Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Piispa Teemu Laajasalo saarnaa radion Pyhiinvaelluskirkossa 10.7. klo 10

Päivitetty 07.07.2022 13:11.
Piispa Laajasalo saarnaa Pyhiinvaelluskirkossa.
Kuvateksti Piispa Teemu Laajasalo saarnaa Helsingin Mustasaaren pyhiinvaellusreittien avajaismessussa.
Kuva: Satu Huttunen / Ev.lut. kirkko

Sunnuntaina 10.7. klo 10 lähetetään Yle Radio1:llä Pyhiinvaelluskirkko, joka on tallennettu Mustasaaressa kesäkuussa 2022. Messussa saarnaa Helsingin piispa.

Ohjelma ei ole enää saatavilla
Pyhiinvaelluskirkko - Vaeltava messu Helsingin Mustasaaressa - Toista Yle Areenassa (Ohjelma ei ole enää saatavilla)

Osittain kaksikielisessä, luonnossa vaeltavassa messussa liturgeina toimivat pastorit Jukka Valkama ja Maria Repo-Rostedt ja avustaa toiminnanohjaaja Anu Rask. Tekstinlukijana on diakoni Saara Valkama. Messussa kuljetaan pyhiinvaelluspolun etappien välillä ja päädytään toimintakeskuksen kappeliin.

Seurasaaren selällä sijaitseva Mustasaari on vanha maanviljelys- ja laidunsaari, jonka arkkitehti Florentin Granholm hankki omistukseensa vuonna 1884. Granholm rakennutti huvilan eli nykyisen päärakennuksen perheensä kesänviettopaikaksi vuonna 1888. Florentin Granholm suunnitteli useita rakennuksia Helsinkiin, Ouluun ja Kuopioon 1800-luvun lopulla. Hän on suunnitellut myös esimerkiksi Bengtskärin majakan, joka sijaitsee Hangossa.

Helsingin kaupunki osti Mustasaaren ja Hevossaaren ulkoilu- ja virkistyskäyttöön vuonna 1926. Saareen perustettiin kansanpuisto, ja päärakennusta vuokrattiin kahvila- ja ravintolakäyttöön. Kieltolain aikaan saaren ravintolassa pidettiin huhujen mukaan salakapakkaa.

Nykyään Mustasaari on Helsingin seurakuntien omistuksessa. Saaressa on kahvila, kotieläimiä, matala uimaranta, erilaisia tapahtumia ja hengellistä toimintaa.

Pyhiinvaellusreitillä hiljentymistä ja hengellisyyttä

Pyhiinvaelluskirkko on samalla Mustasaaren pyhiinvaellusreittien avajaismessu. Mustasaaren kaksi pyhiinvaellusreittiä, aikuisille tarkoitettu Ajopuun polku sekä lasten Päkä-lampaan polku kulkevat Mustasaaren ja viereisen Hevossaaren rantoja. Reitti on 1,5 kilometrin mittainen ja osin esteetön. Polulla on 12 pysähdyspaikkaa, jotka on merkitty maastoon numerokyltein ja raamatunlausein. Pysähdyspaikoille on reittiohjeissa hiljentymiseen ja hengellisyyteen ohjaavia tekstejä ja harjoitteita.

Vaeltavan messun saarnassa piispa Laajasalo pohtii, miten nykyajan ihminen voi kohdata Jumalan.

- Jumala paljastaa itsensä ihmisen elämän eläneessä Jeesuksessa, jonka kanssa sureva, epäilevä ja ihmettelevä ihminen voi tajuta, että Jumala itse tietää, miltä ihmisen elämä tuntuu. Siksi voimme luottaa siihen, että ihmiskasvoinen Kristus haluaa kutsua tässä ajassa kaikkia arkipäivien murheiden kanssa painivia ihmisiä luoksensa rakastettavaksi, piispa Laajasalo rohkaisee.

Musiikkina Taizé-lauluja ja Tuomaslauluja

Pyhiinvaelluskirkon muusikot ovat Anna ja Arto Vuorela. Messussa lauletaan virsi 560 sekä mm. Taizé-lauluja ja Tuomaslauluja. Laulut ovat Askeleissasi kulkea saan, säv. Jaakko Löytty, san. Anna-Mari Kaskinen; Vuorilaulu, säv. Jukka Leppilampi, san. Jukka Leppilampi, Jari Kekäle ja Seppo Ahtinen; Herre, visa mig vägen, säv. ja san. Taizé-yhteisö; Shalom Rav, säv. David Loden, san. trad.; Kulkemaan kanssasi, säv. ja san. Taizé-yhteisö; Uskon salaisuus, säv. Petri Laaksonen, san. Anna-Mari Kaskinen; Riihikirkkohymni, säv. Pekka Simojoki, san. Anna-Mari Kaskinen sekä Kaikki saavat tulla, säv. Pekka Simojoki, san. Anna-Mari Kaskinen.

Pyhiinvaelluskirkko: Vaeltava messu Helsingin Mustasaaressa su 10.7. klo 10, Yle Radio1. Vaeltava messu on kuunneltavissa myös Yle Areenassa lähetysajan jälkeen.