman kehyskertomuksena toimii Nylon Beatin paluukeikka Himoksen juhannusjuhlilla 2018. Draamassa Jonna panikoi eikä halua tulla vessasta ulos mennäkseen lavalle. Kun tämä tulee puheeksi, kumpikin sanoo yhteen ääneen, että ei ollut mitään paniikkia.

- Toki jännitti ihan sikana, muistetaanko sanat ja koreografiat, mutta muuten oltiin ihan fiiliksissä, ei paniikissa, Jonna kuittaa.

Vieraillessaan Radio Suomen suuressa Nylon illassa kaksikko pohtii, muuttaako draaman kuunteleminen ihmisten käsitystä heistä.

- Tai jopa muuttaako se meidän käsitystä meistä, Erin hihkuu.

Päätä itse, muuttaako ja ota kuunteluun Mä haluun olla Nylon.

Uusi osa kommenttipodcastia Nylon Beatin totuuksia heinäkuussa joka sunnuntai.

Nylon Beat

  • Itähelsinkiläinen popyhtye, jonka laulajat olivat Jonna Kosonen (nyk. Geagea) ja Erin Koivisto (nyk. Anttila).

  • Yhtye oli toiminnassa vuosina 1995-2003, 2007 ja 2018

  • Nylon Beatin levyjä on myyty yli 400 000 kappaletta.Se sai urallaan kahdeksan kultalevyä ja seitsemän platinalevyä.

  • Nylon Beatin kappaleita tekivät pääasiassa säveltäjä Risto Asikainen ja sanoittaja Ilkka Vainio.