Hyppää pääsisältöön

Luonto

Ylen Lammaslive alkoi – tule mukaan laitumelle!

Vuodelta 2022
Lampaita niityllä.
Kuva: Mårten Lampén

Yle seuraa lampaiden kesäpuuhia Kolin kansallispuistossa. Millaisia persoonia laumasta löytyy? Osallistu chattiin ja tsekkaa tuoreet kuulumiset suoraan niityltä. Kesän rennoin striimi on tässä!

Bää ja mää! Kirjava lammaslauma hoitaa Lakkalan perinnetilaa syömällä sitä. Kolin kansallispuistossa riittää luonnonravintoa, ja lampaat tekevät tärkeää työtä Metsähallituksen pestaamina maisemanhoitajina.

Jokainen lauman jäsen on persoonallisuus. Viikon aikana pääset tutustumaan Lakkalan lampaisiin – kuka on lauman pomo, kuka keppostelija, kuka ahmatti?

Seuraa Ylen Lammasliveä tästä. Kuvia ja tunnelmia suoraan laitumelta on luvassa lauantai-iltaan 16.7. asti. Lammaslivessä pääset myös chattailemaan, ja lammaspaimen on mukana keskustelussa aina, kun ei ole hoitamassa tai laskemassa lampaita. Chattia varten tarvitset Yle Tunnuksen.

Iltaisin klo 18-20 chatissa jutellaan lampaista ja vähän muustakin:

  • ma 11.7. Ylen lammaspaimen Anna-Kaisa Brenner kertoo laitumen tuoreimmat kuulumiset.

  • ti 12.7. mukana chattailee Henriikka Kekäläinen, joka on lampaiden omistaja ja tuntee eläimensä. Jokainen niistä on suuri persoonallisuus!

  • ke 13.7. laidunyrittäjä ja luonnonsuojelubiologi Mariko Lindgren on valmiina kertomaan kaiken lampaista ja paimentamisesta.

  • to 14.7. mukana on biologi Maarit Similä. Aiheena ovat hyönteiset – Suomen kesässä kun riittää ties mitä ryömivää ja lentävää ötökkää.

  • pe 15.7. fiilistellään kesäyötä. Käsi ylös, kuka ei malta mennä nukkumaan yöttömänä yönä?

  • la 16.7. Lammaslive päättyy, mutta voit klo 16-18 lähettää vielä Lakkalan lampaille terveisiä, ja paimen lupaa kuiskata ne kunkin eläimen korvaan illan aikana.

Laitumen kiinnostavimmat tapahtumat ja paimenen kuulumiset voit lukea jatkuvasti päivittyvästä Lammaslive-artikkelista.

Jos lampaita ei hetkeen näy striimissä, ei kannata hermostua. Laidun on iso, joten voi kestää hetken, ennen kuin lampaat tulevat jälleen kuviin. Kesän rennointa striimiä tehdään siis heinänkorsi suupielessä. Kesällä ei ole kiirettä mihinkään – varsinkaan lampailla.

Entäs paimenella? Tästä voit testata, olisiko sinusta paimeneksi!

Valkoinen suomenlammas kurkistaa männyn takaa.
Kuvateksti Bää! Olen yksi Lammasliven päähenkilöistä.
Kuva: Riku Pöyhönen

Lisää aiheesta Yle Areenassa